Κορονοϊός: Μπαράζ ελέγχων για τα μέτρα προφύλαξης - Στο τραπέζι η επιστροφή Τσιόδρα

Με την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την διασπορά του κορονοϊού που το τελευταίο διάστημα αρχίζει παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Οι συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας είναι συνεχείς, με τους επιδημιολόγους να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους τόσο για τα "εισαγόμενα" κρούσματα, όσο και από την χαλαρότητα που επιδεικνύουν οι πολίτες. Περιθώρια για ένα νέο "lockdown" δεν υπάρχουν καθώς θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία και για αυτό τον λόγο το βάρος δίνεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων.

Στους δρόμους ΕΛ.ΑΣ και ελεγκτικοί μηχανισμοί

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι αστικές συγκοινωνίες, τα ΚΤΕΛ και οι κλειστοί χώροι εστίασης καθώς έχει παρατηρηθεί πως ο αριθμός των επιβατών στα λεωφορεία είναι περισσότεροι απ’ ότι προβλέπεται, ενώ δεν φορούν όλοι μάσκες που είναι υποχρεωτικό.

Η εικόνα είναι χειρότερη στις συγκοινωνίες με προορισμό τις παραθαλάσσιες περιοχές και γι’ αυτό τον λόγο τους ελέγχους αναμένεται να αναλάβει η αστυνομία που ήδη παίρνει μέρος στην επιτήρηση της σωστής εφαρμογής των μέτρων.

Προβληματισμός υπάρχει και για τους κλειστούς χώρους εστίασης, με τους περισσότερους εργαζόμενους να ακολουθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες τους κανόνες προστασίας, ωστόσο δεν φαίνεται να πράττουν το ίδιο ορισμένοι συνάδελφοί τους αλλά και πελάτες.

Τα δύο παραπάνω ζητήματα συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου ωστόσο δεν προκρίθηκε η άποψη την υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλα τα καταστήματα, καθώς μια τέτοια κίνηση θα δραματοποιούσε την κατάσταση και θα αποθάρρυνε τους καταναλωτές να επισκεφθούν την αγορά που προσπαθεί να συνέλθει και να μετριάσει τις σημαντικές απώλειες που είχε από την πανδημία.

"Θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας. Θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα και δεν είμαι διατεθειμένος από αυτήν την πολιτική να κάνω αυτή τη στιγμή εκπτώσεις" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στους ελέγχους στους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός όπως και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Πανηγύρια: Εξετάζεται παράταση της απαγόρευσής τους έως τέλος Αυγούστου

Ένας στους δύο πολίτες έχουν χαλαρώσει τα μέτρα

Το γεγονός πως οι πολίτες δεν τηρούν ευλαβικά τα μέτρα όπως την περίοδο της καραντίνας επιβεβαιώνεται πλέον και από τις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την μέτρηση της "Marc" για τον "Alpha" οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 41,6% απάντησε πως ναι μεν τηρεί τα μέτρα αλλά λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και το 10,9% απάντησε πως δεν τα τηρεί. Στον αντίποδα το 47,1% απάντησε πως ακολουθεί πιστά τους κανόνες προστασίας.

Επίσης το 57,3% απαντά πως δεν διαμαρτύρονται όταν δουν παραβίαση των μέτρων και 34,5% εκφράζει τα παράπονά του στον υπεύθυνο της επιχείρησης, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι μόλις το 2,4% που καταγγέλλουν το γεγονός στις αρμόδιες αρχές.

Παγώνη: Επιστρέψαμε στον Μάρτιο, διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλευόμενοι

Τα τρία μέτωπα που ανησυχούν του επιστήμονες

Η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τα λεγόμενα "ορφανά" κρούσματα για τα οποία δεν γνωρίζουν πως κόλλησαν την νόσο. Επίσης έντονη ανησυχία υπάρχει για τους επισκέπτες που έρχονται από χώρες που ήταν είχαν πληγεί σημαντικά από τον Κορονοϊό, όπως την Μεγάλη Βρετανία όπου ξεκίνησαν οι πρώτες αφίξεις στην χώρα μας.

Ένας ακόμη παράγοντας που εξετάζεται είναι η αύξηση των κρουσμάτων στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας. Από 27 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες τα 8 ήταν στην Αττική και τα 5 στην Θεσσαλονίκη. Με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αυξάνονται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούν οι Κινητές Ομάδες στην περιφέρεια.

Συναγερμός για τις 6.000 αφίξεις Βρετανών

Ιδιαιτέρως αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι για τους Βρετανούς τουρίστες που αρχίζουν να καταφθάνουν στην χώρα μας και αναμένεται να φτάσουν τους 6 χιλιάδες. Οι υγειονομικές αρχές είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να υποβληθούν όλοι οι συγκεκριμένοι επισκέπτες από τεστ, από τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν θα συνεχίσουν να παραμένουν ανοιχτά τα σύνορα με την Μεγάλη Βρετανία. "Ανοίξαμε τις συνδέσεις από την 1η Ιουλίου και παρακολουθούμε την κατάσταση. Είναι προς το παρόν σταθερή. Αν χρειαστεί, θα λάβουμε στοχευμένα μέτρα" δήλωσε στο "skynews" ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Στο τραπέζι η επιστροφή ενημέρωσης από Τσιόδρα

Οι λοιμωξιολόγοι σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνουν την επιστροφή της καθημερινής ενημέρωσης από τον Σωτήρη Τσιόδρα, όπως επίσης και των τηλεοπτικών σποτ που έπαιζαν την περίοδο της καραντίνας. Η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας επαναλαμβάνει συνεχώς πως ο "κορονοϊός είναι εδώ" γι’ αυτό τον λόγο δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. "Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η συχνότερη ενημέρωση του κόσμου με σποτάκια, αλλά και από εμάς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Ίσως χρειαστεί να επανέλθει και πάλι ενημέρωση των 18:00 όχι όμως σε καθημερινή βάση. Είναι κάτι που συζητάμε. Γίνονται πάντως και διορθωτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση των πανηγυριών. Μπορεί η χρήση μάσκας από αυστηρή σύσταση να γίνει υποχρεωτική" δήλωσε στο Star ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ανησυχία για τα ορφανά κρούσματα στα αστικά κέντρα

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα