Μαγιορκίνης: Είμαστε μια ανάσα από το δεύτερο κύμα κορονοϊού

Μαγιορκίνης: Είμαστε μια ανάσα από το δεύτερο κύμα κορονοϊού

Την επανεμφάνισή του στους τηλεοπτικούς δέκτες έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, μετά και την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Μια «ανάσα» μακριά από το δεύτερο κύμα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι η δυναμική του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι πιο κοντά, κάτι που μαρτυρείται από τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ, συνηγορεί στην καλή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, χρειάζεται όμως αυξημένη επαγρύπνηση και επιφυλακή. «Τα κρούσματα στις ΜΕΘ δεν αυξάνονται. Είμαστε σε αυξημένη επιφυλακή. Είμαστε μια ανάσα από το δεύτερο κύμα».

Καμία έκπτωση στα μέτρα

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν χωράει καμία έκπτωση στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, καθώς αυτά τα μέτρα είναι που θα ανακόψουν το δεύτερο κύμα του ιού. «Δε μας παίρνει να κάνουμε εκπτώσεις στα μέτρα».

Επιπλέον, η τήρηση των μέτρων θα κρίνει αν θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων από εδώ και πέρα, ανέφερε ο καθηγητής και τόνισε: «η εξάπλωση του ιού είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στα σημεία της υπερμετάδοσης και πολλά από τα μέτρα που ελήφθησαν στοχεύουν εκεί».

Πάνω από 200 κρούσματα τη μέρα στο δεύτερο κύμα

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να υπερβεί τα 200 ανά ημέρα, μια εφιαλτική πρόβλεψη που θα συνοδεύσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Στο δεύτερο κύμα, όταν θα έρθει και αν έχουμε σωστή επιτήρηση, θα μετράμε πάνω από 200 κρούσματα την ημέρα». Χρονικά, τέτοιους αριθμούς θα δούμε κοντά στο φθινόπωρο.

Πληρότητα στα πλοία

Αναφερόμενος στην αύξηση της πληρότητας των πλοίων, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η απόφαση είχε ληφθεί από την αρμόδια επιτροπή πριν σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων.

«Όταν ελήφθη η απόφαση είδαμε ότι δεν είχαν συμβεί μεταδόσεις σχετιζόμενες με πλοία. Συγχρόνως, υποχρεώσαμε όλον τον πληθυσμό μέσα στο πλοίο να φοράει τη μάσκα. Αν γίνει σωστή και αυστηρή επιτήρηση της μάσκας, δε θα έχει καμιά επίπτωση η αύξηση της πληρότητας».

Πισωγύρισμα αν έχουμε εισαγωγές σε ΜΕΘ

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι σε περίπτωση που υπάρχει αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ανάκληση μέτρων. «Σε πρώτη φάση θέλουμε να μην πληγούν οι οικονομικές δραστηριότητες».

Τόνισε ότι η χρήση μάσκας σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται «θα μας φέρει αντιμέτωπους με την αντίδραση του κόσμου. Θα πρέπει να γίνει αστυνόμευση εκεί που πρέπει και να επιβληθούν πρόστιμα».

Όσον αφορά τα σχολεία, ο καθηγητής εκτίμησε ότι το σενάριο του Μαΐου είναι προ των πυλών για την επιστροφή στα θρανία.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα