Αγίου Πνεύματος: Για ποιους είναι αργία – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος πέφτει πάντα Δευτέρα και είναι μια καλή ευκαιρία για τους εργαζόμενους να ξεκουραστούν ένα τριήμερο. Δεν είναι όμως αργία για όλους κι έτσι αρκετοί είναι αυτοί που θα εργάζονται κανονικά.

Συγκεκριμένα, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι νομοθετημένη αργία για τους τραπεζοϋπαλλήλους κι έτσι τη Δευτέρα 17 Ιουνίου όλα τα υποκαταστήματα τραπεζών θα μείνουν κλειστά. Επίσης στο Δημόσιο έχει οριστεί ως επίσημη αργία.

Αντίθετα στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και εκτός ορισμένων εξαιρέσεων που προβλέπονται, οι εργαζόμενοι θα προσέλθουν στη δουλειά τους. Έτσι τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δε θεωρείται επίσημη αργία για τους εμποροϋπαλλήλους.

Όπως πληροφορεί η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που η ημέρα του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηρισθεί πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση και αυτή λειτουργήσει φέτος κατ' εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα