Κορονοϊός: Σοκ από τα 1.259 κούσματα. Τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια;

Κορονοϊός: Σοκ από τα 1.259 κούσματα. Τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια;

Εντείνεται ο προβληματισμός για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, με το αρνητικό ρεκόρ των 1.259 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη να χτυπάει καμπάνες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, καταγράφηκαν 12 νέοι θάνατοι, ενώ 102 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Από τα 1.259 κρούσματα, τα 1.193 είναι εγχώρια κρούσματα, τα 112 συνδέονται με γνωστές συρροές (οι 51 προέρχονται από το ΚΥΤ Χίου).

Αναλυτικότερα:

-62 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

-4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

-295 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

-291 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10  αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

-18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

-18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

-20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

-7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

-8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

-7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

-21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

-12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

-9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

-12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή

-11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

-12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

-5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

-47 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

-6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

-8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

-7  κρούσματα στην  Π.Ε. Μεσσηνίας

-6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

-15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

-20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

-7 κρούσματα στην  Π.Ε. Πιερίας

-73 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

-9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

-55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, ενώ 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

-5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

-22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

-5 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

-61 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου

-43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Δραματική έκκληση από Τσιόδρα

Δραματικό μήνυμα προς τους πολίτες  να κάνουν τις επιλογές που πρέπει, καθώς έρχονται δυσκολότεροι μήνες μπροστά μας, απηύθυνε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να παλέψουμε με τα μέτρα που είναι ήδη σε ισχύ – καθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας-  καθώς μας διευκολύνουν να συνεχίσουμε τη ζωή μας, έστω και με δύσκολο τρόπο, προσπαθώντας να αποφύγουμε οριζόντια μέτρα και ένα γενικό lockdown που έχει ευρύτερες συνέπειες.

Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ότι αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτήν την επιλογή, δηλαδή το γενικό απαγορευτικό, αν και «κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατό πιο ανεκτά μέτρα». Για τη χρήση της μάσκας, ειδικότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τη «θυσία» και την παραλλήλισε με τις θυσίες που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. «Είμαστε σε ένα δύσκολο Οκτώβριο, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Νοέμβριο και ένα ακόμα πιο δύσκολο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς αρχίζει η κυκλοφορία των άλλων αναπνευστικών ιών, αλλά τον Ιανουάριο υπάρχει η ελπίδα του εμβολίου, το οποίο μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε» πρόσθεσε.

Δερμιτζάκης: Φοβάμαι μη ζήσουμε σκηνές Ιταλίας με 6.000 κρούσματα την ημέρα

Lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες

Την δυσμενή μεταβολή του επιπέδου επιδημιολογικού συναγερμού για τις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Ιωαννίνων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίος Χαρδαλιάς.

Πλέον οι δύο περιφέρειες εισέρχονται από αύριο στο επίπεδο «4» (κόκκινο χρώμα) του επιδημιολογικού χάρτη, και τίθενται σε καθεστώς lockdown, με μέτρα ανάλογα αυτών που ισχύουν σε Κοζάνη και Καστοριά. Παράλληλα, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν και οι ενότητες Νάξου και Ροδόπης, από το κίτρινο σε πορτοκαλί. Η Δράμα ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 2, «κίτρινο».
Στο τραπέζι νέα μέτρα σε εστίαση και κυκλοφορία

Η δυσμενής επιδημιολογική εικόνα της χώρας φέρνει ολοένα και πιο κοντά τη λήψη νέων μέτρων. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό για τον περιορισμό της διασποράς.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού» δήλωσε σχετικά ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Τσακρής και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος τόνισε: «Γενικό lockdown η έσχατη λύση, θα έκανε κακό στην οικονομία. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου θα έχει επιπτώσεις οδυνηρές. Θα ήταν έσχατη λύση».

Ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ

Ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Αττική για τον κορονοϊό βρίσκεται στο 58% συμπληρώνοντας:

«Οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες. Έχουμε χρόνο μπροστά μας αλλά όσο προετοιμασμένο και αν είναι το σύστημα υγείας, αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα της Πολιτείας το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό».

Τρομάζει πλέον η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα, αφού το προηγούμενο 24ωρο η χώρα μας κατέγραψε 1.259 νέα περιστατικά μόλυνσης, αριθμός που συνιστά το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ μέχρι σήμερα και οδηγεί τους ειδικούς σε συσκέψεις για λήψη νέων μέτρων. Ο κορονοϊός παρελαύνει στον τόπο που τέτοιες μέρες κυμάτιζαν σημαίες, κυριαρχούσαν στρατιωτική και μαθητική παρέλαση και το χαμόγελο περίσσευε. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά σε τι επίπεδο συναγερμού βρίσκονται οι περιοχές της χώρας μας.

Από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 06:00 το πρωί, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και πηγαίνουν από το 3 στο 4, δηλαδή από το «πορτοκαλί» στο «κόκκινο», που σημαίνει lockdown. Την ίδια στιγμή, λόγω της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου ανεβαίνουν επίπεδο η Νάξος και η Ροδόπη που θα βρίσκονται πια στο «πορτοκαλί» του επιπέδου 3, από το «κίτρινο» του επιπέδου 2. Η Δράμα, επίσης, ανεβαίνει στο «κίτρινο» επίπεδο 2, από το «πράσινο» επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Η Αμοργός λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει στο «πράσινο» επίπεδο, από το επίπεδο 2 που βρίσκεται σήμερα.

Πώς καθορίζεται το επίπεδο κινδύνου

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης, αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. Τα κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση, προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής. Τα τέσσερα επίπεδα με τα οποία διαχωρίζονται οι περιοχές βάσει της επιδημιολογικής τους εικόνας είναι τέσσερα. Το επίπεδο 1, επίπεδο 2, επίπεδο 3 και το επίπεδο 4.
Η Ελλάδα ανά επίπεδα

Στο επίπεδο 1 «πράσινο» βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι νομοί: Γρεβενών, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων πλην των νησιών Νάξου (και Μικρών Κυκλάδων), Μυκόνου, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Ικαρίας, Δωδεκανήσου πλην των νησιών Ρόδου, Κω, Τήλου, Νισύρου και Σύμης καθώς και Κάρπαθος με την Κάσο.

Σε επίπεδο 4 «κόκκινο» βρίσκονται οι νομοί Κοζάνης, Καστοριάς, Σερρών, Ιωαννίνων, ενώ στο αμέσως πιο κάτω επίπεδο, δηλαδή στο 3 «πορτοκαλί» βρίσκονται οι νομοί Αττικής, Βοιωτίας, Λαρίσης, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης καθώς και τα νησιά Νάξος (και Μικρές Κυκλάδες), Σαντορίνη, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανάφη. Η υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκεται σε επίπεδο επιτήρησης, δηλαδή 2 «κίτρινο». Τι σημαίνουν, όμως, τα επίπεδα 3 και 4 και ποια τα μέτρα ισχύουν;
i
Επίπεδο 4 - «κόκκινο»

Μετακινήσεις: Απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 έως 05:00. Εξαιρούνται μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (λόγοι υγείας).

Μάσκα: Υποχρεωτική χρήση σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Συναθροίσεις: Αναστολή.

Δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κλπ): Μάσκα στο προσωπικό, αναστολή επισκεπτηρίου.

Νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα: Μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή,  περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 60%. Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

ΚΥΤ προσφύγων: Αναστολή εξόδου

Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές: Ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση. Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.): Τηλε-εκπαίδευση.

Συνέδρια/Εκθέσεις: Αναστολή δραστηριότητας.

Χώροι Λατρείας: Έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ. με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία: Αναστολή λειτουργίας.

Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι): Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση.

Κινηματογραφικές προβολές: Αναστολή λειτουργίας.

Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων.

Παιδότοποι (κλειστοί): Αναστολή λειτουργίας

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Αναστολή λειτουργίας.

Μουσικές σκηνές: Αναστολή λειτουργίας.

Εστίαση: Αναστολή λειτουργίας. Λειτουργία μόνο take away – delivery.

Μεταφορές (Οι αριθμητικοί/ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης): Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ 65% σε ΜΜΜ, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της ΠΕ στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι 1 επιβάτης σε taxi. Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 3 άτομα.

Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις): Μόνο ατομική άθληση

Γυμναστήρια: Αναστολή λειτουργίας

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό) 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Λειτουργία και Σαββατοκύριακο.

Λαϊκές αγορές: 50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη).

Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες Αγορές κλπ: Αναστολή λειτουργίας

Λιανεμπόριο: Μάσκα υποχρεωτική για όλουςΠεριορισμός βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον) Ωράριο λειτουργίας.

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ: Μάσκα σε προσωπικό και πελάτες, μέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού (σχετική ΚΥΑ) Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας Μόνο με ραντεβού.

Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Μειωμένο προσωπικό και τηλε-εργασία

Δικαιοσύνη: Αναστολή λειτουργίας.

Επίπεδο 3- «πορτοκαλί»

Μετακινήσεις: Απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 έως 05:00. Εξαιρούνται μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (λόγοι υγείας).

Μάσκα: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Συναθροίσεις: Λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας . Έως 9 άτομα με μάσκες, τήρηση απόστασης 1.5 μ., σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών.

Δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κλπ): Μάσκα στο προσωπικό, αναστολή επισκεπτηρίου.

Νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα: Μάσκα στο προσωπικό & σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 40%. Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

ΚΥΤ προσφύγων: Αναστολή εξόδου.

Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές: Μάσκα από 4 ετών και άνω. Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.): Μάσκα έως 50 φοιτητές καθήμενοι σε αμφιθέατρα, τηλε-εκπαίδευση.

Συνέδρια/Εκθέσεις: Μάσκα σε εσωτερικό χώρο: 1 άτομο ανά 15 τ.μ τουλάχιστον, έως 50 καθήμενοι, αναστολή λειτουργίας εκθέσεων.

Χώροι Λατρείας: 1 άτομο ανά 15 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι με μάσκα.

Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία: Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία: 1,5 μέτρο απόσταση, μάσκα για όλους. Κλειστά μουσεία: 2 μέτρα απόσταση, 1 άτομο ανά 20 τ.μ., απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι): Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι διεξαγωγής 30% πληρότητα υποχρεωτική χρήση μάσκας, λειτουργία μέχρι 31/10/2020. Κλειστοί χώροι 30% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αναστολή διενέργειας σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων.

Κινηματογραφικές προβολές: Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι διεξαγωγής: 30% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, λειτουργία μέχρι 31/10/2020.

Κλειστοί χώροι: 30% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Yποχρεωτική χρήση μάσκας σε πρόβες, υποχρεωτική χρήση μάσκας όσων δεν είναι στην σκηνή γυρίσματος, 4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον σε πρόβες, καταγραφή εισερχομένων – εξερχομένων.

Παιδότοποι (κλειστοί): 1 παιδιά ανά 10 τ.μ. έως 20 παιδιά, υποχρεωτική χρήση μάσκας (>4 ετών), 1 συνοδός ανά παιδί, συνοδοί με μάσκα στο χώρο αναμονής, τήρηση αποστάσεων στα τραπεζο-καθίσματα και κανόνων υγιεινής.

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Χωρίς ζωντανή μουσική -μόνο καθήμενοι 4 άτομα ανά τραπέζι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενοι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% : του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 90 καθήμενοι: αποστάσεις 1.8μ. ανάμεσα στα τραπέζια, υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κλείσιμο από 00.00-05.00.

Μουσικές σκηνές: Μόνο καθήμενοι, 4 άτομα ανά τραπέζι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 100 καθήμενοι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 20% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 50 καθήμενοι. Αποστάσεις 1.8μ ανάμεσα στα τραπέζια. Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό Κλειστά 00.00-05.00.

Εστίαση (εστιατόρια -πλην φοιτητικών εστιατορίων-, καφέ, κυλικεία -πλην κυλικείων εκπαιδευτικών δομών-, αναψυκτήρια, καντίνες): Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το κοινό κατά την αναμονή και κατά τη διαδικασία σερβιρίσματος, 4 άτομα ανά τραπέζι, πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας (ειδικότερα, στους χώρους όπου προσφέρεται ζωντανή μουσική, η πληρότητα περιορίζεται στο 30% της ωφέλιμης επιφάνειας). Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων (σχετική ΚΥΑ) Κλειστά 00.00-05:00. Εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)

Μεταφορές (Οι αριθμητικοί/ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης): Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ, 65% σε ΜΜΜ, υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη στάση των ΜΜΜ. 50% σε πλοία Μέχρι 2 επιβάτες σε taxi Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 4 άτομα.

Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις): Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές. Μείωση στο 50% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση.

Γυμναστήρια: Υποχρεωτική χρήση μασκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση. Εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ. 1 άτομο ανά 15 τ.μ. Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων.

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό) 1 άτομο ανά 10 τ.μ.(4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον. Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια.

Λαϊκές αγορές: 50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων. Λειτουργία παράλληλων αγορών. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.

Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες Αγορές κλπ: Αναστολή λειτουργίας.

Λιανεμπόριο: Μάσκα υποχρεωτική για όλους Περιορισμός βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον).

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ: Μάσκα σε προσωπικό και πελάτες. Μέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού (σχετική ΚΥΑ). Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Μόνο με ραντεβού.

Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό. Τηλεργασία στο 40% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη -αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Δικαιοσύνη: Μέχρι 20 άτομα στην αίθουσα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, μέτρα σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για αποφυγή συγχρωτισμού στις γραμματείες.

***Στα επίπεδα 1 «πράσινο» και 2 «κίτρινο» δεν ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας και ισχύουν σχεδόν όλα τα μέτρα που αφορούν το επίπεδο 3 πορτοκαλί.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO