Βάσεις: Πότε θα ανακοινωθούν - Έτος εκπλήξεων και ανατροπών το 2019

Βάσεις: Πότε θα ανακοινωθούν - Έτος εκπλήξεων και ανατροπών το 2019

Ελάχιστες ημέρες απομένουν μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, από το Υπουργείο Παιδείας.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για χιλιάδες τελειόφοιτους μαθητές της Γ΄Λυκείου, αλλά και για υποψήφιους παλαιότερων ετών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2019.

Η αγωνία πολλών είναι στο «κόκκινο», καθώς αναμένουν να δουν αφ΄ενός αν πέρασαν στο Πανεπιστήμιο της αρεσκείας τους και αφ΄ετέρου αν το ίδρυμα στο οποίο θα εισαχθούν βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας αναφέρουν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται στην τελική ευθεία με τις βάσεις εισαγωγής να ανακοινώνονται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Έτος εκπλήξεων και ανατροπών το 2019

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η φετινή χρονιά θα είναι διαφορετική από τις άλλες, δεδομένου ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχουν ΤΕΙ στο μηχανογραφικό δελτίο. Επιπλέον οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επιλέξουν και κάποιο από τα 100 και πλέον νέα τμήματα.

Οι καλές σχολές πάντως αναμένεται να φτάσουν στα ύψη. Ειδικά τα τμήματα που οδηγούν στην ασφάλεια του δημόσιου τομέα (όπως για παράδειγμα οι στρατιωτικές σχολές) θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς η παρατεταμένη οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, οδήγησε πολλούς υποψηφίους σε άλλες επιλογές.

Επίσης και τη φετινή χρονιά πολλοί υποψήφιοι «ψηφίζουν» και Αστυνομικές Σχολές. Για την εισαγωγή στη σχολή των Αστυφυλάκων η βάση εισαγωγής αναμένεται να κινηθεί κοντά στα στα 16.700 μόρια ενώ για τη σχολή Ανθυποπυραγών οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστούν κοντά στα 18.100 μόρια.

Οι βάσεις σε Νομικές, Ιατρικές και Οικονομικές Σχολές

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξουν αυξομειώσεις στην πορεία των βάσεων, με τα τμήματα της Νομικής να κινούνται κοντά στα περσινά επίπεδα.

Αυξημένες αναμένονται και οι βάσεις στα Τμήματα Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης, όπου η άνοδος θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 200 μόρια.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο -όπου κυριαρχούν τα τμήματα του Πολυτεχνείου- οι βάσεις «δείχνουν» να πέφτουν, ενώ στο 3ο επιστημονικό πεδίο δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αυξομειώσεις, με τις βάσεις στα πρωτοκλασάτα τμήματα να κινούνται κοντά στα περσινά επίπεδα, με μια μικρή τάση καθόδου.

Τέλος στο 4ο επιστημονικό πεδίο δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις βάσεις εισαγωγής του 2018. Η υψηλότερη βάση αναμένεται να διαμορφωθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας), όπου οι υποψήφιοι θα ανοίξουν τις πύλες του με περίπου 17.200.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα