Αποφυλακίζεται τις επόμενες ημέρες ο Νίκος Ρωμανός

Αποφυλακίζεται τις επόμενες ημέρες ο Νίκος Ρωμανός

Αντίστροφα μετρά τον χρόνο μέχρι την αποφυλάκισή του ο Νίκος Ρωμανός , μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας για μείωση της ποινής του.

Ο Νίκος Ρωμανός,  μετά από έξι χρόνια εγκλεισμού, με βάση μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση του Αρείου Πάγου , η οποία ουσιαστικά  είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μέσα στο φυλακές, άκουσε σήμερα Δευτέρα  το Εφετείο να μειώνει τη μία ποινή του από τα 18 σε 14  χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012, γεγονός που σημαίνει πως αποφυλακίζεται τις επόμενες ημέρες.

Στην ίδια απόφαση αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και για τον Αργυρή Νταλιο, η ποινή του οποίου έπεσε στα 20 χρόνια και αναμένεται να αποφυλακιστεί τους επόμενους μήνες.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου που οδήγησε πίσω στο Εφετειο την υπόθεση κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς για πρώτη φορά σε τέτοιες υποθέσεις αναγνώρισε ελαφρυντικό με βάση την διαγωγή κρατουμένου στις φυλακές. Σημειώνεται, πως αν αυτό το ελαφρυντικό, είχε αναγνωριστεί στη δίκη του στο Εφετείο, θα είχε δικαίωμα να αποφυλακιστεί πριν από περίπου ένα χρόνο.

Σε δήλωσή του ο συνήγορος του νεαρού κρατουμένου, Θεόδωρος Μαντάς, τόνισε πως η απόφαση του Εφετείου «εκτός από το γεγονός ότι ανοίγει το δρόμο σε λίγες μέρες να αποφυλακιστεί ο Νίκος Ρωμανός, είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμπεριφορά μέσα στις φυλακές όταν αυτή έχει θετικά χαρακτηριστικά». Ακόμη, όπως επισήμανε ο κ. Μαντάς η απόφαση «δημιουργεί και ένα εξαιρετικό νομικό προηγούμενο σε αντίστοιχες υποθέσεις να τύχουν του ευεργετήματος της θετικής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές».

Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.

Οι πράξεις αυτές δεν συνδέθηκαν τελικώς  με τους «Πυρήνες της Φωτιάς»(αθωώθηκε για συμμετοχή στην εν λόγω οργάνωση)  και ο Ν.Ρωμανός καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών.

Καταδικάστηκε επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή  και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Μεταξύ των «στόχων» το σπίτι του προφυλακισμένου σήμερα πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο κατηγορούμενος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο για  δια του συνηγόρου του Θ. Μαντά ο οποίος ανέφερε πως ο Ν. Ρωμανός ,  «κατάφερε να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή του στο Σχολείο των φυλακών και να λάβει ως εκ τούτου Απολυτήριο Λυκείου. Ακολούθως, ο κατηγορούμενος μετά από πολύ προσπάθεια και παραμένοντας ακόμη έγκλειστος, κατάφερε να εισαχθεί μετά από επιτυχείς εξετάσεις στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας. Από τις 26-10-2016 μάλιστα, και κατόπιν αλλεπάλληλων αξιολογήσεων και αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού (κι ενώ ειχε προηγηθεί απεργία πείνας και είχε υπάρξει τροπολογία που το επιτρέπει), λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση για παρακολούθηση των μαθημάτων της Σχολής. Τους όρους της χορήγησης των αδειών αυτών τηρεί μάλιστα απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα