Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών. Το 112 ξαναχτυπά

Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών. Το 112 ξαναχτυπά

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση, με τις φλόγες -ευτυχώς- να μην έχουν εξαπλωθεί σε άλλα κτίρια. Ωστόσο, η πυρκαγιά έχει πάρει έκταση και έχει επεκταθεί σε όλο το κτίριο, ενώ λόγω των πλαστικών που καίγονται έχει καλυφθεί με πυκνό μαύρο καπνό ο ουρανός της Αττικής.

Πριν από λίγα λεπτά, ενεργοποιήθηκε το 112 και το μήνυμα που εστάλει αναφέρει:

Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή σας, επικίνδυνοι καπνοί. Η εισπνοή καπνού μπορεί να είναι επικίνδυνη

 

Με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιάς σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την προστασία της υγείας τους.

Ειδικότερα παρακαλούνται οι πολίτες:

    Nα αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευθούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων
    Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους
    Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν άλλα ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.
    Να παραμένουν σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν και τις συνέπειές του.
    Να προβαίνουν σε καλό αερισμό κάθε χώρου ή εγκατάστασης που θα χρησιμοποιούν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Παράλληλα με εντολή του Περιφερειάρχη οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας θα προχωρήσουν άμεσα στη διενέργεια ελέγχου στην περιοχή, προκειμένου, εφόσον απαιτηθεί, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας.

Η φωτιά έχει τέτοια έκταση που οι καπνοί έχουν φτάσει μέχρι το κέντρο της Αθήνας, αλλά φαίνονται ακόμα και από την Αίγινα!

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες σε πρώτη φάση έδωσαν μάχη να μην επεκταθεί η φωτιά σε άλλα κτίρια, καθώς στην περιοχή υπάρχουν και άλλες βιοτεχνίες και κατάφεραν να την περιορίσουν στο εργοστάσιο, το οποίο όμως καίγεται απ’ άκρη σε άκρη.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά για τυχόν εγκλωβισμένο άτομο στο εργοστάσιο.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική έχει αναπτυχθεί τεράστιο θερμικό φορτίο λόγω της καύσιμης ύλης, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την πυρκαγιά είναι ο πυκνός τοξικός καπνός και η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα καιόμενα πλαστικά, γι’ αυτό από το πρωί υπάρχει επικοινωνία της Πυροσβεστικής με την Περιφέρεια, ενώ παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας.

Όπως ανέφεραν στελέχη του Π.Σ., καλό θα είναι οι πολίτες που μένουν σε περιοχές όπου κατευθύνεται ο καπνός να μένουν στα σπίτια τους, με καλά κλεισμένα όλα τα ανοίγματα, να επικοινωνούν με γιατρό αν δεν νιώθουν καλά και όσοι κινούνται στους δρόμους να αποφεύγουν τον καπνό.

Ταυτόχρονα παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας και το σημείο διακοπής, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, μετακινήθηκε στα διόδια της Αττικής Οδού, για λόγους ασφαλείας και πολύ χαμηλής ορατότητας από τον πυκνό μαύρο καπνό.

Όλα τα οχήματα εκτρέπονται από την Αττική Οδό, όπου έχουν ανοίξει τα διόδια προς αεροδρόμιο, με ελεύθερη διέλευση.

Παράλληλα, έχουν κλείσει οι έξοδοι της Αττικής Οδού προς Λαμία και από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες της Περιφέρειας αλλά και 2 ελικόπτερα.

Τα αίτια της πυρκαγιάς είναι άγνωστα και θα διερευνηθούν μετά την κατάσβεση της, αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική οι φλόγες ξεκίνησαν από το εσωτερικό του εργοστασίου και πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Καπνοί από την πυρκαγιά έχουν σκοτεινιάσει τον αττικό ουρανό καθώς η πυρκαγιά είναι ορατή από πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα