Ανησυχία από τη χαλάρωση: 246 άτομα έσπασαν την καραντίνα - Σε απομόνωση 15.181 πολίτες

Ανησυχία επικρατεί στις Αρχές από τη χαλάρωση και των εφησυχασμό πολλών πολιτών που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω κορονοϊού.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, από την αρχή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου απομόνωσης 14 ημερών έχουν καταγραφεί 246 "σπασίματα" καραντίνας. Επιβλήθηκαν δηλαδή 5.000 ευρώ πρόστιμο και ακολουθήθηκε η ποινική διαδικασία.

Σήμερα είναι σε καραντίνα 15.181 άτομα. Μεταξύ αυτών άτομα και από πτήσεις, επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές κρουσμάτων κ.λπ.

Οι τηλεφωνικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν από την αρχή εφαρμογής του μέτρου είναι 15.575 ενώ υπήρξαν και 737 αστυνομικές "επισκέψεις" για να επιβεβαιωθεί η παρουσία στον χώρο των ατόμων εάν δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι με λογισμικό όπου μπορούν να μπουν όλες οι καραντίνες σε έναν χάρτη και οι διευθύνσεις των κατοικιών θα μπουν σε μία άλλη εφαρμογή ενώ παράλληλα θα γίνονται τηλεφωνικοί έλεγχοι συμμόρφωσης.

Επίσης, θα αυξηθούν οι δειγματοληπτικές αυτοψίες, δηλαδή οι αστυνομικές επισκέψεις, ενώ επισημαίνεται ότι είναι αυστηρές οι ποινές οι οποίες μπορεί να είναι έως και ισόβια σε περίπτωση που ύποπτο κρούσμα κολλήσει κάποιον άλλον και οδηγήσει σε θάνατο λόγω του ιού.

Έντεκα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 3.068 συνολικά - Κανένας θάνατος

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα είναι έντεκα, με το σύνολό τους από την αρχή της πανδημίας να φτάνει πλέον τα 3.068, σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 183, αφού δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος. Ωστόσο, αυξήθηκαν σε 12 οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ ασθενείς, από 10 που ήταν χθες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 11 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3068, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

692 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1751 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 5 (41.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ξάνθη: Κλείνουν για 10 ημέρες 5 σχολεία - Σε καραντίνα 80 εκπαιδευτικοί, βρέθηκε ένας θετικός

Συναγερμός έχει σημάνει στην πόλη της Ξάνθης, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ένας δάσκαλος, ο οποίος διδάσκει σε τέσσερα δημοτικά σχολεία.

Ο εκπαιδευτικός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε πυρετό το περασμένο σαββατοκύριακο και το τεστ που έκανε, σε ιδιωτικό εργαστήριο, βγήκε θετικό. Την Τρίτη, 9 Ιουνίου, δεν πήγε στα μαθήματα, ενημέρωσε τους συναδέρφους του και τα σχολεία έκλεισαν και θα παραμείνουν κλειστά για δέκα ημέρες, ενώ έχουν μπει σε καραντίνα συνολικά 80 εκπαιδευτικοί.

Ο εκπαιδευτικός τελευταία φορά που δίδαξε ήταν την περασμένη Παρασκευή στα εξής σχολεία: Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, το 17ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και δύο Δημοτικά Σχολεία, 15ο και 20ο στο Δροσερό Ξάνθης.

Έτσι, με απόφαση Υπουργείου Παιδείας και ΕΟΔΥ, αποφασίστηκε να μείνουν για δέκα ημέρες κλειστά και τα τέσσερα σχολεία όπου δίδασκε ο δάσκαλος.

Κλειστό από την αρχή της εβδομάδας είναι και το μειονοτικό δημοτικό σχολείο στην Ηλιόπετρα του δήμου Τοπείρου, καθώς ένας δάσκαλος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Στον δήμο Τοπείρου έχουν εντοπιστεί 5 κρούσματα και έχουν ιχνηλατηθεί οι επαφές τους.

 Σύψας για συνωστισμό: «Σε δυο βδομάδες θα έχουμε ακόμα πιο άσχημα νούμερα από σήμερα»

Όσον αφορά τις εικόνες συνωστισμού τις τελευταίες μέρες καθώς και τις παραβιάσεις της καραντίνας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως αυτή δεν είναι μια καλή εξέλιξη και ότι θα φανεί στην καμπύλη. "Σε δυο βδομάδες ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά."

Κεραμέως: Μετά από ένα μήνα λειτουργίας 14.000 σχολείων είχαμε ένα κρούσμα

Για το άνοιγμα των σχολείων απαντώντας και στην κριτική που είχε ασκήσει λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα κρούσμα κορωνοϊού στη Ξάνθη, μίλησε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία, τα παιδιά θα έμεναν εκτός δομών για 6 ολόκληρους μήνες» εξήγησε ο κυρία Νίκη Κεραμέως επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης υποδείχθηκε από τους ειδικούς.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στον κ. Τσίπρα, η κα. Κεραμέως υποστήριξε: «Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσαν για αχρείαστο άνοιγμα παρά την ομόφωνη απόφαση των ειδικών. Οι ειδικοί ομόφωνα είπαν να ανοίξουν τα σχολεία. Αν δεν άνοιγμα τα παιδιά θα έμεναν για 6 μήνες εκτός σχολικών δομών. Ακολουθήσαμε τις οδηγίες των ειδικών. Η κοινωνία αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία. Η προσέλευση στα Δημοτικά είναι πάνω απο 80%. Μετά από ένα μήνα επαναλειτουργίας σε 14 χιλιάδες σχολικές μονάδες υπήρξε ένα κρούσμα. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να μην τα ανοίξουμε;».

Με πληροφορίες από fonitisxanthis, thetoc, real

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα