Γκίκας Μαγιορκίνης: Ανησυχία για τα ορφανά κρούσματα στα αστικά κέντρα

Τα ορφανά κρούσματα που εμφανίζονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική και Θεσσαλονίκη) προκαλούν ανησυχία, αν και ο αριθμός δεν είναι ακόμα μεγάλος ανέφερε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Επικ. Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε ακόμα και στους χώρους όπου πρέπει να χρησιμοποιείται η προστατευτική μάσκα, τον κλιματισμό στα καταστήματα και τους προβληματισμούς των ειδικών.

   

Καμπανάκι τα 100 κρούσματα την ημέρα» λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται ιδιαίτερα από την 1η Ιουλίου έχει πυροδοτήσει φόβους στους πολίτες ότι θα ξαναζήσει η χώρα συνθήκες του περασμένου Μαρτίου.

Τόσο όσον αφορά στην επίπτωση της νόσου όσο και σε νέο ενδεχόμενο καραντίνας. Το δεύτερο το απέκλεισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Πιθανά πιο αυστηρά μέτρα σε περιπτώσεις εξάρσεων της νόσου θα προσανατολίζονται σε τοπικά lockdowns και όχι σε ένα οριζόντιο.

Οσο για τη διασπορά της νόσου Covid-19, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης επισημαίνει ότι υπάρχει κινητικότητα, αλλά μέχρι στιγμής δεν δείχνει να ξεφεύγει. «Εάν την επόμενη εβδομάδα έχουμε 100 κρούσματα ημερησίως, τότε ναι θα μπορούμε να πούμε ότι κινούμαστε σε επίπεδα Μαρτίου», αναφέρει στον «Ε.Τ.», κάνοντας την εκτίμηση ότι εάν τώρα η χώρα μπορεί να συγκριθεί με μια περίοδο της πρώτης φάσης της επιδημίας στην Ελλάδα, είναι το διάστημα από τα μέσα έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν σχετίζεται με την άνοδο του δείκτη «R». Δηλαδή, τώρα η Ελλάδα έχει αυξημένες ημερήσιες καταγραφές, αλλά χαμηλό Rt.

Δεδομένα

Εχει γίνει γνωστό από τους επιστήμονες, άλλωστε, ότι τα δεδομένα που έχουν σημασία για να χτυπήσουν «καμπανάκι» κινδύνου είναι τα λεγόμενα «σκληρά δεδομένα», οι νοσηλείες δηλαδή στις ΜΕΘ και οι θάνατοι. Και το τελευταίο δεκαπενθήμερο, από όταν άνοιξε δηλαδή η Ελλάδα τις πύλες της στους τουρίστες, είναι διπλάσιος ο αριθμός των νοσηλευόμενων. Των διασωληνωμένων, όμως, ναι μεν αυξάνεται, με βραδύ ρυθμό όμως. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι επί εννέα ημέρες δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος – 193 συνολικά θάνατοι μέχρι χθες. Συνεπώς, επικρατεί μια στάση αναμονής κατά την οποία οι έλεγχοι στα σύνορα και στο εσωτερικό αλλά και η τήρηση από τους ίδιους τους πολίτες των μέτρων υγιεινής μπορούν να κρατήσουν επίπεδη την επιδημιολογική καμπύλη.

Διασπορά

Ο ιός, πάντως, έχει… σκορπίσει σε αρκετές τουριστικές και μη περιοχές. Στην Πάρο, θετική αποδείχθηκε μια γυναίκα που μοιράζεται μεταξύ Αθήνας και Πάρου. Στη Λέσβο έκλεισε μέχρι τη Δευτέρα το Κέντρο Υγείας Καλλονής, καθώς σε χωριό της κεντρικής Λέσβου διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό ένας 85χρονος, ο γιος του και ο εγγονός του. Παράλληλα, η μία εκ των τριών περιφερειακών ενοτήτων της Ελλάδας που έμεναν τόσους μήνες Covid-free, τα Γρεβενά, κατέγραψε δύο κρούσματα του κορονοϊού.

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη παραμένουν σημαντικές εστίες της Covid-19, με οκτώ και πέντε νέα περιστατικά, αντιστοίχως.

Χθες, η ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ περιλάμβανε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων (27 συνολικά), από τα οποία τα εννέα είναι «εισαγόμενα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα