Ίσως είναι καιρός να επιλέγουμε ποια θα είναι η παρέα μας αυτόν τον χειμώνα - Εννέα εμβόλια σε τελική φάση

Καμπανάκι για την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσής του έκρουσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. 

Μιλώντας στην εκπομπή, Τώρα Ό,τι συμβαίνει του Οpen, η κα Λινού απάντησε στο ερώτημα αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για τον κορωνοϊό και μίλησε για το εμβόλιο αλλά και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που θα είχε μια ενδεχόμενη καραντίνα.

Δεν πρέπει να πάρουμε κατά γράμμα την άποψη του πρωθυπουργού, γιατί ήταν αυστηρή. Πρέπει να δούμε πώς θα συνεχίσουμε τη ζωή μας, χαρούμενοι με αισιοδοξία αλλά παράλληλα να προσέχουμε. Ίσως είναι καιρός να επιλέγουμε ποια θα είναι η παρέα μας αυτόν τον χειμώνα, να βρισκόμαστε μία-δύο οικογένειες ή ζευγάρια να βρισκόμαστε, ώστε να μην πολλαπλασιάζονται οι επαφές, είπε αναφερόμενη στις λεγόμενες κοινωνικές φούσκες.

Αναφερόμενη στο θέμα του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η Αθηνά Λινού σημείωσε: «Χαίρομαι που η κυβέρνηση το παραδέχτηκε για τις συγκοινωνίες και παίρνει μέτρα. Όλοι πρέπει να πιέζουμε ώστε η πολιτεία να πάρει περισσότερα μέτρα στο μέτρο του δυνατού. Προτείνω μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους, μεγιστοποίηση εργασίας από απόσταση και ενίσχυση όσων εργαζόμενων αρρωστήσουν ώστε να μην αποφύγουν να παρουσιάσουν τα συμπτώματα που έχουν».

«Τα κρούσματα και οι θάνατοι που βλέπουμε σήμερα είναι ενός μήνα πριν. Η λύση είναι να προσπαθήσουμε να προλάβουμε τη νόσο. Όχι καραντίνα, δεν χρειάζεται. Θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες, αλλά και ψυχολογικές. Η κοινωνική συνοχή θα μας σώσει», σχολίασε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη, η Αθηνά Λινού υποστήριξε ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. «Διαφωνώ με τον κ. Κοντοζαμάνη για το ποιοι να κάνουν εμβόλια γρίπης. Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι ανεξαιρέτως – και οι καθόλα υγιείς. Το πρόβλημα θα είναι αν δεν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά την επάρκεια εμβολίων πρέπει να την αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και να δεσμεύσει αρκετά εμβόλια», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό που βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών τόνισε ότι έχουμε αισιόδοξα μηνύματα: «Εννέα εμβόλια βρίσκονται σε τελική φάση και μέχρι τον Δεκέμβριο κάποια θα έχουν άδεια κυκλοφορίας».

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα