Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Συγκινημένος ο Τσίορδας μιλά για τον κορονοϊό στην χώρα μας

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Συγκινημένος ο Τσίορδας μιλά για τον κορονοϊό στην χώρα μας

Tα νέα δεδομένα για την Ελλάδα όσον αφορά τα κρούσματα του κορωνοϊού παρουσιάζει ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 530, καθώς προστέθηκαν άλλα 35. Πιο αναλυτικά 95 ορίζονται ως «απροσδιόριστα» κρούσματα, που αφορούν δηλαδή σε πιθανή εγχώρια μετάδοση, 100  άτομα νοσηλεύονται και 18 παραμένουν διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας. Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα.

Το 79% όσων νοσηλεύονται έχουν σοβαρά νοσήματα. Οι περισσότεροι είναι άντρες, το 47% είναι μεγάλης ηλικίας άνω των 65 ετών. Από τους 13 που κατέληξαν οι 12 είχαν σοβαρά νοσήματα, εκτός από τον 13ο που είναι άνω των 80 ετών. Από τους 13 μόνο μία είναι γυναίκα. Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Ο εχθρός, είπε, δεν σέβεται ηλικίες και κανείς δεν είναι ασφαλής. Μεταξύ 18-64 ετών το 75% των κρουσμάτων. Συγκινημένος ο κ. Τσιόδρας όταν μίλησε για την ανάγκη να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους. 

"Το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής ζωής των ηλικιωμένων ατόμων, πολλοί από τους οποίους είναι γιαγιάδες και παππούδες μας, μανάδες και πατεράδες μας. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς

Κανείς δεν έχει ακόμη ανοσία, η ανοσία των πολλών που θα προστατέψει τους λίγους δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα

Τα κρούσματα αντικατοπτρίζουν έναν εχθρό που δεν σέβεται ηλικίες. Το ίδιο λέμε και για την γρίπη, μόνο που για τον κορονοϊό δεν υπαρχει εμβόλιο ή θεραπεία

«Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας

Σχετικά με το κάπνισμα, σχολίασε ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια για είσοδο του ιού στον οργανισμό τους

«Ακόμη και οι υγιείς καπνιστές έχουν αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν μολύνονται»

Να μη συρρέουν οι πολίτες στις νοσοκομειακές δομές , επανέλαβε ο κ. Τσιόδρας

Ο Ισπανοί έχουν φτάσει στα εξής δεδομένα: δίνουν προτεραιότητα σε όσους έχουν παραπάνω από 2 έτη προσδόκιμου ζωής

Το πεδίο μάχης για τον νέο ιό περνά σε πεδίο αντιπαραθέσεων - Μην επενδύετε στον φόβο, μη διαταράσσετε την εμπιστοσύνη

Θέλουμε οι γιατροί να έχουν χώρο να δώσουν τη μάχη «σώμα με σώμα». Είναι υψίστης σημασίας η προστασία των εργαζομένων στον χώρο υγείας.

Σταματήστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους νεκρούς. Σεβαστείτε τους νεκρούς.

Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είμαστε ακόμη στην αρχή άλλα έχουμε κερδίσει σημαντικό χρόνο. Είναι άδικο για όλους αυτούς που μένουν σπίτι, κάποιοι άλλοι να χαλούν την εικόνα.

«Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος»

Χαρδαλιάς: Οι επόμενες εβδομάδες είναι απολύτως κρίσιμες. Η Ιταλία είχε 10 νεκρούς πριν από 24 μέρες.
Τα δύσκολα είναι μπροστά μας.
Έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα και θα λάβουμε και όποια άλλα μέτρα επιβάλλεται να ληφθούν. Δεν θα γίνουμε Ιταλία. Να μη χαθούν άνθρωποι εξαιτίας της δικής μας απερισκεψίας.
Yπάρχουν κάποιοι που ακόμη και σήμερα φέρονται ανεύθυνα. Είναι υπόθεση όλων μας.

 Δεν θα γίνουμε Ιταλία. Να μη χαθούν άνθρωποι εξαιτίας της δικής μας απερισκεψίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τη σημασία του μηνύματος «Μένουμε σπίτι»

Χαρδαλιάς: Kάθε επιλογή μας είναι σημαντική, διαδραματίζει τον δικό της ρόλο στην έκβαση του πολέμου μας με τη νόσο. Δεν θα βγούμε αλώβητοι από αυτή τη μάχη. Ο κόσμος μας δεν θα είναι ο ίδιος. «Θα χρειαστεί να ξαναγεννηθούμε και μια και δυο και πολλές φορές ακόμα»

Ολοκληρώνεται μεγάλη επιχείριση επαναπατρισμού από χώρες που είχαν κλείσει τα σύνορά τους

 Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν συνολικά 35 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 530.

Τα 98 από τα κρούσματα από αυτά έχουν απροσδιόριστη πηγή προέλευσης.

Συνολικά 8.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί για τον κορωνοϊό.

100 ασθενείς νοσηλεύονται, από αυτούς 18 είναι διασωληνωμένοι.

Είναι μια σοβαρή νόσος, μια σοβαρή πνευμονία. Η πλεινότητα των νοσηλευομένων το 79% έχει πολλά υποκείμενα νοσήματα. Οι συμπολίτες μας που έχουν καταλήξει από το νέο ιό είναι 13 (12 άνδρες και μία γυναίκα). Ο μέσος όρος ηλικίας των θανάτων είναι τα 76 έτη.

Η ανοσία των πολλών που θα προστατεύσει τους λίγους δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν ύπουλο εχθρό.

    «Το θαύμα της ιατρικής επιστήμης εν έτει 2020 είναι ο αγώνας για τη διάσωση και επιβίωση των μανάδων, των πατεράδων, των γιαγιάδων και των παππούδων μας», δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, ο καθηγητής Τσιόδρας.

Σημείωσε πως, οι καπνιστές έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και άρα περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Ένα από τα κύρια σημεία διασποράς της νόσου θα είναι και οι νοσοκομειακές δομές της χώρας. Δεν πρέπει οι πολίτες να συρρέουν μαζικά στις νοσοκομειακές δομές της χώρας. Τα νοσοκομείας μας πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως χώρους ιερούς, ως γιατρούς της ζωής και όχι του θανάτου, καθώς δίνουν μια σκληρή μάχη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο, τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει η ανάγκη να διαφυλάξουμε τις μάσκες υψηλής προστασίας. Μετά λύπης, διαπιστώνω επίσης πως το θέμα του κορωνοϊού περνάει σε επίπεδο αντιπαραθέσεων. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό.

    «Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία μας, δεν θέλουμε εκατόμβες νεκρών», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες και αυτό πρέπει να το προσέξουμε όλοι μας. Όλοι βλέπετε καθημερινά τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μη γίνουμε Ιταλία. Είναι στο χέρι μας να δείξουμε τη δέουσα ευθύνη. Υπάρχουν και κάποιοι που εξακολουθούν και σήμερα να συμπεριφέρονται απερίσκεπτα. Τους καλούμε ακόμη και τώρα να αναλογιστούν τις ευθύνες τους», δηλωσε από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε εξέλιξη ήδη επιχείρηση επαναπατρισμού συνανθρώπων μας από χώρες του εξωτερικού. Αύριο έχουν προγραμματιστεί πτήσεις από Μαδρίτη, Πράγα, Κίεβο και Τιφλίδα. Για τους επαναπατρισθέντες θα ισχύσει καραντίνα 14 ημερών.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Κάθε σκέψη και απόφασή μας έχει αντίκτυπο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Θα χρειαστεί να ξαναγεννηθούμε και μία και δύο και τρεις φορές .

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα