Ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020. Το πρόγραμμα, στατιστικά, συμβουλές

Ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020. Το πρόγραμμα, στατιστικά, συμβουλές

Οι πανελλήνιες έφτασαν και, όπως κάθε χρόνο, το πρώτο μάθημα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Αύριο 15 Ιουνίου ξεκινούν οι φετινές Πανελληνίες Εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων, ενώ μία μέρα αργότερα αναμένεται να εξεταστούν οι μαθητές των ΕΠΑΛ.

Το πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας) για τα ΓΕΛ και τα Νέα Ελληνικά (Γενικής Παιδείας) για τα ΕΠΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα δώσουν εξετάσεις και με το νέο σύστημα (εξέταση στο μάθημα της Κοινονιωλογίας αντί Λατινικών και απουσία συντελεστών βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων, οι διαφορές μεταξύ άλλων) και με το παλιό.

Έτσι, οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν με το ΝΕΟ σύστημα, στις 17/6 θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στη συνέχεια, στις 19/6 θα εξεταστούν στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

 

Πανελλαδικές 2020 σε συνθήκες κορονοϊού. Συμβουλές για μαθητές


Ακολουθούν, η εξέταση στη Φυσική στις 22/6 (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στην Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που θα δώσουν με το ΠΑΛΙΟ σύστημα, θα έχουν κατά βάση κοινό πρόγραμμα με όσους δώσουν με το νέο. Εξαίρεση, στις 22/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), στις 24/6 η εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και στις 26/6 η εξέταση του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Σε ό,τι αφορά τα ΕΠΑΛ, μετά την εξέταση των Νέων Ελληνικών (16/6), θα πραγματοποιηθεί η εξέταση στα Μαθηματικά ('Αλγεβρα) στις 18/6. Στη συνέχεια, από τις 20 έως και τις 30/6 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 και είναι κοινή για τους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Εξαίρεση, το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο (ΕΠΑΛ), για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Πανελλαδικές 2020: Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Σημειώνεται ότι ακόμα αναμένεται το πρόγραμμα των Ειδικών Μαθημάτων.

Ένα ακόμη βήμα, η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων. Παρ'όλο που η ανακοίνωση του ακριβή αριθμού δεν έχει γίνει από πλευράς υπουργείου, ωστόσο η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά είχε αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τον περυσινό.

Πώς το άγχος επηρεάζει τους υποψήφιους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις;

 

 

 

 

Συμπληρώνεται το παζλ των αριθμών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020, καθώς δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των υποψηφίων των ΓΕΛ που δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου, 82.159 θα είναι οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ημερησίων και εσπερινών) που δήλωσαν συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020, με το παλαιό και το νέο σύστημα. Το παραπάνω προκύπτει από σχετική Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη σήμερα.

Αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα η ανακοίνωση και του αριθμού των υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων.

Υπενθυμίζεται, ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων στις σχολές, στα τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 έχει καθοριστεί στους 77.970, αριθμός ίδιος με εκείνον της περυσινής χρονιάς.

Οι περίπου 100.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών που θα λάβουν μέρος στις Πανελλήνιες το πρωί της Δευτέρας θα προσέλθουν στα 899 εξεταστικά κέντρα. Την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Παιδείας επικρατούσε αναβρασμός καθώς έπρεπε να εξασφαλισθούν επιπρόσθετα μέτρα λόγω κορονοϊού. Να σταλούν αντισηπτικά, οδηγίες για τον τρόπο που θα καθίσουν οι μαθητές και να ορισθούν επιπλέον εξεταστικά κέντρα. Λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού τα εξεταστικά κέντρα αυξήθηκαν και από 843 που ήταν πέρυσι φέτος θα φτάσουν τα 899.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος της Κυριακής σήμερα το βράδυ θα μεταβούν στο υπουργείο Παιδείας τα μέλη της επιτροπής που θα επιλέξουν τα θέματα για το πρώτο εξεταζόμενο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, διαδικασία που θα επαναλαμβάνεται κάθε μέρα αλλά με διαφορετικά πρόσωπα ανάλογα με το μάθημα.

Περίπου στις 10-11 το βράδυ και αφού έχουν συγκεντρωθεί τα μέλη της επιτροπής θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιλογής των θεμάτων. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν έργο οι λύτες , καθηγητές δηλαδή που παίρνουν τα προτεινόμενα θέματα και προσπαθούν να τα λύσουν προκειμένου να κάνουν με τη σειρά τους παρατηρήσεις προς τα μέλη της επιτροπής σχετικά με τη δυσκολία των θεμάτων, την ορθότητά τους και τον χρόνο επίλυσής τους. Στις 6 το πρωί όλες οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα