Απεργία Τρίτη 18 Φεβρουαρίου - "Παραλύει"η Αθήνα: Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Πορείες στο κέντρο

Απεργία Τρίτη 18 Φεβρουαρίου - "Παραλύει"η Αθήνα: Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Πορείες στο κέντρο

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου αναμένεται να «παραλύσει» το κέντρο της Αθήνας, καθώς θα απεργούν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.

Όπως έχει γίνει γνωστό, λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ και μετρό δεν θα εξυπηρετούν για 24 ώρες τους πολίτες.

«Η κυβέρνηση, ξέχασε πολύ γρήγορα τις δεσμεύσεις της για κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και προχωράει σε μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση, προωθώντας ένα νομοσχέδιο, το οποίο συνεχίζει με μικροβελτιώσεις, στην ίδια φιλοσοφία και πολιτική του προηγούμενου απαράδεκτου νόμου», επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ.

Ωστόσο, κανονικά θα κινηθούν ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά θα παραμείνουν δεμένα εξαιτίας της απεργίας που έχει αποφασίσει η ΠΕΝΕΝ σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά και Ραφήνα λόγω της απεργίας

Επιπλέον, λόγω της απεργίας στα ΜΜΜ, την Τρίτη δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

Η ανακοίνωση της Τροχαίας

Λόγω συμμετοχής των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις, την Τρίτη 18.02.2020 δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας (ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ) και επίσης, θα επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας Μ.Μ.Μ. (λεωφορειολωρίδες) και από κάθε άλλο όχημα (Ι.Χ.Ε., φορτηγά, λεωφορεία, δίκυκλα κ.λπ.).

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Απεργία από ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ

Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστές εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες και υπουργεία.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ότι με το νέο νόμο «διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με το Ν. 4336/15 (τρίτο μνημόνιο), ενώ διατηρούνται και τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν, μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας».

Συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων, όπως επίσης και το Σωματείο των οικοδομών και η Ομοσπονδία των λογιστών.

«Όχι μόνο δεν καταργείται ο νόμος Κατρούγκαλου, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση προεκλογικά, αλλά περικλείεται στον νόμο Βρούτση και στέλνει στα τάρταρα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΑ.

Συγκεντρώσεις και πορείες

Στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν τρεις συγκεντρώσεις, μία του ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια, μια της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ τα Πρωτοβάθμια Σωματεία καλούν στις 10.30 στα Χαυτεία.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους δουλειάς σε συντονισμό και κοινή δράση μέσα από τα ταξικά, αγωνιστικά πρωτοβάθμια σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε σύγκρουση με τα όρια που βάζει ο κυβερνητικός, εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Ενάντια στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που συμφωνεί με τον αντιασφαλιστικό νόμο της ΝΔ, καλεί σε απεργοσπασία και προετοιμάζεται για μονοήμερο συνέδριο, με την φύλαξη των ΜΑΤ», αναφέρουν στο κάλεσμά τους τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Τέλος συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Η κινητοποιήση στον Πειραιά είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ αυτή της Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Τρίωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ αποφάσισε να κηρύξει η ΠΟΕΣΥ για την Τρίτη, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) χαιρετίζει την συμμετοχή των Ενώσεων-μελών της στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της χώρας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ 12:00 με 15:00.

Δηλώνει την αγωνιστική της συμπαράσταση στους εργαζόμενους που διεκδικούν την προστασία των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα