Η κακοκαιρία σάρωσε την Κρήτη: Πλημμυρισμένα σπίτια, απεγκλωβισμοί και καταστροφές

Η κακοκαιρία σάρωσε την Κρήτη: Πλημμυρισμένα σπίτια, απεγκλωβισμοί και καταστροφές

Στη διάσωση 18 ανθρώπων που κινδύνευσαν μέσα στα σπίτια τους, από τη στάθμη του νερού που αυξανόταν επικίνδυνα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, προχώρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γυαλού, στη Σητεία.

Μέσα σε λίγες ώρες, το σκηνικό που διαμορφώθηκε από τη βροχή, προκάλεσε αγωνία, καθώς οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς ήταν συνεχείς.

Τέσσερα παιδιά αρχικά απεγκλωβίστηκαν μέσα από το σπίτι τους, ενώ αμέσως μετά δυο ηλικιωμένοι επιχειρήθηκε επιτυχώς να απεγκλωβιστούν από την οικία τους. Αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση και για μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι της στο Μακρύ Γυαλό και τέσσερις επιπλέον άνθρωποι, που για να σωθούν ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, απ'οπου τους απεγκλώβισαν άνδρες της Πυροσβεστικής.

«Ήταν μια μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε λίγο μετά τη μια το μεσημέρι. Ευτυχώς καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις περιπτώσεις και να παραδίδουμε τους ανθρώπους που κινδύνευαν στους οικείους τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδακης, που συμπλήρωσε ότι δυο οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη της Σητείας, εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα και χρειάστηκε να επέμβουν σε επτά ακόμη περιπτώσεις ανθρώπων που κινδύνευαν από τη στάθμη των νερών.

Πρόβλεψη Καλλιάνου: Βελτίωση την Κυριακή – Έρχεται νέα κακοκαιρία τη Δευτέρα

Νέες εικόνες από τις πλημμυρισμένες περιοχές στη Σητεία

Νέο αποκαλυπτικό βίντεο βγήκε στο φως της δημοσιότητας όπου φαίνεται η «βυθισμένη» Σητεία μετά τις πολύωρες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Όπως φαίνεται από τις εικόνες που κατέγραψε drone, οι ποταμοί έχουν «φουσκώσει», η θάλασσα έχει βγει στην… στεριά με τα νερά να παρασέρνουν ότι βρίσκουν στο διάβα τους.

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για τις πιο δύσκολες ημέρες που έχουν βιώσει οι πολίτες της Σητείας ωστόσο τα αντανακλαστικά των αρχών ήταν άμεσα και δεν θρηνήσαμε θύματα.

 

Πλημμύρισε ο ποταμός Παντέλης

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σητείας σε ολόκληρο το δήμο Σητείας παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα. Τα νερά να εισχωρήσουν σε σπίτια, καταστήματα και δύο ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραλία είχε καθαριστεί 3 φορές από τα φερτά υλικά αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς το νερό βρίσκεται 1 μέτρο πάνω από κοίτη .

Σύμφωνα με τον κ.Πατεράκη στον Γούδουρα, μετά από πολλά χρόνια, ο ποταμός πλημμύρισε με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μια ηλικιωμένη στο σπίτι της και να της προσφερθεί βοήθεια.

Στο έλεος της κακοκαιρίας

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πλήθος προβλημάτων και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Δύο οχήματα, που ήταν σταθμευμένα κοντά στην κοίτη του ποταμού σε περιοχή του Δήμου Βιάννου, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ στην περιοχή καταγράφονται προβλήματα και στις μετακινήσεις λόγω κατολισθήσεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Βιάννου, για λόγους ασφαλείας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, αποφασίσθηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο της δημοτικής οδού από Κερατόκαμπο προς 'Αρβη, της δημοτικής οδού από 'Αρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα, της γέφυρας στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο και από τα Τέρτσα προς Μύρτος.

Σύμφωνα με το e-kriti.gr, στα νότια του νομού Ηρακλείου, ο Αναποδάρης υπερχείλισε και μετά το Δεμάτι η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή. Γι’ αυτό και απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους οδηγούς.

Τεράστιες οι ποσότητες νερού που κατεβάζει και ο Γεροπόταμος. Δείτε το βίντεο του e-messara.gr:

Προβλήματα εντοπίστηκαν και στον Δήμο Ηρακλείου, λόγω καθιζήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου - Βουτών, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον οικισμό, θα παραμείνει κλειστός λόγω καθιζήσεων.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια, συνθέτουν το σκηνικό και στον Δήμο Αρχάνων Αστερουσίων, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν έως τα ξημερώματα. Όπως είπε ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανια κ.α έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες.

«Τα συνεργεία μας είναι επι ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται». Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα