Κορονοϊός: Αποφασίζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών

Μέσα σε κλίμα έντονου προβληματισμού θα προσέλθουν στη Μονή Πετράκη οι συνοδικοί Ιεράρχες προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών. Η εικόνα των άδειων ιερών ναών στις περισσότερες περιοχές της χώρας καθώς και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της νόσου του κορονοϊού, έχουν κάνει τους Μητροπολίτες να αναθεωρήσουν τις αρχικές τους θέσεις.

Ήδη τα προηγούμενα 24ωρα ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε αρκετές εισηγήσεις από τους συνεργάτες του αλλά και από Ιεράρχες προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε οι εκκλησίες να μην κλείσουν αλλά και οι λειτουργίες να συνεχιστούν χωρίς την παρουσία των πιστών.

Σημαντική συμβολή για την αλλαγή στάσης των Μητροπολιτών έπαιξε και η στάση της κυβέρνησης η οποία δεν έβαλε εναντίον της Εκκλησίας σεβόμενη τον ρόλο της, με τον πρωθυπουργό να παίρνει ουσιαστικά πάνω του την υπόθεση και να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Ιερώνυμο.

Μόνο κυριακάτικες λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι να παραμείνουν μόνο οι κυριακάτικες λειτουργίες οι οποίες θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, αλλά θα ακούγονται από τα μεγάφωνα των εκκλησιών. Οι ακολουθίες των Χαιρετισμών εκτός απροόπτου σταματούν όπως επίσης και η τέλεση άλλων λειτουργιών που λόγω Σαρακοστής είναι αρκετές. Στην περίπτωση που τελικά ισχύσει το παραπάνω σενάριο, τότε το μέτρο αυτό θα ισχύσει μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου, δηλαδή πριν μπούμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα.

Το βέβαιο είναι πως στις εκκλησίες δεν πρόκειται να μπει "λουκέτο" θα παραμείνουν ανοιχτές προκειμένου όποιος επιθυμεί να μπορεί μόνος του να προσευχηθεί ή να ανάψει ένα κερί, όπως έκανε και ο πρωθυπουργός όπως είπε στην συνέντευξη του στο "Πρώτο Θέμα".

"Καταλαβαίνω τη θεολογική διάσταση του θέματος (…). Περιμένω όμως τη συνεργασία της Εκκλησίας. Πρέπει να περιορίσουμε τη μαζική προσέλευση στις εκκλησίες. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα. Και εγώ το έχω. Μια φορά πήγα μόνος μου στην εκκλησία, άναψα ένα κερί, έκανα τον σταυρό μου και είπα αυτά τα οποία έπρεπε να πω στον εαυτό μου. Το πρόβλημα είναι η μαζική προσέλευση στις εκκλησίες", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Διχασμένοι οι Μητροπολίτες

Η απόφαση που θα λάβουν σήμερα οι Συνοδικοί Ιεράρχες δεν είναι εύκολη καθώς δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Ορισμένοι Μητροπολίτες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να μείνουν στις συστάσεις προς τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες να μην έρχονται στους ναούς.

Άλλοι όμως Ιεράρχες έχουν πάρει ήδη μέτρα χωρίς να περιμένουν την σημερινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν από τους πιστούς την Κυριακή να μην πάρουν το αντίδωρο από το χέρι των κληρικών – όπως συνηθίζεται – αλλά μόνοι τους. Παράλληλα τους ζήτησαν να μην φιλούν τις εικόνες αλλά και το χέρι των ιερέων.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ανακοίνωσε πως οι ναοί της θα λειτουργούν μόνο κάθε Κυριακή και μόνο μία ώρα, 9 με 10 το πρωί, για να τελούνται οι Θείες Λειτουργίες και μάλιστα με έναν ιερέα και έναν ψάλτη.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας ήταν από τους πρώτους που πήρε δραστικά μέτρα

"Να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι ακολουθίες, και ιδίως στους μεγάλους ναούς, όπου οι συναθροίσεις των πιστών είναι συνήθως πολυπληθείς. Οι πιστοί προτρέπονται να υποκαθιστούν τις κοινές προσευχές με εντονότερη ατομική προσευχή" αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση της Μητρόπολης.

Οι επικοινωνίες Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Ο πρωθυπουργός που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, συνομίλησε μαζί του και του ζήτησε να συμβάλει και η εκκλησία στην προστασία της δημόσιας υγείας προκειμένου να σταματήσουν οι μαζικές συναθροίσεις και ο συνωστισμός στους ναούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ιερώνυμος εκτίμησε την στάση τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και της κυβέρνησης απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα η εκκλησία, τονίζοντας πως αντιλαμβάνεται πλήρως την ανησυχία που υπάρχει. Ο πρωθυπουργός τόσο στο διάγγελμά του όσο και στην συνέντευξη του στο "Πρώτο Θέμα" έδειξε να σέβεται απόλυτα τον ρόλο της εκκλησίας αλλά τόνισε πως σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν κρίνεται η πίστη του καθενός αλλά η προστασίας της υγείας του.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα