Κωνσταντοπούλου: Προκλητική απόφαση που οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα

 Για «προδιαγεγραμμένη απόφαση» και για «μεθόδευση» προκειμένου ο Επ. Κορκονέας να έχει μία «σκανδαλώδης μεταχείριση» μίλησε η πολιτική αγωγή στο δικαστήριο, αμέσως μετά την απόφαση για τη δολοφονία Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Τόσο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος όσο και η Ζωή Κωνσταντοπουλου, στο άκουσμα της κάθειρξης 13 ετών στον Κορκονέα, γνωστοποίησαν ότι θα ασκήσουν αναίρεση υπέρ του νόμου επί της απόφασης. «Η απόφασή σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα» δήλωσε στο δικαστήριο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με το Νίκο Κωνσταντόπουλο να τοποθετείται σχετικά:

«Καταδικάσετε τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Ο δολοφόνος αυτός ήρθε στο δικαστήριο και ζήτησε ελαφρυντικό για ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος, συμπεριφέρθηκε ως τυμβωρύχος και σε αυτόν δώσατε ελαφρυντικό. Η πολιτική αγωγή θα ζητήσει την αναίρεση της απόφασης υπέρ του νόμου».

Υπεράσπιση: να διαγραφεί η δήλωση από τα πρακτικά...

Πολ. αγωγή: δεν μπορείτε να διαγράψετε αυτά που ειπώθηκαν. Οπως δεν διαγράφονται το «ελευθερος ο Σαραλιώτης, ελευθερος ο Κορκονέας».

Κωνσταντόπουλος: "Ακραίες νομικές επινοήσεις"

«Η απόφαση προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Θα ζητήσουμε την αναιρεση της απόφασης υπέρ του νόμου. Είναι κραυγαλέα αντίφαση. Το ιδιο δικατηριο που καταδικάζει τον Κορκονέα ως δολοφόνο με άμεσο δόλο γιατί εκτέλεσε ενα παιδι 15 χρονών, του χορήγησε ελαφρυντικό και τον αφηνει ελεύθερο. Ο άλλος αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος διότι υπηρχαν αμφιβολίες για το διπλό δόλο που απαιτείται. Πρόκειται για ακραίες νομικές επινοήσεις που δεν υπηρετούν την αναζήτησή της ουσιαστικής αλήθειας. Ο Κορκονέας αποφάσισε και σκότωσε τον Αλέξανδρο. Υπήρξε ένας παρασκηνιακός μηχανισμός με στόχο και μεθοδευμένες αναβολές για να υπαχθεί η υπόθεση στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, οι οποίες ήταν καθοριστικής σημασίας», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Ν. Κωνσταντόπουλος.

Από τη μεριά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε:

«Η πολιτική αγωγή είμαστε εδώ για τον Αλέξανδρο που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Η απόφαση επιβραβεύει τους δράστες, οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα, του κάθε αστυνομικού που θα δολοφονήσει πολίτη. Ειναι πολύ μακρά η σειρά των αποφάσεων που αντί να τιμωρήσουν, χάιδεψαν τους δράστες.

Η πολιτική αγωγή προέβλεψε και κατήγγειλε τη μεθόδευση. Με πρόσχημα την αιφνίδια ασθένεια συνήγορου, δόθηκε αδιανόητη αναβολή 40 ημερών για να ισχύσουν οι ευεργετικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Είναι προκλητικό να λέμε ότι ο Κορκονέας τυγχάνει αναγνώριση ελαφρυντικού και τελικά παίρνει ποινή χάδι».

Γ. Θαλάσσης, δάσκαλος Αλεξ. Γρηγορόπουλου και μάρτυρας στη δίκη:

«Και οι δύο αποφάσεις είναι αισχρες. Ο Κορκονέας βγαίνει αύριο. Ο Σαραλιώτης ήταν εκεί στο συμβάν, αλλά κρίθηκε αθωος. Έγινε ο γάμος, η νύφη παντρεύτηκε αλλά ο γαμπρός όχι. Υπάρχει μία προσβολή νεκρού αλλά κανείς δεν ντρέπεται. Ούτε το δικαστήριο ούτε ο εισαγγελέας... Το παιδί δεν προκάλεσε. Ήταν ένα καλό και τίμιο παιδί», δήλωσε ο κ. Θαλάσσης, έξω από τα δικαστήρια.

Υπεράσπιση: Εντός ολίγων ημερών ο εντολέας μου αποφυλακίζεται

Εξερχόμενος της δικαστικής αίθουσας, ο Β. Ανδρούλας, συνήγορος του Επαμ. Κορκονέα, είπε:

«Η απόφαση είναι απόλυτα σεβαστή. Αναφορικά με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου, υπάρχει ικανοποίηση καθώς εντός ολίγων ημερών ο εντολέας μου αποφυλακίζεται. Η δίκη διήρκησε τρία χρόνια και αυτό δεν οφείλεται στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων».

Αναφορικά με το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος, ο συνήγορος υποστήριξε πως πρόκειται για μία περίσταση που αιτήθηκε ο κατηγορούμενος και στον πρώτο βαθμό. «Υπαρχει απρόκλητη συμπεριφορά σε βάρος των Κορκονέα - Σαραλιώτη. Δεν τα λέω εγώ αυτά, κάναμε χρήση αυτών που κατέθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες» δήλωσε.

Δικηγόροι Σαραλιώτη: Δίκαιη η απόφαση

"Σήμερα μετά από ένα μακροχρόνια και κυρίως ψυχοφθόρο για όλους μας, ιδίως δε για τον εντολέα μας Βασίλειο Σαραλιώτη, αγώνα, εξεδόθη μία δίκαιη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία, ο εντολέας μας αθωώθηκε ομόφωνα, για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην ανθρωποκτονία του άτυχου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο Βασίλειος Σαραλιώτης μετά από τριάντα μήνες που κρατήθηκε στη φυλακή και δέκα έτη υπό το βάρος μίας άδικης κατηγορίας, μετά από μία εξαιρετικά επίπονη και ενδελεχή διαδικασία, κατόρθωσε να πείσει τακτικούς Δικαστές και Ενόρκους, για την αθωότητα του, την οποία από την αρχή της όλης διαδικασίας υποστήριξε. Η απόφαση αυτή, δικαιώνει τον αγώνα και την επιμονή του για την αθωότητά του", αναφέρουν σε ανακοίνωσή του οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Β. Σαραλιώτη, Ι. Αλετράς και Χ. Διαμάντης.

Κούγιας: Ο Κορκονέας δεν αποφυλακίζεται εξαιτίας του νέου Ποινικού Κώδικα

Αλέξη σήμερα σε σκότωσαν ξανά! Οργή για την δικαστική απόφαση υπέρ του Κορκονέα

13 χρόνια κάθειρξη στον Κορκονέα από το Εφετείο - Αποφυλακίζεται εντός του Αυγούστου

Ένα ελαφρυντικό που του ανοίγει τις πόρτες της φυλακής και μάλιστα άμεσα,πήρε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο άνθρωπος που σκότωσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Το δικαστήριο τον καταδίκασε ομόφωνα σε κάθειρξη 13 ετών με αποτέλεσμα να είναι θέμα ημερών η αποφυλάκισή του.

Το δικαστήριο του χορήγησε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με αποτέλεσμα να «σπάσουν τα ισόβια». Ο κατηγορούμενος έχει ήδη εκτίσει πραγματικά σχεδόν 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ έχει εργαστεί στη φυλακή γεγονός που προσμετράται ευεργετικά και κατά συνέπεια μπορεί να ζητήσει την αποφυλάκισή του.

Η ποινή μετά την αναγνώριση ελαφρυντικού μπορούσε να φτάσει (με βάση τον νέο ποινικό κώδικα) τα 15 χρόνια: «Το αποτέλεσμα της απόφαση ήταν προδιαγεγραμμένο. Η αναβολή δόθηκε προκειμένου να έχει ευνοϊκή μεταχείριση. Η απόφαση σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα» είπε η συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας ότι θα ασκηθεί αναίρεση.

Ελαφρυντικό

Ο συνήγορός του Βαγγέλης Ανδρούλας ζήτησε την αναγνώριση πέντε ελαφρυντικών, με τον εισαγγελέα να προτείνει να αναγνωρισθεί αυτό του προτέρου σύννομου βίου. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, Β. Χανή, το ελαφρυντικό του σύννομου προτέρου βίου «δεν διαφαίνεται από το μητρώο». Όπως εξήγησε, «ο νομοθέτης δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει σύννομος βίος ακόμη και με κάποιο πλημμέλημα, άρα δε σημαίνει ότι ο σύννομος βίος φαίνεται από ένα λευκό ποινικό μητρώο». Μάλιστα, όπως ανέφερε, η κρίση πρέπει να βασίζεται από την παρουσία του κατηγορουμένου στο δικαστήριο και από την πορεία της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

«Από όσα έχουν εισφερθεί στο δικαστήριο είχε σύννομο οικογενειακό βίο. Το ίδιο συνέβη και στην επαγγελματική του ζωή. Ακούστηκαν χαρακτηρισμοί ότι ήταν «ο Ράμπο», δηλαδή πιο εκρηκτικός σε συμπεριφορές, αλλά αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει μη σύννομη συμπεριφορά. Καθ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής, είχε τιμηθεί από την αστυνομία για τη δράση του. Μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν υπήρξε μη σύννομη συμπεριφορά του, άρα συντρέχει βάσιμος λόγος χορήγησης του ελαφρυντικού. Ο κατηγορούμενος δεν είναι χαρακτήρας που υποκρύπτει παραβατική συμπεριφορά. Υπήρξε μία αμελής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά από την πλευρά του κατηγορουμένου…», ανέφερε ο εισαγγελέας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που βρίσκεται στην πολιτική αγωγή να ξεσπά:

Πολ. αγωγή: Αντιδεοντολογική δολοφονία… το ακούσαμε και αυτό… Θέλει αμέλεια, ενώ υπάρχει η απόφαση του δικαστηρίου σας για άμεσο δόλο. Θέλει να δώσει ελαφρυντικό για να βγει ο Κορκονέας έξω…

Εισαγγελέας: Ο καθένας θέλει κάτι για τον πελάτη του. Δεν υπάρχει κάποια στόχευση… προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις… Ανέλυσα την απαράδεκτη συμπεριφορά του κατηγορούμενου… Δέχομαι τον άμεσο δόλο όμως για τη χορήγηση του ελαφρυντικού αναφερόμαστε πριν την 6η Δεκεμβρίου του 2008. Αποδείχθηκε ότι έζησε σύννομα και συντρέχουν οι λόγοι για τη χορήγηση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου.

Πολ. Αγωγή (Νίκος Κωνσταντόπουλος): Μία δήλωση για την προβολή του αιτήματος της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Είναι το αποκορύφωμα της θρασύτητας. Ο νεκρός Αλέξανδρος να λοιδορείται μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Τα ελαφρυντικά που ζήτησε

Ειδικότερα, από την πλευρά Κορκονέα ζητήθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου, το ελαφρυντικό ανάρμοστης συμπεριφοράς του παθόντος «γιατί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του κατηγορουμένου», όπως είπε ο κ. Ανδρούλας. Επίσης, ζητήθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας «γιατί δείχνει από την πρώτη στιγμή τη συντριβή του για ότι έγινε», όπως σχολίασε ο συνήγορός του, ο οποίος ζήτησε επιπλέον ελαφρυντικό για καλή διαγωγή στη φυλακή. «Παρά τις αντίξοες συνθήκες καθώς μπήκε μέσα σαν «στυγνός δολοφόνος» και ήταν αστυνομικός. Αυτό ξέρετε τι συμπεριφορές προκαλεί στις φυλακές και παρ όλα αυτά αντιδρούσα πάντοτε κόσμια» ανέφερε κατά την αγόρευση του.

Τέλος ζητήθηκε και το ελαφρυντικό για τη μη εύλογη διάρκεια της διαδικασίας, που με το νέο κώδικα μπορεί να «χρεωθεί» ως ελαφρυντική περίσταση στον κατηγορούμενο. «Εδώ έχουμε μια διαδικασία που διήρκεσε 11 χρόνια» σχολίασε ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα. Ο εισαγγελέας της έδρας Β. Χανής στην αγόρευση του σχολίασε ότι η κίνηση των δυο ειδικών φρουρών «ήταν αντιδεοντολογική γιατί η όποια επίθεση είχε περάσει και μόνοι επέλεξαν να συνεχίσουν, αν και είχαν ενημερώσει το κέντρο ότι φεύγουν» και πρότεινε την απόρριψη του ελαφρυντικού. Την ίδια γνώμη εξέφρασε και για το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας γιατί «όταν συνέβη το περιστατικό δεν επεδειχθεί μεταμέλεια αλλά υπήρξε προσπάθεια συσκότισης».

Στη συνέχεια, ζήτησε και την απόρριψη του ελαφρυντικού της καλής διαγωγής μετά την πράξη, ενώ για το ελαφρυντικό της υπέρβασης της εύλογης διαρκείας της δίκης -εντάχθηκε ως ελαφρυντικό με το νέο Ποινικό Κώδικα- ο εισαγγελέας ανέφερε: «Πρόκειται για υπόθεση που ταλάνισε τη χώρα. Έχει ιδιαιτερότητα αυτή η υπόθεση. Τόσο μεγάλη που οδηγήθηκε η δίκη εκτός του κατά τόπον αρμόδιου δικαστηρίου. Αυτό δημιούργησε σημαντικές καθυστερήσεις. Επιπλέον από το 2011 που καθαρογράφηκε η απόφαση, το Δευτεροβάθμιο δικαστήριο προσδιορίστηκε το 2014, ενώ μεσολάβησαν περίοδοι με απεργίες δικηγόρων ή δικαστικών υπαλλήλων».

με πληροφορίες από news247. dikastiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα