Η έξαρση κρουσμάτων τρομάζει τους ειδικούς - Ανησυχία για δεύτερο κύμα κορονοϊού

Η έξαρση κρουσμάτων τρομάζει τους ειδικούς - Ανησυχία για δεύτερο κύμα κορονοϊού

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πανηγυριών σε όλη την χώρα, κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, μετά μάλιστα και από τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από τοπικά γλέντια, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το πάρτι που στήθηκε το Σάββατο βράδυ στην Ανθούσα Αττικής. Όπως κατέγραψε ο φακός του OPEN TV, τα μέτρα για τον κορονοϊό πήγαν... περίπατο με μικρούς και μεγάλους να σηκώνονται και να χορεύουν αδιάκοπα. Όπως φαίνεται και από τις σχετικές εικόνες, οι τραγουδιστές φαίνονται να βρίσκονται πάνω στη πίστα, ενώ ο κόσμος έχει στήσει χορό γύρω από τα τραπέζια.

Παρόμοια είναι η εικόνα και σε πανηγύρι στο Άλσος Στράτου στο Γουδί, με τους παρευρισκόμενους να αδυνατούν να τηρήσουν τις αποστάσεις παρά τις εκκλήσεις των διοργανωτών. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες  από συνωστισμό σε πανηγύρι από με την Γωγώ Τσαμπά, σε άλλο πανηγύρι, οι διοργανωτές προσπάθησαν να εφαρμόσουν νέα μέτρα. Κατάργησαν την πίστα για να μην ανεβαίνει ο κόσμος, ενώ παράλληλα έβαλαν τα τραπέζια σε απόσταση ασφαλείας. Και εκεί όταν το γλέντι άναψε τα μέτρα όπως φαίνεται στην κάμερα του OPEN TV, πήγαν.. περίπατο. Ο συνωστισμός στα γλέντια προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση καθώς εντείνεται ο φόβος για διασπορά του κορονοϊού. Στα σενάρια που εξετάζονται βρίσκεται ακόμη και το ενδεχόμενο τέτοιου είδους εκδηλώσεων.  

Βατόπουλος: Μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος τουριστών κι από άλλες χώρες

Ο Νίκος Παπαθανάσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα κι απαγόρευσης των πανηγυριών αν δεν... αραιώσει ο κόσμος και δεν επανέλθει η ατομική ευθύνη. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα περιοριστικά μέτρα, που θα ανακοινωθούν Δευτέρα ή Τρίτη και θα αφορούν μεταξύ άλλων και στα πανηγύρια. «Τα ελεγκτικά κλιμάκια είναι κάθε μέρα στον δρόμο», τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι εάν διαπιστωθούν αυτές τις ημέρες παραβάσεις, το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε εστίες διάδοσης του κορονοϊού, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Γώγος: Πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα κορονοϊού

Απαράδεκτα φαινόμενα χαρακτήρισε τις εικόνες συνωστισμού από τα πανηγύρια ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. «Πρέπει να αποκλειστούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ. «Μια χρονιά μπορεί να κυλήσει και χωρίς πανηγύρια ή εκδηλώσεις», πρόσθεσε. Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε πως, πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα κορονοϊού, συμπληρώνοντας πως, βασικό πρόβλημα είναι οι συμπεριφορές μας, τονίζοντας πάνω σε αυτό πως δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα όπως οι μάσκες προστασίας.

Τα ορφανά κρούσματα προοίμιο δεύτερου κύματος

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού και τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Ο κ. Μαγιορκίνης ερωτηθείς για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, τόνισε ότι τα ορφανά κρούσματα αποτελούν ένα πρώτο σημάδι ενός νέου κύματος.

«Η κινητικότητα, με αυξημένο αριθμό ορφανών κρουσμάτων, είναι ένα πιθανό προοίμιο δεύτερου κύματος».

Ο καθηγητής σημείωσε πως οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το τεστ των 72 ωρών που απαιτείται πλέον να φέρουν οι τουρίστες πριν μπουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα.

«Μας ανησυχεί η εισαγωγή των ατόμων από τον Προμαχώνα. Εκεί πέρα το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι υψηλό».

Επαρκή τα μέτρα

Ο ίδιος σημείωσε πως τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας είναι επαρκή απλά θα πρέπει να τηρούνται.

«Τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι επαρκή. Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή και επιτήρησή τους».


 

31 νέα κρούσματα ανάμεσά τους και παιδιά - Αύξηση στην Κοζάνη 

Σήμερα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 31 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν εισαγόμενα. Την ίδια ώρα υπήρξε αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων στην Κοζάνη, ενώ τέσσερα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστή ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου, υπάρχουν εννέα νέα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια. Από αυτά, ένας είναι κάτοικος Καστοριάς, τέσσερις δηλώνουν κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, τρεις είναι κάτοικοι των χωριών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ασθενής είναι σερβικής καταγωγής, ο οποίος κατά την επιστροφή στην πατρίδα του είχε τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός τον κορονοϊό. Από την ιχνηλάτηση που έγινε στον Σέρβο πολίτη διαπιστώθηκε ότι ήταν διερχόμενος και δεν έμεινε σε κάποιο κατάλυμα της Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, θετική στον κορονοϊό, βρέθηκε μια 15χρονη σε κατασήνωση στην Χαλκιδική. Το Σάββατο έγινε γνωστό από το νοσοκομείο της Βέροιας ότι το 15χρονο κορίτσι που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης σε σχετική εξέταση διαπιστώθηκε ότι προσεβλήθη από τον ιό. Εκτός από το κορίτσι σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική, θετικά διαγνώστηκαν αλλά τρία ανήλικα παιδιά Ρομά από τη Βέροια. Τα δυο νοσηλεύονται καλά στην υγεία τους στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, ενώ το τρίτο παραμένει σε περιορισμό στο σπίτι του. Τέλος δυο ενήλικες από την πρωτεύουσα της Ημαθίας νοσηλεύονται θετικοί στον κορονοϊό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Πρόσθετα μέτρα από την κυβένρηση 

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, από την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, όσοι εισέρχονται στη χώρα μας από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα. Επίσης, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα. Ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η εισροή στην χώρα κατά την τουριστική περίοδο τα εισαγόμενα κρούσματα, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες έχει έτοιμο προς ενεργοποίηση «Plan B» για την αντιμετώπιση μιας έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού.

Το σχέδιο πατάει σε τρεις πυλώνες:

Έλέγχους σε όλους  όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα

Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη 

Την καθιερωμένη σύσκεψη με το επιτελείο του για την εξέταση της κατάστασης με τον κορονοϊό, δύο μέρες μετά την λήψη των μέτρων στα σύνορα για την περαιτέρω προστασία της δημόσιας υγείας, θα πραγματοποιήσει αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Έθνος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα