Κορονοϊός: Αυξάνονται τα "ορφανά" κρούσματα, μεγαλώνει η ανησυχία για τα κρούσματα στη χώρα

Κορονοϊός: Αυξάνονται τα "ορφανά" κρούσματα, μεγαλώνει η ανησυχία για τα κρούσματα στη χώρα

Η αύξηση των "ορφανών" κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, δηλαδή των περιπτώσεων για τις οποίες δεν έχει εντοπιστεί η εστία μετάδοσης (δεν πρόκειται για εισαγόμενο κρούσμα ή για επαφές αυτών) προβληματίζει έντονα τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, που διαπιστώνουν πλέον πως ο ιός έχει περάσει στην κοινότητα, πιο καθυστερημένα εντούτοις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα περισσότερα από αυτά τα "ορφανά" κρούσματα βρίσκονται σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, υπεύθυνο ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για διασπορά.

Χθες τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 18, φτάνοντας συνολικά στα 117. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, πέρα από τα 10 που χαρακτηρίζονται ως "ορφανά", 82 ανήκουν στα λεγόμενα "εισαγόμενα" και 25 αφορούν επαφές τους. 

"Τα "ορφανά", όπως ονομάζονται κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης δεν σημαίνουν κάτι άλλο εκτός από το ότι υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα τους οποίους τους περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται" εξήγησε.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες τεστ διεξάγονται καθημερινά τόσο στα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα, όσο και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, με την πλειονότητα να είναι αρνητικά. Συνολικά έχουν γίνει περισσότεροι από 2.180 έλεγχοι. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο χρόνος επώασης του κοροναϊού είναι μεγάλος, που σημαίνει πως ένα αρνητικό τεστ σήμερα μπορεί να είναι θετικό την επόμενη ημέρα.

"Όσο περνάει και ανεβαίνει η εξάπλωση της νόσου στην κοινότητα, όπως γίνεται στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες- θα είδατε πολύ περισσότερα κρούσματα από εμάς στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία, σε άλλες χώρες της Ευρώπης- θα βλέπουμε μία άνοδο των κρουσμάτων και από κάποια στιγμή και μετά, όπως και με τη γρίπη, θα μετρούμε τα σοβαρά μας κρούσματα, θα μετρούμε αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και τους θανάτους.

Έχει μεγάλη σημασία σε αυτή την πρώιμη φάση να έχουμε μία εικόνα του τι γίνεται στη χώρα, ακόμα και με αυτά τα κρούσματα, που όπως είδατε τα περισσότερα είναι ήπια, για να βλέπουμε την εξέλιξη της επιδημίας. Έχει στηθεί μηχανισμός εργαστηριακής διάγνωσης και σε ήπια περιστατικά ο οποίος θα λειτουργήσει από τον ΕΟΔΥ άμεσα για να βλέπουμε τι γίνεται και στην κοινότητα" τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Στοίχημα η καθυστέρηση της εξάπλωσης

Η λήψη της απόφασης για το κλείσιμο των σχολείων σε εθνικό επίπεδο, αλλά και τα τελευταία μέτρα για το κλείσιμο για 15 ημέρες τοποθεσιών με υψηλή συνάθροιση, όπως παιδότοποι, θέατρα, χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, δικαστήρια και γυμναστήρια, εκτιμάται πως μπορεί να καθυστερήσει χρονικά την εξάπλωση του κοροναϊού, τουλάχιστον μέχρι το σημείο που η εποχική γρίπη περάσει σε ύφεση. Διαφορετικά, κατά το ρεπορτάζ, το δημόσιο σύστημα περίθαλψης εκτιμάται πως θα "δοκίμαζε τις αντοχές του".

"Ένας από τους λόγους που έκλεισαν τα σχολεία είναι και αυτός, ότι θέλουμε να περιορίσουμε και τη διασπορά της γρίπης στην κοινότητα, να μην πέσουν αυτά τα δύο μαζί. Έχουμε πέσει στην "ουρά" της γρίπης, θα συνεχίσει να μειώνεται η γρίπη και όσο μειώνεται η γρίπη τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για το σύστημα υγείας μας να περιθάλψει ανθρώπους με κορονοϊό" σημείωσε ο Καθηγητής.

Σύμφωνα επίσης με τους λοιμωξιολόγους, το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο αυτοπεριορισμός στο σπίτι για τα άτομα χαμηλού κινδύνου με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης. Ενώ για  τα άτομα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να γίνει επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό τους.

Τέλος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση σε καθημερινή βάση, με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, για ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της εξάπλωσης του κοροναϊού και συζήτηση των απαιτούμενων δράσεων.

 

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Vicky.kourlibini@capital.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα