Απεργία: Ολοκληρώθηκαν οι πορείες ΠΑΜΕ, ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και ΑΔΕΔΥ

Απεργία: Ολοκληρώθηκαν οι πορείες ΠΑΜΕ, ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και ΑΔΕΔΥ

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν το μεσημέρι οι πορείες της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ και του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας,   κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες εργαζομένων βρέθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, με τους περισσότερους εξ' αυτών να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία με τη σημαία του ΠΑΜΕ. Νωρίτερα μάλοιστα υπήρξε ένταση στο Κολωνάκι μεταξύ συνδικαλιστών και Αστυνομίας, έξω από συμβολαιογραφείο. 

Στις περίπου 12 το μεσημέρι ξεκίνησε και η πορεία της ΓΣΕΕ, ενώ νωρίτερα είχε ξεκινήσει από την Κλαυθμώνος η αντίστοιχη της ΑΔΕΔΥ. Αμφότερες ολοκληρώθηκαν λίγα λεπτά πριν τη μία.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει στάση εργασίας, από τις 11:00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και κάλεσε καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και άλλα σωματεία.

Μετά τις 10:30 το πρωί η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στην Αμαλίας από το ύψος της Σταδίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Χίλτον και την Πανεπιστημίου για τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ σε Προπύλαια και Κλαυθμώνος αντίστοιχα. 

Την κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας στις 2 Οκτωβρίου 2019, αποφάσισαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μετά από το κάλεσμα που απηύθυνε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «για ανάγκη ουσιαστικής και συντονισμένης απάντησης των συνδικάτων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσωρινή διοίκηση της Συνομοσπονδίας δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.

Το ΠΑΜΕ είχε προκηρύξει, επίσης, εικοσιτετράωρη απεργία. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε στις 10:30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Στη συγκέντρωση το παρών έδωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας "το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι η κυβέρνηση εδώ και τώρα να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που διαλύει περισσότερο τις συλλογικές συμβάσεις που επιδιώκει να φιμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πλήττει καίρια εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων".

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι η μαζική συμμετοχή εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 24 Σεπτέμβρη έδωσε την κατεύθυνση της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα. «Να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το "όπλο" μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ένταση με το ΠΑΜΕ στο Κολωνάκι

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια κινητοποίησης μελών του ΠΑΜΕ έξω από συμβολαιογραφείο στο Κολωνάκι. Τα λέμη του συνδικάτου συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας οικογένειας.

Ομάδα των διαμρατυρόμενων πολιτών επιχείρησε να μπει στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το συμβολαιογραφείο, ήρθαν στα χέρια με τους αστυνομικούς που ήταν στο σημείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών, ωστόσο τα μέλη του ΠΑΜΕ εισήρθαν στο κτίριο. 

Το ΠΑΜΕ υποστηρίζει ότι μετά την παρέμβαση η τράπεζα δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει στον πληστηριασμό αλλά σε διαπραγμάτευση.

Παρέμβαση Μητσοτάκη: Απεργούν οι λίγοι

Μέσω των social media ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την απεργιακή κινητοποίηση σημειώνοντας ότι "για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί!". Όπως πρόσθεσε αυτό γίνεται καθώς "μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας" και κατέληξε τονίζοντας: "Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε!".

 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα