Κορονοϊός: Αριθμός ρεκόρ με 416 νέα κρούσματα σήμερα - Τα 240 στην Αττική

 Συνολικά 416 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν στη χώρα μας το απόγευμα της Τρίτης, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας,  ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση του Γκίκα Μαγιορκίνη, τα 240 εντοπίζονται στην Αττική.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.123, εκ των οποίων το 56.1% αφορά άνδρες. Από αυτά, τα 2.898 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.479 (41.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αυξημένος συγκριτικά με εχθές είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που ανήλθαν στους 79. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Από αυτούς, οι 19 (24.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε πέντε ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από αυτούς, οι 143 (36.9%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο δείκτης Rt πάνω από το 1 στην Αττική

H τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, σύμφωνα με την  16η  έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Covid-19 με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση.

Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

Το πιο σημαντικό στοιχείο  της έκθεσης είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.

Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η σταθερότητα αυτή αντανακλά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 60%.

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, για το υπό εξέταση διάστημα ο δείκτης υπολογίζεται άνω της μονάδας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα