Ενταση και χημικά στον Έβρο - Εγκλωβισμένοι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα

Ενταση και χημικά στον Έβρο - Εγκλωβισμένοι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα

Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά τη διακοπή της λειτουργίας του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου.

Σύμφωνα με τον διεθνή και τοπικό Τύπο, στη νεκρή ζώνη έχουν εγκλωβιστεί 400 πρόσφυγες και μετανάστες και ανάμεσα τους και μικρά παιδιά. Και αυτά τη στιγμή που στο σημείο η ΕΛ.ΑΣ. ενισχύει τις δυνάμεις της, καθώς καταφθάνουν δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν προχωρήσει σε ρίψη χημικών και σε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να αποτρέψουν την είσοδο στο ελληνικό έδαφος από τους μετανάστες.

Σύμφωνα με το βίντεο, πολλοί φορούν προστατευτικές μάσκες ή μαντήλια λόγω των χημικών.

Καραβάνια προσφύγων στον Εβρο

Εικόνες εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που αναχωρούν από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Κάποιοι βρίσκονται στο Δικελί κοντά στη Σμύρνη και φέρονται έτοιμοι να επιβιβαστούν σε βάρκες προκειμένου να περάσουν απέναντι στη Λέσβο.

“Πηγαίνουμε στην Ελλάδα, έχουμε ετοιμάσει τα πράγματά μας και τα χρήματά μας. Ήρθαμε να ετοιμάσουμε τις βάρκες και τον εξοπλισμό μας. Θα πάμε στην Ελλάδα από εδώ”, λέει ένας άνδρας στην τηλεοπτική κάμερα και συμπληρώνει: “Μπορούμε να περάσουμε ελεύθερα. Οι συνοριοφύλακες και όλοι μας είπαν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Μας είπαν ‘μπορείτε να φύγετε τώρα. Μπορείτε να φύγετε οποιαδήποτε ώρα’”.

Σε άλλες εικόνες, εκατοντάδες άνθρωποι φαίνονται να περπατούν από την Αδριανούπολη με κατεύθυνση προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ προέρχονται από τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Μαρόκο.

Έκλεισε το τελωνείο - Ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα

Διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου. Ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στον Έβρο και στη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνος Φλώρος έπειτα από σύσκεψη που είχε τις πρώτες πρωϊνές ώρες με τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, αναχώρησε για τον Έβρο, όπου θα επισκεφτεί συγκεκριμένα σημεία της μεθορίου. Έχουν δοθεί εντολές για “λελογισμένη ενίσχυση των δυνάμεων” όπου χρειαστεί. Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν με την αστυνομία σε ό, τι χρειαστεί προκειμένου το μήνυμα να είναι σαφές και καθαρό όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά και προς τους Ευρωπαίους. Η Ελλάδα θα αντιδράσει όπως πρέπει. Έχει τον τρόπο και τα μέσα.

Ενίσχυση υπάρχει και στη θάλασσα, όπου βέβαια η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι πιο περίπλοκη.

Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη επιτέλους να σηκώσει ανάστημα και έναντι των Βρυξελλών. Εκεί όπου πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Αν ο Ερντογάν συνεχίζει να παίζει με τους πρόσφυγες και μετανάστες, η Αθήνα θα πρέπει να ΄χει έτοιμο σχέδιο για να πιέσει επιτέλους τους Ευρωπαίους. Αν συνεχίσει να παριστάνει τον πιο “καλό το μαθητή” ,τότε θα ΄χουμε μεγάλο πρόβλημα.

Yeni Safak: Πρόσφυγες κολυμπούν στον Έβρο και περνούν στην Ελλάδα

Εικόνες-σοκ από τον ποταμό Έβρο φιλοξενεί εδώ και λίγη ώρα στην ιστοσελίδα της η τουρκική εφημερίδα, «Yeni Safak».

Το εν λόγω σάιτ δημοσιεύει βίντεο, όπου παράτυποι πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στη χώρα μας κολυμπώντας στον ποταμό, Έβρο, όπου υπάρχουν περιοχές που δεν επιτηρούνται επαρκώς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κοινωνία

Real.gr
Σχολιάστε το άρθρο: