Πάνω από 4.000 τεστ σε ταξιδιώτες στα ελληνικά αεροδρόμια την πρώτη μέρα υποδοχής

Πάνω από 4.000 τεστ σε ταξιδιώτες στα ελληνικά αεροδρόμια την πρώτη μέρα υποδοχής

Χιλιάδες τουρίστες υποβλήθηκαν σε δειγματοληπτικό έλεγχο για κορωνοϊό εχθές κατά την πρώτη μέρα υποδοχής επιβατών από το εξωτερικό σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Περίπου 4.000 τεστ έγιναν μέχρι τις 20:00 η ώρα το βράδυ της Τετάρτης σε «κόκκινους» επιβάτες, μόνο στα 8 από τα 27 συνολικά αεροδρόμια.

Τα αριθμητικά δεδομένα των τεστ ανά πύλη εισόδου της χώρας που ανοίγουν και εκείνων, που θα ανοίξουν το επόμενο χρονικό διάστημα, προέκυψαν από το ειδικό λογισμικό με… αλγόριθμο, που συνδύασε τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, την δυναμικότητα των εργαστηρίων για έγκαιρη εξαγωγή αποτελεσμάτων ανά αεροδρόμιο, μεθοριακό σταθμό και λιμάνι, και τον βαθμό επισκεψιμότητας σε κάθε είσοδο προς την Ελλάδα.

Ο ίδιος αλγόριθμος συσχετίζοντας την φόρμα εντοπισμού επιβατών και το QR-code κάθε επιβάτη έχει αναδείξει εκείνους στους οποίους θα γίνουν οι στοχευμένοι έλεγχοι. Ο αριθμός των τεστ που πρέπει να γίνονται σε κάθε σημείο πρόσβασης στη χώρα, θα μεταβάλλεται ανάλογα με την επισκεψιμότητα και τον εντοπισμό κρουσμάτων σε αυτά.

Αν και το ειδικό λογισμικό είχε προβλέψει 5.634 μοριακά τεστ, ο αλγόριθμος ανέδειξε τελικά περισσότερα, γιατί είχε συνδυάσει τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, τη διαθεσμότητα και την κινητικότητα στα εργαστήρια και την επισκεψιμότητα σε κάθε είσοδο στη χώρα. Ωστόσο δεν είχε προβλέψει τον βαθμό επικινδυνότητας ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του τόπου διμονής του κάθε επιβάτη.

Αναλυτικά, πρώτη μέρα άφιξης διεθνών πτήσεων στη χώρα μας διενεργήθηκαν τα παρακάτω μοριακά τεστ:

- Αθήνα - Ελευθέριος Βενιζέλος: Περισσότερα από 2.000, αν και η πρόβλεψη ήταν στα 1.200

- Θεσσαλονίκη, αεροδρόμιο Μακεδονία: 400, ωστόσο θα υπερβούν τα 500, καθώς αναμένονται 5 ακόμα πτήσεις

- Ηράκλειο: 500

- Ρόδος: 350 από τα 605 που είχαν προβλεφθεί

- Κως: 309, αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί δεδομένου ότι αναμένονται ακόμα 2 πτήσεις

- Κέρκυρα: 260 από τα 400 που είχαν προβλεφθεί, ωστόσο αναμένονται άλλες 2 πτήσεις

- Σκιάθος: 66, ενώ είχαν προβλεφθεί 60

- Σάμος: 36 από τα 50 που έβγαζε ο αλγόριθμος

Ωστόσο, σε κάθε πτήση υπήρχαν 20 επιβάτες κατά μέσο όρο που δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών.

Ανησυχούν οι λοιμωξιολόγοι για τους χιλιάδες τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα

Πόσοι επιβάτες σε κάθε πτήση δεν είχαν συμπληρώσει την υποχρεωτική φόρμα εντοπισμού

Πρεμιέρα έκαναν χθες οι διεθνείς πτήσεις στη χώρα μας, με την εφαρμογή και της υποχρεωτικής συμπλήρωσης από τους επιβάτες της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) με προορισμό την Ελλάδα. Η φόρμα, που πρέπει να συμπληρώνεται τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in, δεν είχε πραγματοποιηθεί από όλους τους επιβάτες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία σε κάθε πτήση υπήρχαν 20 επιβάτες κατά μέσο όρο, οι οποίοι δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα και δεν διέθεταν το QR Code. Έτσι, δεν είχαν "εξεταστεί" βάσει του αλγορίθμου, ο οποίος καθορίζει ποιοι θα υποβληθούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον κορονοϊό.

Για όσους δεν είχαν προβεί στη διαδικασία, η συμπλήρωση έγινε χειρόγραφα στις πύλες εισόδου, ωστόσο υποβάλλονται υποχρεωτικά στο τεστ για τον κορονοϊό.

Μεθοριακοί σταθμοί-λιμάνια

Το άνοιγμα των οδικών μετακινήσεων προς το παρόν περιορίζεται στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου θα γίνονται 1.029 τεστ σε οδηγούς ημερησίως, στο Λιμάνι της Πάτρας 309 και 117 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξουν σταδιακά, με κάποιους ίσως και καθόλου, ακόμη έξι μεθοριακοί σταθμοί, για τους οποίους έχει υπολογιστεί ο αριθμός των τεστ σε "κόκκινους" ταξιδιώτες. Στους Ευζώνους 571 τεστ, 351 στη Νυμφαία, στους Κήπους Έβρου 175, 131 στην Κρυσταλοπηγή και 122 στην Κακαβιά.

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις επίσης για ουσιώδεις λόγους

Οι άλλες "πύλες" που θα ανοίξουν αφορούν τα λιμάνια υποδοχής ιδιωτικών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων. Στο λιμάνι του Πειραιά έχει υπολογιστεί η διενέργεια 1.490 τεστ, 1.060 σε αυτό της Κέρκυρας, 612 στη Ρόδο, 504 στο Κατάκολο και 45 στο λιμάνι του Βόλου.

Ασφάλεια με… τεχνητή νοημοσύνη

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form (Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών), η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr. Μετά από 24 ώρες ο τουρίστας λαμβάνει με sms ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το QR-code που θα τον ακολουθεί στον ταξίδι του και την παραμονή του στην χώρα μας. Το ειδικό λογισμικό και πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων αναδεικνύει τους "κόκκινους" και "πράσινους" ταξιδιώτες προκειμένου να γίνουν οι στοχευμένοι έλεγχοι μοριακών τεστ ανά αεροδρόμιο.

Το QR-code περιέχει τον τόπο διαμονής, χώρα αναχώρησης, ενδιάμεσο σταθμό, αεροδρόμιο προορισμού, ξενοδοχείο ή κατάλυμα διαμονής. Αυτός ο κωδικός τον ακολουθεί από τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στη χώρα μας έως και εκείνη που θα αναχωρήσει.

Οι ελεγχόμενοι ταξιδιώτες τοποθετούνται σε άλλες εφαρμογές του λογισμικού πάνω σε έναν χάρτη, μαζί με τα επιδημιολογικά φορτία ανά περιοχή, τα ξενοδοχεία-δωμάτια καραντίνας σε αυτή, ο αριθμός κλινών για κορονοϊό και ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και περιφέρεια, όπως επίσης τα κρούσματα της περιοχής, ο αριθμός πτήσεων και η επιτήρηση τουριστών που είναι θετικοί και θα βρίσκονται σε καραντίνα. Αν κάποια από αυτούς τους δείκτες "κοκκινίσουν" σημαίνει συναγερμός κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού μέσω… τεχνητής νοημοσύνης.

Βild: Ο τουριστικός κολοσσός TUI απείλησε την Ελλάδα με ακύρωση όλων των ταξιδιών εξαιτίας της οδηγίας για 36ωρη καραντίνα 

Κριτική στη νέα οδηγία που ισχύει από σήμερα για τους νεοαφιχθέντες στην Ελλάδα τουρίστες από γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η TUI είχε απειλήσει ακόμη και με ακύρωση όλων των ταξιδιών, υποστηρίζει η Bild.

Για «δράμα» γύρω από τις διακοπές πολλών Γερμανών στην Ελλάδα καθώς «H TUI απειλούσε με ακύρωση όλων των ταξιδιών» λόγω της νέας φόρμας που πρέπει να συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες κάνει λόγο στην ηλεκτρονική της έκδοση η Bild. 

«Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της BILD η κυρίαρχος της τουριστικής αγοράς TUI απείλησε με άμεση ακύρωση όλων των ταξιδιών της. Ο λόγος: η διαμάχη για μια ακραία οδηγία καραντίνας της ελληνικής κυβέρνησης (σσ. βάσει του σχεδίου). Τυχαία επιλεγμένοι επισκέπτες θα υποβάλλονταν στο αεροδρόμιο σε τεστ κορωνοϊού και στη συνέχεια θα έπρεπε να μπουν για 36 ώρες σε καραντίνα […] μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Πώς όμως να περάσουν οι τουρίστες 36 ώρες σε καραντίνα; Τα ξενοδοχεία θα έπρεπε να δημιουργήσουν ξεχωριστούς χώρους προκειμένου οι πελάτες να μην έχουν επαφή με άλλους. Θα έπρεπε να φροντίσουν οι ίδιοι (σσ. οι πελάτες) για τη διατροφή τους και δεν θα επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο. Μάνατζερ της TUI διαπραγματευόταν τη Δευτέρα με τον υπουργό Τουρισμό της Αθήνας Χάρη Θεοχάρη. Το μήνυμα του ομίλου: Με τέτοιο κανονισμό δεν στέλνουμε πελάτες στην Ελλάδα. Η TUI απείλησε ανοιχτά με ακύρωση όλων των ταξιδιών. Ο υπουργός τηλεφώνησε εσπευσμένα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός εν τέλει υπαναχώρησε. Ο κανονισμός που αφορά την καραντίνα αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή και οι διακοπές στην Ελλάδα σώθηκαν.

Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι παραθεριστές: Πριν την άφιξή τους πρέπει να συμπληρώσουν φόρμα είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω εντύπου που μοιράζεται στο αεροπλάνο. Ως απόδειξη της ηλεκτρονικής δήλωσης πρέπει να υποδειχθεί ένα barcode. Επιπλέον θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια. Αυτοί οι ταξιδιώτες […] μπορούν όμως να συνεχίσουν κανονικά το ταξίδι τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα».

Καραντίνα για τους ιδιαίτερα άτυχους;

Για το ίδιο θέμα η Βerliner Zeitung υπό τον τίτλο: «Διακοπές στην Ελλάδα: οι ιδιαίτερα άτυχοι τουρίστες καταλήγουν σε καραντίνα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «η Ελλάδα αυστηροποίησε αιφνιδιαστικά την πολιτική στο πεδίο του κορωνοϊού. Και για τους τουρίστες από τη Γερμανία ισχύει από 1ης Ιουλίου μια υποχρεωτική δήλωση που μπορεί να έχει συνέπειες.

[…] Οι νέοι κανονισμοί ήρθαν αιφνιδιαστικά. Καταρχάς είχε ανακοινωθεί ότι τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες, όπως τη Γερμανία, μπορούν να εισέρχονται ανεμπόδιστα. Πλέον όμως πρέπει να συμπληρώνουν μια φόρμα που υπάρχει μόνο στα αγγλικά.

«Προσοχή» συστήνει στους τηλεθεατές του το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV που αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση: «Οι παραθεριστές πρέπει να δηλώνονται».

«Λίγο πριν το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες που τόσο έλειψαν στη χώρα, η Ελλάδα αιφνιδιάζει τους φιλοξενούμενούς της με μια οδηγία. Όποιος εισέρχεται στη χώρα από την 1η Ιουλίου μέσω αέρος, θαλάσσης ή οδικώς πρέπει να συμπληρώσει το αργότερο 48 ώρες πριν την άφιξή του μια ηλεκτρονική φόρμα. Υποχρεωτικά.

[…] Δυστυχώς θα πρέπει να αναμένεται ότι όποιος δεν έχει το barcode θα πρέπει να γυρίσει άμεσα σπίτι του. Τα κόστη αναλαμβάνει μάλλον ο μη δηλωθείς ταξιδιώτης. Το μέτρο αναμένεται να προκαλέσει δυσαρέσκεια».

«Δειγματοληπτικά τεστ: είσοδος για τους παραθεριστές μόνο με barcode» επιγράφει το άρθρο της η Rheinische Post που σημειώνει ότι «από την Τετάρτη οι τουρίστες στην Ελλάδα πρέπει να υποβάλλονται σε μια πολύπλοκη διαδικασία εισόδου στη χώρα. Εάν ένας ταξιδιώτης πρέπει να μπει σε προληπτική καραντίνα ή όχι κρίνεται μόλις κατά την άφιξη».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα