Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε Ήπειρο και Κρήτη - Νέα επιδείνωση του καιρού

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε Ήπειρο και Κρήτη - Νέα επιδείνωση του καιρού

Στο έλεος της κακοκαιρίας είναι η χώρα την Κυριακή καθώς βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι προκαλούν σοβαρά προβλήματα, κυρίως στην Ήπειρο. 

Ανοιξαν πραγματικά οι ουρανοί στην Ήπειρο με τη βροχή να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην Άρτα και την ευρύτερη περιοχή. 

Ειδικότερα, στην Άρτα, μέσα σε λίγες ώρες και λόγω της έντασης της καταιγίδας το ρέμα Μπούση μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο.

Η παλιά εθνική Άρτας έκλεισε καθώς καλύφθηκε από μεγάλες ποσότητες νερών ενώ πλημμύρισαν επιχειρήσεις και υπόγεια σπιτιών. 

Τα εντονότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στην περιοχή πέριξ του κόμβου της Ιόνιας Οδού, στους Αγίους Αναργύρους, την Αμφιθέα και το Νεοχωράκι.

Στα ορεινά χωριά του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλο το επαρχιακό δίκτυο.

Ο δήμαρχος Περικλής Μίγδος, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως σε πολλά σημεία γίνονται καθιζήσεις του οδοστρώματος, υπάρχουν καταπτώσεις βράχων, ξεριζώθηκαν δένδρα, ενώ η υπερχείλιση μικρών ρεμάτων της περιοχής έχει καταστρέψει καλλιέργειες, χωράφια ακόμη και γεφύρια.

Σύμφωνα με το meteo τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 19:00 της Κυριακής, κατεγράφησαν στην Ηπειρο. Παράλληλα, θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων πνέουν από τις πρωινές ώρες της Κυριακής, με τη μεγαλύτερη ριπή του ανέμου, να καταγράφεται στο μετεωρολογικό σταθμό στο Μαυρολιθάρι με 116 km/h. Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων είχε τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια του Ιονίου.

Μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έδωσαν δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με δεκάδες μηχανήματα, προσπαθώντας μέσα στη νύχτα να δώσουν διέξοδο στα νερά και να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να αποφευχθούν άλλα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στις περιοχές που πλημμύρισαν βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Άρτας, ο Προιστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η κακοκαιρία έπληξε και την Κρήτη, προβλήματα στις πτήσεις

Oι ισχυροί νοτιάδες που φτάνουν και τα 9 μποφόρ δημιούργησαν διάφορα προβλήματα αλλά και στις πτήσεις και τα δρομολόγια των πλοίων.

Λόγω των ανέμων αεροσκάφη δεν μπορούσαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης". Η απογευματινή πτήση της Ολυμπιακής από Αθήνα αναγκάστηκε να επιστρέψει στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ενώ βρισκόταν πάνω από την Σαντορίνη.

Την ίδια ώρα η πυροσβεστική στο Ηράκλειο έσπευδε σε διάφορα περιστατικά.

Στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Κνωσού δέντρο καταπλάκωσε 2 αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα.Στο σημείο έσπευσαν 2δύοοχήματα της πυροσβεστικής με τους άνδρες της να απομακρύνουν το δέντρο. Και στην εθνική οδό όμως στη δεύτερη στροφή μετά το ΚΤΕΟ στο ρεύμα προς Άγιο Νικόλαο οι οδηγοί τρόμαξαν όταν είδαν στη μέση του δρόμου να έχει πέσει ένα δέντρο και ενημέρωσαν τόσο το Ράδιο Κρήτη όσο και την πυροσβεστική που έσπευσε να το απομακρύνει για να μην κινδυνεύσει κανείς.

Δεμένα τα πλοία λόγω των ισχυρών ανέμων

Απαγορευτικό απόπλου εκδόθηκε από το πρωί της Κυριακής, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, δεν γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά για Κυκλάδες. Για τον Αργοσαρωνικό, τα δρομολόγια γίνονται μόνο με τα συμβατικά πλοία. Απαγορευτικό απόπλου παραμένει στη γραμμή Καβάλα – Πρίνου. Δεν εκτελείται, επίσης, τα δρομολόγια Ρίο – Αντίρριο, Πάτρα – Κεφαλλονιά και Κυλλήνη – Κεφαλλονιά.

Το Λιμενικό προτρέπει όσους πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα με πλοίο να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμενικά γραφεία.

Η πρόγνωση του καιρού τη Δευτέρα

Δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και ο καιρός είναι εντελώς χειμωνιάτικος. Σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες στα δυτικά και τη Θράκη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Αναλυτικά ο καιρός από την ΕΜΥ:

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια.

Ο καιρός σήμερα – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα νότια μέχρι το απόγευμα.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια που τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Στη Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια.

Άνεμοι: Δυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και τα νότια μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 και πιθανώς τις πρωινές ώρες 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα δυτικά.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 και τις πρωινές ώρες πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Από το βράδυ σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα βόρεια.

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στα νότια πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

 Ο καιρός αύριο Τρίτη 24-12-2019

Καιρός: Στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά και στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

με πληροφορίες από Cretapost.grepiruspost.gr, meteo

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα