Αποχώρησαν τα ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ - Έξι φοιτητές τραυματίες

Αποχώρησαν τα ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ - Έξι φοιτητές τραυματίες

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας όταν δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).

Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν όταν μία ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε στη συμβολή της Δεριγνύ με την Πατησίων και πέταξε αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Η εν λόγω ομάδα ατόμων έκοψε το λουκέτο που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του Πανεπιστήμιου και μπήκαν μέσα, ενώ τους ακολούθησαν οι αστυνομικοί μπαίνοντας μέσα στον προαύλιο χώρο της ΑΣΟΕΕ. Νέα ένταση επικράτησε γύρω στις 14.00 το μεσημέρι, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για προπηλακισμούς κατά δημοσιογράφων αλλά και καθηγητών από την Αστυνομία.   

Μετά από αρκετές ώρες οι φοιτητές αποχώρησαν από την ΑΣΟΕΕ με συνθήματα και πορεία προς το Πολυτεχνείο, ενώ νωρίτερα είχαν αποχωρήσει και οι δυνάμεις των ΜΑΤ από το προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, μετά τις διαβουλεύσεις που έγιναν. 

Στο σημείο βρέθηκαν η βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Σοφία Σακοράφα αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου και Νίκος Φίλης. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Μέρα25, Σπύρος Δερβενιώτης, με ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για  «τσουνάμι προσαγωγών» στην ΑΣΟΕΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Τσουνάμι προσαγωγές στην ΑΣΟΕΕ, ανάμεσά τους και δύο στελέχη του ΜέΡΑ25 που πήγαν να δουν επι τόπου την κατάσταση. Προφανώς 45 χρόνια Δημοκρατίας είχε καταντήσει βαρετό για κάποιους». 

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν καταγγελίες για τραυματίες φοιτητές, ενώ σύμφωνα με άλλη καταγγελία, η αστυνομία δεν επέτρεπε σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να πλησιάσει το χώρο και να παράσχει περίθαλψη σε όσους το είχαν ανάγκη.

Φίλης από ΑΣΟΕΕ: Δημιουργούνται προϋποθέσεις για καταστάσεις που δεν θέλουμε ούτε να διανοηθούμε

Μαρτυρία φοιτητή μέσα από την ΑΣΟΕΕ: Η κυβέρνηση θέλει να ζήσουμε ένα νέο Πολυτεχνείο

Γ.Γ. ΟΕΝΓΕ: Υπάρχουν έξι τραυματίες

Για έξι φοιτητές - τραυματίες έκανε λόγο μιλώντας στον Realfm 97,8 ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου, του οποίου τα παιδιά βρίσκονται εντός της ΑΣΟΕΕ.

Ο κ. Παπανικολάου διευκρίνισε ότι ένας φοιτητής έχει τραυματιστεί στο κεφάλι και πέντε φοιτητές αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Παράλληλα, ο κ. Παπανικολάου κατήγγειλε ότι στο σημείο έχει φτάσει μόνο μία μηχανή του ΕΚΑΒ ενώ όπως είπε χρειάζονται τουλάχιστον πέντε ασθενοφόρα.

Καταγγελία της ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει τη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον φοιτητών που βρίσκονται στην ΑΣΟΕΕ στην προσπάθεια τους να σπάσουν το lock out που αποφάσισε η σύγκλητος μέχρι τις 17/11.

Η αστυνομική επιχείρηση με χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου – λάμψης πραγματοποιείται με σκοπό την προσαγωγή και σύλληψη των φοιτητών που βρίσκονται μέσα στον Πανεπιστημιακό χώρο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαιτεί την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το χώρο της ΑΣΟΕΕ.

Καλεί, τέλος, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη» και την Κυβέρνηση να ανακαλέσουν τις εντολές τους για προσαγωγές και συλλήψεις των αγωνιζόμενων φοιτητών.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τι προηγήθηκε

Σημειώνεται, ότι η αστυνομία, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησε χθες σε εσωτερικούς χώρους της ΑΣΟΕΕ, βρήκε, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, κουκούλες, μάρμαρα και πέτρες.

Υπενθυμίζεται ότι προσωρινό “λουκέτο” στην ΑΣΟΕΕ αποφασίστηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, που με ανακοίνωσή της το βράδυ της Κυριακής έκανε γνωστό πως η ΑΣΟΕΕ θα μείνει κλειστή από σήμερα Δευτέρα (11.11.2019) έως και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα