Ανοίγουν σήμερα και τα εμπορικά κέντρα – Οι κανόνες λειτουργίας

Ανοίγουν σήμερα και τα εμπορικά κέντρα – Οι κανόνες λειτουργίας

Τους κανόνες λειτουργίας των εμπορικών κέντρων που… ανεβάζουν ρολά, σήμερα, παρουσίασε, χθες, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Υπενθυμίζεται πως θα άνοιγαν την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τον αρχικό κυβερνητικό προγραμματισμό. Ωστόσο, επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες, όπως και για την εστίαση, αφού άναψε το «πράσινο φως» η Υγειονομική Επιτροπή, μετά την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο της χθεσινής επίσημης ενημέρωσης, επισήμανε πως από σήμερα επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου σε εμπορικά καταστήματα (malls), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets), με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ): 47.19. Διευκρινίζεται πως, προς το παρόν, δεν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται εντός αυτών.

Από εκεί και πέρα, επανεκκινούν, επίσης, οι δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων (91.04), οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες (93.19.13.03), οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας – με εξαίρεση την σωματική άσκηση, 96.04.10.02), οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (δηλαδή αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, 96.04.10.06) και οι υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κ.λπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις, 96.09.19.16).

Οι κανόνες λειτουργίας

Κατ’ αρχάς για τα malls, τα εκπτωτικά χωριά και τα outlets που ανοίγουν, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός αυτών ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Ο δε μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου. Για την ακρίβεια, σε μαγαζί εμβαδού κυρίως χώρου (πλην βοηθητικών, π.χ. γραφεία, αποθήκη, χώροι στάθμευσης) έως 20 τ.μ. μπορούν να παρευρίσκονται, ταυτόχρονα, έως 4 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες). Σε επιχείρηση από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός των ατόμων ανέρχεται σε 4 συν 1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τ.μ., σε κατάστημα άνω των 100 τ.μ. διαμορφώνεται σε 12 συν 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τ.μ., ενώ σε επιχείρηση άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή 1 άτομο ανά 10 τ.μ. σε κάθε όροφο.

Τα καταστήματα λιανεμπορίου θα ανοίγουν στις 10 π.μ. και θα είναι υποχρεωτική η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων. Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική για όλους. Επίσης, συνιστάται να μη γίνεται χρήση ανελκυστήρων (ασανσέρ). Σε περίπτωση ανάγκης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Οσον αφορά στους κανόνες λειτουργίας για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (διαιτολογικές μονάδες και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος), θα πρέπει να υπάρχει απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Επειτα, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Η χρήση μάσκας προστασίας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό, ενώ συνιστώνται και γάντια μίας χρήσης. Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων (προαιρετικό) διαμορφώνεται από 7 π.μ. έως 10 μ.μ. για τις καθημερινές και από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ. για το Σάββατο. Σχετικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο πληθυσμό ατόμων σε αυτές τις επιχειρήσεις ισχύουν ακριβώς οι ίδιοι κανόνες με αυτούς που προαναφέρθηκαν για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα