Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη στο Αιγαίο - Διπλωματική κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο

Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη στο Αιγαίο - Διπλωματική κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο

Συντηρείται το σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, καθώς η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως επιβεβαίωσε το ΓΕΕΘΑ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν, διαμηνύεται η ξεκάθαρη αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα , τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα μας τα οποία προκύπτουν απο το διεθνές δίκαιο. Απέτρεψε η Μέρκελ χθες σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας, υποστηρίζει η Bild.

Σήμα πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας στέλνει η Ελλάδα.

Διπλωματική κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο έχει προκαλέσει η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία μετά την έκδοση navtex, με την οποία  η Άγκυρα δεσμεύει και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες με το Ορούτς Ρέιτς. Την ίδια στιγμή, πλοία του τουρκικού στόλου κινητοποιούνται στο Ακσάζ, ενώ Ελλάδα και Κύπρος απάντησαν με αντι-Navtex δηλώνοντας άκυρη την τουρκική αναγγελία καθώς αφορά περιοχές της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Διάβημα στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών επέδωσε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, ενώ σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση παραμένουν οι ένοπλες δυνάμεις, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να δίνει στη δημοσιότητα εντυπωσιακά πλάνα από συνεκπαίδευση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, σε σενάρια ανορθόδοξου πολέμου. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές προχώρησαν και σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

«Είμαστε σίγουροι για τις δυνάμεις μας και για τους συμμάχους μας. Έχουμε εθνική αυτοπεποίθηση και πίστη στο δίκαιο. Γι’ αυτό, άλλωστε, μιλάμε λίγο και εργαζόμαστε πολύ. Η εθνική ενότητα αποτελεί τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, μετά από 2,5 ώρες.

Η ανακοίνωση της Άγκυρας συνεχίζει στην ίδια ακραία ρητορική, καθώς σε άρθρο που αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο σημειώνεται πως «τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στην Κύπρο, να μην επιτραπούν οι προσπάθειες χωρών να αγνοούν την ύπαρξη της Τουρκικής Κοινότητας και τα δικαιωματα της όπως να μην επιτραπούν οι  προσπάθειες που θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας». Για την Ανατολική Μεσόγειο τονίστηκε η «ξεκάθαρη αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα , τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα μας τα οποία προκύπτουν απο το διεθνές δίκαιο».

«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, ότι η κατάσταση βαίνει προς αποκλιμάκωση και πως τα τουρκικά πλοία επιστρέφουν στη βάση τους.

Πάντως, σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», εκτιμήθηκε πως η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απέτρεψε την τελευταία στιγμή χθες το βράδυ θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Η Μέρκελ, τηλεφώνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Bild”, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο βαριά οπλισμένων και έτοιμων για καβγά. Με επιτυχία! Ο τουρκικός πολεμικός στόλος άλλαξε πορεία και έπλευσε προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι εντάσεις για την ώρα υποχώρησαν!», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ουρούτς Ρέις παραμένει στο λιμάνι της Ατάλλειας, υποστηριζόμενο από τουλάχιστον δύο τουρκικές φρεγάτες, ενώ στο Αιγαίο σημειώθηκαν 12 παραβιάσεις και επτά παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από δύο ζεύγη οπλισμένων τουρκικών F16, που αναχαιτίστηκαν από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Ανώτατη στρατιωτική πηγή τονίζει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Έλληνες, χωρίς να χρειάζεται να το πούμε», τόνισε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη» δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.

Ο Χαμί Ακσόι συνέχισε λέγοντας:

Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελλόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα