Στάση εργασίας και στον ΗΣΑΠ σήμερα. Χωρίς μετρό και τραμ από τις 9 το βράδυ η Αθήνα

Νέα τροπή παίρνει η προεκλογική μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εξελίξεις στον ΚΙΝΑΛ που όπως όλα δείχνουν θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό των δύο χώρων για τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους, ή απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινώς, η Φώφη Γεννηματά, βλέποντας στις ευρωεκλογές μια τάση «επιστροφής» (σημείωσε αύξηση κατά 95.000 ψήφους σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015) βάζει στόχο τον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που το 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, και σε ένα πιο στρατηγικό επίπεδο την αμφισβήτηση της κυριαρχίας του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματός του στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί την ανασύνταξή του, είδαν με προβληματισμό και ανησυχία την κίνηση της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ να θέσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας ωθώντας τον ουσιαστικά στην έξοδο. Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα εσωκομματικά μνημονιακά «βαρίδια» (Βενιζέλος, Λοβέρδος) υποδεικνύονταν από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα ως βασική απόδειξη και αιτία του στρατηγικού αδιεξόδου του ΚΙΝΑΛ που εμποδίζει τους δύο χώρους να έρθουν κοντά.

Από το Μαξίμου δεν υπήρξε κάποιος σχολιασμός ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα πρώτο σχόλιό του, είδε σε αυτή την κίνηση «επιβεβαίωση» των όσων έλεγε για στρατηγικό αδιέξοδο «όσων με πάθος επεδίωκαν την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούσαν να αποκρύψουν ότι αυτό θα σήμαινε και στρατηγική νίκη της δεξιάς και της Ν.Δ».

Στο ίδιο σχόλιο επιχειρείται να υπογραμμιστεί ότι η κίνηση αυτή δεν επηρεάζει τον ΣΥΡΙΖΑ διότι «μπροστά στην εθνική κάλπη τα διλήμματα θα είναι αμείλικτα και οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν αν για  τα επόμενα τέσσερα χρόνια επιθυμούν προοδευτική ή συντηρητική διακυβέρνηση».

Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που είχε σπεύσει πρώτος να σχολιάσει τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ  έκανε λόγο για «σοβαρή εξέλιξη που θα ενισχύσει τον διπολισμό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ». Πρόσθεσε πως: «Μεγαλώνει η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Για ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο και εξωστρεφείς πρωτοβουλίες. Για αποτροπή του ρεβανσισμού και της οπισθοδρόμησης που εκφράζει η ΝΔ».

Επί της ουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της κίνησης που έκανε η Φώφη Γεννηματά παραμονή εθνικών εκλογών υπονοώντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι έχει υψηλό πολιτικό ρίσκο και δεν θα «της βγει» καθώς η πόλωση που επιφέρει το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στις εθνικές κάλπες συνθλίβει τον ενδιάμεσο χώρο, εν προκειμένω το ΚΙΝΑΛ. Πολλώ δε μάλλον που εκτιμούν ότι η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου θα επιφέρει διαρροές ψήφων προς τη ΝΔ, αποδυναμώνοντας περαιτέρω το ΚΙΝΑΛ.

Η Φώφη Γεννηματά δείχνοντας τις προθέσεις της να απαλλαγεί από δεξιόστροφα «βαρίδια» εν είδει ανοίγματος προς τον κεντρώο προοδευτικό χώρο φαίνεται μεταξύ άλλων να επιδιώκει την εξουδετέρωση του κυβερνητικού επιχειρήματος ότι είναι έτοιμη για κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ του Μητσοτάκη μετεκλογικά. Στη χθεσινή της συνέντευξη στο δελτίο του Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου άφησε ανοιχτό το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών λέγοντας ότι δεν πρόκειται να απαντήσει προεκλογικά, καθώς επιθυμεί πρώτα να ακούσει τον λαό «γιατί μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να υποδείξει πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος». Στην ίδια συνέντευξη απαντά στις κατηγορίες περί σύγκλισης με τη ΝΔ με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας ότι με  «χορηγό τον Τσίπρα» η ΝΔ έχει σήμερα κυριαρχία στη χώρα.

Πάντως, από τον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να δυναμώσουν την κριτική περί συνεργασίας με τη ΝΔ προσάπτοντάς της πως με την κίνησή της αυτή επιχειρεί να κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος του Μητσοτάκη με τον οποίο θα συνεργαστεί μετεκλογικά.

Βέβαια σε αυτό βοηθά και σχετική αναφορά της Φώφης Γεννηματά στην ίδια συνέντευξη που έδειξε ότι στην προεκλογική μάχη ανοίγει μέτωπο πρωταρχικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε σε επιθετικό τόνο η γραμμή που έχει χαράξει και με το συνέδριο είναι η αυτόνομη πορεία και αυτό που ήθελε να συμβολίσει με την επιλογή της για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και το άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο είναι ο στόχος «να τελειώσουμε με τις απομιμήσεις, να τελειώσουμε με αυτόν τον αχταρμά που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ» και να «αναδιοργανώσουμε την προοδευτική παράταξη. Εμείς είμαστε ο προοδευτικός πόλος».

Εν κατακλείδι για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η προσπάθεια για την κατοχύρωση του στρατηγικού ρόλου του δεύτερου πόλου του πολιτικού συστήματος στις επικείμενες εθνικές κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, δίπλα στο υπό αναθεώρηση οικονομικό πρόγραμμα με στόχο την ανακούφιση των μεσαίων στρωμάτων από εδώ και πέρα, αναμένονται με μεγαλύτερη ένταση τα προσκλητήρια στον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο, για να έναν ισχυρό πόλο που θα υψώσει αντίβαρο στην επαπειλούμενη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα