Διαβατά: Για 3η μέρα παραμένουν σε σκηνές οι πρόσφυγες - Ένα fake news προκάλεσε την αναστάτωση

Διαβατά: Για 3η μέρα παραμένουν σε σκηνές οι πρόσφυγες - Ένα fake news προκάλεσε την αναστάτωση

Για τρίτη ημέρα παραμένουν σε σκηνές έξω από τη δομή φιλοξενίας, στα Διαβατά, οι περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να ξεκινήσουν μία «πορεία ελπίδας» προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με το voria.gr, το βράδυ κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθεί κάποιο περιστατικό, με τους συγκεντρωμένους να ανάβουν φωτιές γύρω από τις σκηνές τους για να μαγειρέψουν και να ζεσταθούν.

Το σημείο παραμένει «φρούριο» με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται περιμετρικά. Ομάδες προσφύγων μάλιστα που συνάντησαν τον αστυνομικό φραγμό και δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το camp, διανυκτέρευσαν σε σκηνές και sleeping bags πέριξ του χώρου.

Ένα fake news τους οδήγησε μακριά από τις δομές όπου οι περισσότεροι φιλοξενούνταν και σε αλλεπάλληλες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ οι μέχρι στιγμής προσπάθειες για να πειστούν να αποχωρήσουν έχουν πέσει στο κενό.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης ενώ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN και την Έλλη Στάη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας στο ερώτημα πώς θα πεισθούν οι μετανάστες να γυρίσουν πίσω στις δομές σχολίασε πως έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, ενώ ανέφερε ότι αυτό που κάνουν είναι παράτυπο. Ο Δημήτρης Βίτσας απέδωσε την αναστάτωση σε παραπληροφόρηση από διακινητές. Συγκεκριμένα είπε ότι μέσω των σόσιαλ μίντια διακινήθηκε η είδηση πως επρόκειτο να ανοίξουν τα σύνορα 

Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα διαμηνύουν ότι το βάρος ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος δεν μπορεί να  αφεθεί στις πλάτες του Έλληνα Αστυνομικού.

Επεισόδια, δακρυγόνα και προσαγωγές

Νέα ένταση και σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν για δεύτερη ημέρα. Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής οι συγκεντρωθέντες μετανάστες μάζεψαν τις σκηνές και τα πράγματα τους και κατευθύνθηκαν προς τις κλούβες των αστυνομικών, ζητώντας να τους αφήσουν να περάσουν για να κατευθυνθούν προς τα σύνορα. 

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κι οι πρόσφυγες οπισθοχώρησαν αφού άναψαν φωτιά σε σκουπίδια που υπάρχουν στο χωράφι ενώ ακολούθησε «κλεφτοπόλεμος» στα γύρω χωράφια.

Από την Πέμπτη έξω από τη δομή στα Διαβατά έχουν κατασκηνώσει εκατοντάδες πρόσφυγες, ανταποκρινόμενοι σε ένα διαδικτυακό, ψευδές κάλεσμα ότι θα μπορέσουν να μεταβούν στην Ειδομένη και έπειτα στα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ψεύτικο κάλεσμα οδήγησε σε αλλεπάλληλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν ως αποτέλεσμα μία προσαγωγή, να συλληφθεί ένας 37χρονος Ιρακινός για αντίσταση και απόπειρα σωματική βλάβης και ένας αστυνομικός να τραυματισθεί.

Είχε προηγηθεί το πρωί της Παρασκευής νέα ένταση όταν μια ομάδα περίπου 40 γυναικών, μαζί με μικρά παιδιά, επιχείρησε να μετακινηθεί. Σύμφωνα με τους ίδιους, ήθελαν να υποδεχτούν μέλη της οικογένειάς τους που ερχόντουσαν ωστόσο τα ΜΑΤ έστησαν μπλόκο και δεν τους άφησαν να περάσουν.

Ακολούθησε νέα ολιγόλεπτη ένταση μεταξύ των μεταναστών και της αστυνομίας, με τους πρώτους να εξαπολύουν επίθεση εναντίων των ανδρών των ΜΑΤ και τους δεύτερους να τους απωθούν. Λίγα λεπτά αργότερα και πάλι η ίδια ομάδα γυναικών προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και απωθήθηκε εκ νέου.

Συνδικαλιστές ΕΛΑΣ: Το βάρος ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος δεν μπορεί να  αφεθεί στις πλάτες του Έλληνα Αστυνομικού

"Ο υποκινούμενος παροξυσμός ομάδων προσφύγων, όσο κι αν επιδιώκεται να υποτιμηθεί, αναδεικνύει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί. Το προσφυγικό ζήτημα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, η οποία ανά πάσα στιγμή και με μικρές αφορμές μπορεί να εκραγεί", τονίζει σε ανακοίνωσή τη η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με φόντο τα όσα διαδραματίζονται από χθες στα Διαβατά. 

"Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συναινέσουν μεταξύ τους και να λάβουν οριστικές αποφάσεις για τη διαχείριση της κατάστασης. Εδώ και καιρό δεν έχει υπάρξει καμία σημαντική εξέλιξη για τους πρόσφυγες στην χώρα μας. Κατά συνέπεια, οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εισέλθει στην επικράτεια ζουν σε κατάσταση αναμονής, ενώ παράλληλα, πολλές ομάδες μεταναστών στην Θεσσαλονίκη δρουν παραβατικά κι έχουν ενεργούς ρόλους στην τοπική μικροεγκληματικότητα.

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης αλλά αυτό δεν επαρκεί. Απ’ την πρώτη στιγμή διαμηνύουμε ότι το βάρος ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος δεν μπορεί να  αφεθεί στις πλάτες του Έλληνα Αστυνομικού. Κυρίως όταν αυτό το βάρος είναι δυσανάλογο, συγκρινόμενο με τις δυνάμεις του και η ευθύνη ανήκει σε άλλους".

ΝΔ: Οι μετανάστες προξενούν επεισόδια και η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό και τα επεισόδια στο χώρο φιλοξενίας μεταναστών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και την κατάληψη του σιδηροδρομικού σταθμού Λαρίσης ασκεί ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σε δήλωσή του ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει πως για πολλοστή φορά η ΝΔ επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο, καθώς «για ακόμη μία φορά μετανάστες προξενούν επεισόδια στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας και η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής, παντελώς ανίκανη να υπερασπιστεί την ασφάλεια και να επιβάλλει την τάξη».

«Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και επισκέφθηκα τα Διαβατά, είχα επισημάνει την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, τη γκετοποίηση που υπάρχει στον χώρο και την απαράδεκτη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Και είχα ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί άμεσα στις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Σήμερα, επίσης, στον Σταθμό Λαρίσης εκτυλίσσονται σκηνές "Ειδομένης", που αποτελούν ντροπή για ένα κράτος που θέλει να λέγεται οργανωμένο και έχει λάβει πακτωλούς εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του ζητήματος» προσθέτει στη δήλωσή του ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ και σημειώνει:

«Οι εικόνες κατάληψης των σιδηροδρομικών γραμμών από απελπισμένες μανάδες και μικρά παιδιά είναι ο καθρέφτης της ανεπάρκειας του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Σήμερα, τελειώνει μια και καλή ο μύθος της "αριστερής ευαισθησίας"».

ΚΚΕ: Να δοθεί τέλος στον εγκλωβισμό των προσφύγων

«Οι συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες των προσφύγων σε Σταθμό Λαρίσης και Διαβατά, με σκοπό να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους είναι το αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής εγκλωβισμού, που επέβαλαν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ουσιαστική συμφωνία και των άλλων κομμάτων» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.

Στο σχόλιο επισημαίνεται ότι «κάποιοι εκμεταλλεύονται σε βάρος των προσφύγων την κατάσταση αυτή που τροφοδοτείται από τις άθλιες συνθήκες ζωής στα νησιά του Αιγαίου και στους καταυλισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο σημείο να διώχνει από τις δομές και τα διαμερίσματα και να πετάει στο δρόμο τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες».

Το ΚΚΕ ζητάει «να δοθεί τέλος στις πολιτικές εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Να σταματήσει η καταστολή σε βάρος τους και να μεταφερθούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους με ευθύνη ΕΕ και κυβέρνησης. Να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα. Να παρθούν μέτρα στήριξης και κοινωνικής ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας. Να καταδικαστούν πολιτικά εκείνοι που απ' τη μία φτιάχνουν δήθεν "προοδευτικά μέτωπα" και απ' την άλλη υλοποιούν την πιο βάρβαρη πολιτική σε βάρος προσφύγων και μεταναστών».

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα