Κορονοϊός: Αστυνομική και δικαστική παρέμβαση για τις εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στις πολιτικές και δικαστικές αρχές της χώρας τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν σε εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα, κληρικός στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι κοινώνησε δύο παιδάκια από την πίσω πόρτα της εκκλησίας, ενώ στην Κέρκυρα ξεπέρασαν κάθε όριο καθώς σε απευθείας μετάδοση, ο κόσμος έβλεπε τον Μητροπολίτη μαζί με έξι ιερείς και τρεις νεωκόρους, την Δήμαρχο του νησιού και τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να βρίσκονται στην εκκλησία ενώ τελέστηκε κανονικά και η Θεία Κοινωνία.

Μάλιστα οι αστυνομικές αρχές του νησιού δεν περίμεναν μέσα στο ναό να βρίσκονται 15 άτομα όπως είδαν στους τηλεοπτικούς δέκτες, καθώς από την περιπολία που έγινε αρχικά είδαν τις πόρτες της εκκλησίας κλειστές, ενώ δεν υπήρχε κόσμος απ’ έξω. Ωστόσο φαίνεται πως όλα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Θείας λειτουργίας και από τις πίσω πόρτες του ναού.

Οργισμένη αντίδραση Χαρδαλιά

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή του Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος ζήτησε την επέμβαση του εισαγγελέα, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Άμεσα κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου και στις δύο περιπτώσεις με τους αστυνομικούς να αναζητούν το απόγευμα τον ιερέα στο Κουκάκι.

"Αυτά που συνέβησαν σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία" τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν οι αστυνομικές περιπολίες έξω από τις εκκλησίες καθώς υπάρχει φόβος συγκέντρωσης πιστών.

Αρχιεπισκοπή: Οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές για όλους

Έντονη ήταν η αντίδραση της αρχιεπισκοπής η οποία σε ανακοίνωση της τονίζει πως άμεσα θα προβεί στην διερεύνηση της υπόθεσης σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως". Παράλληλα καλεί όλους "να ακολουθούν πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορονοϊού".

Αναβρασμός στην Κέρκυρα

Η στάση του Μητροπολίτη αλλά και της δημάρχου έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους του νησιού οι οποίοι βλέπουν τους δύο θεσμικούς παράγοντες της Κέρκυρας να μην εφαρμόζουν τα μέτρα, βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Μάλιστα δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι κατά την διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας, που από σήμερα διανύουμε, μπορεί να επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Κέρκυρας Δημήτρης Λαμπρίδης σύμφωνα με το kerkyrasimera.gr σχημάτισε κοινή δικογραφία εναντίον όσων ήταν μέσα στην εκκλησίας. Δηλαδή τόσο εναντίον του Μητροπολίτη και των ιερέων όσο και εναντίον της Δημάρχου. Η αυτόφωρη διαδικασία λήγει σήμερα το βράδυ.

Ο Ιεράρχης καλούσε του πιστούς να κοινωνήσουν παρά την απαγόρευση

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος δεν εφάρμοσε τα περιοριστικά μέτρα. Πριν από μερικές ημέρες και ενώ ήταν σε ισχύει η απαγόρευση για τις εκκλησίες, είχε καλέσει τους πιστούς να δηλώσουν πως πάνε για σωματική άσκηση και να πηγαίνουν στην εκκλησία για προσευχή και για να κοινωνήσουν.

"Να λέτε ότι "εξέρχομαι για τη σωματική μου άσκηση" και ελάτε στην εκκλησία να κοινωνήσετε, να προσευχηθείτε, να πάρετε δύναμη και ελπίδα. Να μην υποστείλουμε τη σημαία μας. Μπορεί μεν να μας λένε "μην πανικοβάλλεστε" αλλά αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι να πανικοβάλλουν τους ανθρώπους μας. Μην φοβείστε, μέσα στην Εκκλησία υπάρχει η ζωή, υπάρχει η χαρά, υπάρχει η ελπίδα", είχε πει χαρακτηριστικά προκαλώντας και τότε έντονες αντιδράσεις.

Ωστόσο φαίνεται πως δεν πτοήθηκε και συνέχισε αψηφώντας τους κινδύνους που μπορούν να προκαλούν οι πράξεις του στην δημόσια υγεία.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα