Κορονοϊός: Το σχέδιο δράσης της Ελλάδας - Πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση κρούσματος

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει επεξεργαστεί πάνω από δέκα διαφορετικά σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κοροναϊού.

Κάθε σενάριο βασίζεται σε ξεχωριστά σενάρια αναφορικά με την περιοχή εμφάνισης κρουσμάτων, την ταχύτητα πολλαπλασιασμού τους και άλλα. 

Το πλέον εφιαλτικό σενάριο είναι εκείνο της πανδημίας στην ΑΘήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Σε μία τέτοια περίπτωση προβλέπεται ενεργοποίηση όχι μόνο της Αστυνομίας αλλά και των Eνόπλων Δυνάμεων, εφαρμογή μέτρων για τον αποκλεισμό της κίνησης σε μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα, κλείσιμο του μετρό και άλλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", τα διαφορετικά σενάρια χωρίζονται σε τρεις ξεχωριστές φάσεις. Η πρώτη αφορά σε εξάπλωση του ιού είτε σε τρίτη χώρα (π.χ. Κίνα, Κορέα, Ιράν) είτε σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., όπως πλέον συμβαίνει με την Ιταλία. Σε αυτό το στάδιο, αρμόδιο για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι το υπουργείο Υγείας.

Η δεύτερη αφορά το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Σε αυτή τη φάση διαφορετικά σχέδια έχουν καταρτιστεί για το ενδεχόμενο εντοπισμού ασθενών π.χ. σε μια περιφερειακή πόλη, άλλα εάν βρεθούν ασθενείς σε κάποιο νησί και διαφορετικά εάν τα κρούσματα καταγραφούν σε μία από τις ελληνικές μεγαλουπόλεις.

Σε αυτό το στάδιο ο συντονισμός των δράσεων περνάει από το υπουργείο Υγείας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπως ακριβώς συμβαίνει στη γειτονική Ιταλία. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται η Αστυνομία για την εφαρμογή μέτρων, όπως ο περιορισμός της κίνησης από και προς περιοχές με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και η τήρηση της τάξης σε περίπτωση πανικού.

Στην τρίτη φάση τα σενάρια αφορούν την πανδημία, την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Προβλέπουν ενεργοποίηση του Στρατού, κλείσιμο σχολείων, δημόσιων συγκοινωνιών, υπηρεσιών κ.ο.κ. Ξεχωριστά σχέδια έχουν καταρτιστεί και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού σε νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχουν κέντρα κράτησης μεταναστών.

Προβλέπεται αυστηρός περιορισμός στην κίνηση των μεταναστών και χρήση πλοίων για τη φιλοξενία και νοσηλεία όσων έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Τα διαβαθμισμένα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τελούν σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη παρών ήταν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. 

Στα στάδια του σχεδίου θα ενεργοποιούνται τα αντίστοιχα πρωτόκολλα:

Ο ασθενής νοσηλεύεται και απομονώνεται

Η Πολιτική Προστασία αρχίζει την ανίχνευση των επαφών του (οικογένεια, συγγενείς, φίλοι).

Όταν εντοπιστούν θα μπαίνουν αμέσως σε νοσοκομείο και καραντίνα για 14 μέρες ακόμα και αν δεν έχουν νοσήσει.

Εντοπίζεται και σφραγίζεται το σπίτι τους και αν υπάρξει λόγος μπορεί να σφραγιστεί ολόκληρη η πολυκατοικία στην οποία μένει.

Σε περίπτωση πανδημίας (στάδιο 1) δημιουργούνται από την Πολιτική Προστασία ζώνες καραντίνας (όσες ζώνες χρειαστούν), σφραγίζονται οι δημόσιοι χώροι και όλα επιτηρούνται από την ΕΛ.ΑΣ (το Μετρό για πχ σε περίπτωση πανδημίας).

 

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, κατά την χθεσινή σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια διαχείρισης κρίσεων, αλλά και τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που καλούνται να αναλάβουν όλα τα συναρμόδια Υπουργεία στην απευκταία, πλην όμως, πιθανή περίπτωση, εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα. Προς ώρας, το Υπουργείο Υγείας επωμίζεται το συντονιστικό ρόλο της όλης επιχείρησης, από την αποστολή κλιμακίων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στις πύλες εισόδου από την Ιταλία, ήτοι τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας έως τη γενικότερη ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης (χθες δόθηκε στην δημοσιότητα μεταγλωτισμένο σποτάκι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τα προληπτικά μέτρα προστασίας.

Αφ ης στιγμής, πάντως, εντοπισθεί κρούσμα του κοροναϊού η σκυτάλη του συντονισμού και της πρωτοβουλίας εν γένει περνά στα χέρια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με το Νίκο Χαρδαλιά να εξοικειώνει τους συμμετέχοντες στην χθεσινή σύσκεψη  με όλα τις ενέργειες, που θα τους ζητηθούν να υλοποιήσουν σε περίπτωση αναβάθμισης της απειλής από τον κοροναϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός, που επέμεινε και αργότερα το απόγευμα σε συνάντηση, που είχε με επιτελικά στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας πως η χώρα είναι πλήρως προετοιμασμένη υπογράμμισε στην πρωινή σύσκεψη πως «την ώρα της κρίσης ένας πρέπει να είναι ο στρατηγός, πρέπει να υπάρχει ένα κέντρο λήψης αποφάσεων» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Καθ όλη, δε, την διάρκεια της περίπου τρίωρης συζήτησης παρενέβαινε στην διαδικασία δίνοντας συνεχώς κατευθύνσεις στους Υπουργούς και παραπέμποντας στους ειδικούς επιστήμονες, ως τους καθ ύλην αρμοδίους να διαμορφώσουν τον σχεδιασμό, που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, στην χθεσινή σύσκεψη έπεσε και η ιδέα της δημιουργίας μίας task force απαρτιζόμενη από εκπροσώπους όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, χωρίς, πάντως να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, εθίγη και το ζήτημα ορισμού εκπροσώπου τύπου στο Υπουργείο Υγείας, αρμοδίου για τον κοροναϊό, χωρίς να υπάρξει και σε αυτήν την περίπτωση κάτι το οριστικό. Αρμόδια στελέχη, επισημαίνουν, εξάλλου, πως στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους ύπαρχει πρόνοια για σύγκληση διυπουργικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, όταν οι συνθήκες το επιτάσσουν.  

Ανώτερες πηγές στο Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζουν πάντως τις επιτυχημένες ασκήσεις ετοιμότητας, που έχουν γίνει στα 13 νοσοκομεία αναφοράς, τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού, αλλά και τα 120 δείγματα, που εξετάστηκαν για να επιβεβαιώσουν πως η χώρα είναι θωρακισμένη έναντι της αυξημένης πιθανότητας εντοπισμού κρούσματος του κοροναϊού. Τα ίδια πρόσωπα παρέπεμπαν, μάλιστα, στις πάμπολλες επαφές του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια με την αρμόδια κοινοτική επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου, τον πρέσβη της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας και με τον ΓΓ της Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και τη συμμετοχή του στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, όπου κατά πληροφορίες αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μηχανισμού προμήθειας του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, σε περίπτωση, που κάποιο κράτος – μέλος αντιμετωπίσει συγκεκριμένες ελλείψεις.

Τα συμπτώματα του κορονοϊού

Ένα άτομο, το οποίο έχει μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εκδηλώσει διάφορα συμπτώματα, τα οποία είναι παρεμφερή μ’ αυτά ενός κοινού κρυολογήματος ή της εποχικής γρίπης.

Καταρροή

Πονόλαιμο

Πυρετό

Βήχα

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να εκδηλωθούν και πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως:

Πνευμονία

Δύσπνοια

Τα παραπάνω είναι πιο σύνηθες να εμφανιστούν στις λεγόμενες «ευάλωτες ομάδες» ή σε άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

 

Κορωνοϊός: Πώς θα προστατευθούμε από τον ιό

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συζήτησε εκτενώς στη χθεσινή σύσκεψη και ποια άλλα μέτρα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη θωράκιση της χώρας από τον κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα μέτρα αυτά αφορούν σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας:

Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Κορωνοϊός: Συστήνουν ψυχραιμία οι ειδικοί επιστήμονες

Παράλληλα, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται και σήμερα σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Αυτό το οποίο συστήνουν με κάθε ευκαιρία επιστήμονες και κυβέρνηση είναι η επίδειξη ψυχραιμίας από όλους και επιμένουν στην σωστή ενημέρωση των πολιτών. 

Ήδη χθες το βράδυ προβλήθηκε τηλεοπτικό σποτ του υπουργείου για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει και μπορούν να λάβουν όλοι. Η καμπάνια θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ καθηγητές ιατρικής έχουν αναλάβει να παράσχουν κάθε πληροφόρηση για τον ιό και το μέγεθος της επικινδυνότητας. 

Τέλος, τόσο η διυπουργική Επιτροπή όσο και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων αποφάσισαν ότι δε χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθότι κάποιος μπορεί να είναι φορέας του ιού δίχως να έχει εκδηλωθεί η νόσος.

Κορωνοϊός: Τρία νέα ύποπτα κρούσματα στην Πάτρα

Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα από τις αιματολογικές εξετάσεις του 40χρονου που νοσηλεύεται στην Πάτρα με ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας ταξίδεψε από την Γερμανία, μέσω Ιταλίας με πλοίο για την Ελλάδα, πήγε σε ιδιωτικό νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης και από εκεί κρίθηκε πως έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Ρίου.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στην διάρκεια της νύχτας υπήρξαν άλλα τρία ύποπτα δείγματα για κορωνοϊό. Σύμφωνα με το κανάλι, μία Γαλλίδα και δύο ακόμη άτομα, μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας με συμπτώματα υψηλού πυρετού, όμως ο διοικητής υγειονομικής της περιφέρειας, είπε πως δεν φαίνεται να έχουν συμπτώματα που να παραπέμπουν στην επιδημία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα