Σεισμός στην Αθήνα: Πόλεμος μεταξύ των σεισμολόγων, ποιοι περιμένουν μεγαλύτερο μετασεισμό

Σεισμός στην Αθήνα: Πόλεμος μεταξύ των σεισμολόγων, ποιοι περιμένουν μεγαλύτερο μετασεισμό

Σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική την Κυριακή στις 19:09 το απόγευμα, με επίκεντρο τη Μαγούλα όπως ο ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ της 19ης Ιουλίου που αναστάτωσε τους κατοίκους της Αττικής επειδή ήταν έντονος λόγω του μικρού εστιακού του βάθους. Ο σεισμός σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε ένταση 4,2 βαθμών και το επίκεντρό του ήταν 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος ήταν 9,6 χιλιόμετρα. Πρόκειται για μετασεισμό, για τον οποίο είχαν προειδοποιήσει όλοι οι σεισμολόγοι από την πρώτη στιγμή προκειμένου, όπως είχαν πει, ο κόσμος να είναι προετοιμασμένος και να μην αναστατωθεί ξανά. 

Ωστόσο, μετά το σημερινό μετασεισμό ξέσπασε νέος πόλεμος ανάμεσα στους σεισμολόγους. Στο μόνο που συμφωνούν είναι ότι επρόκειτο για μετασεισμό. Όμως, κάποιοι δηλώνουν πως περίμεναν ή περιμένουν ακόμη και ισχυρότερο μετασεισμό. 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη η σεισμική δόνηση ήταν στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας και είναι απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας από τον μεγάλο σεισμό της 19ης Ιουλίου με ένταση 5,1 ρίχτερ. Ο κ. Τσελέντης είπε ακόμα ότι τέτοια γεγονότα θα συμβαίνουν και μήνες μετά τον κύριο σεισμό.

Καραστάθης: «Ο κοσμος ανησυχεί γιατί δε ξέρει»

Λίγο αργότερα, μίλησε στο One Channel, ο διευθυντής ερευνών του γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης. Εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς όπως είπε τέτοιοι σεισμοί είναι αναμενόμενοι.

«Ο κόσμος ανησυχεί επειδή δεν ξέρει» είπε ο κύριος Καραστάθης και συνέχισε: «ένας σεισμός της τάξης του 5,1 μπορεί να δημιουργήσει μετασεισμούς σαν τον σημερινό. Οι νόμοι της στατιστικής για τη σεισμολογία λένε, ότι το συνηθέστερο μέγιστο μέγεθος των μετασεισμών είναι μία μονάδα κάτω κατά μέσο όρο».

«Λίγο μετά τα 5,1 Ρίχτερ είχαμε μετασεισμό 4,3 Ρίχτερ και τώρα 4,2. Η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά» τόνισε ο διευθυντής ερευνών του γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών.

«Αυτός ο σεισμός είναι τακτικός και φυσιολογικός. Δεν πρόκειται να επηρεάσει άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως όσο περνάει ο καιρός αραιώνουν οι μετασεισμοί, αλλά δεν ακολουθούν πάντα φθίνουσα πορεία».

«Περιμένουμε και μεγαλύτερο μετασεισμό»

Παπαδόπουλο: «Απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη», χαρακτήρισε στο enikos.gr τη σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αττική λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα, ο σεισμολόγος και μέλος της επιτροπής σεισμικού κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, η δόνηση προήλθε από το ίδιο εστιακό χώρο με τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε προ δεκαημέρου.

Τόνισε μάλιστα ότι η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται κανονικά και δεν απέκλεισε να σημειωθούν και άλλες δονήσεις παρόμοιου μεγέθους.

Ο κ. Παπαδόπουλος τέλος, είπε ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ισχυρότερος μετασεισμός ακόμη και της τάξεως των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, θεωρώντας όμως πολύ μικρή μία τέτοια πιθανότητα.

Λέκκας: Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα

Για τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα, με επίκεντρο τη Μαγούλα και που έγινε αισθητή σε όλη την Αττική μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ τονίζοντας πως ήταν ένας σεισμός αναμενόμενος. «Oυσιαστικά τον είχαμε προδιαγράψει από την περασμένη Παρασκευή» είπε χαρακτηριστικά.

«To μέγεθός του πρέπει να είναι 4,3 υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις μέχρι στιγμής... Με βάση τα στοιχεία που έχουμε είναι το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού που έδωσε τα 5,3 Ρίχτερ την περασμένη Παρασκευή. Αυτός ο σεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία (...) Ήταν ο μετασεισμός ουσιαστικά που ήθελα, προκειμένου να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής» τόνισε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Χουλιάρας: «Μετασεισμός του ισχυρού σεισμού»

 Ο Γεράσιμος Χουλιαράς υποστηρίζει, επίσης, πως πρόκειται για μετασεισμό του ισχυρού σεισμού των 5,1 Ριχτερ που σημειώθηκε στην Αθήνα στις 19 Ιουλίου, γράφοντας χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «4,1 Ρίχτερ στις 19:09, πρόκειται για μετασεισμό από τα 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο στην Πάρνηθα την περασμένη Παρασκευή 19/7/2019».

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO