Επέλαση της κακοκαιρίας με άγριες διαθέσεις. Χιόνια, απαγορευτικό απόπλου, κλειστά σχολεία

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει ο χιονιάς που σαρώνει τη χώρα, μετά την απότομη μεταβολή των καιρικών συνθηκών.

Στη δυτική Μακεδονία χιονίζει από νωρίς το απόγευμα, ενώ το θερμόμετρο σε περιοχές όπως η Φλώρινα και το Αμύνταιο είναι στους -3 βαθμούς Κελσίου.

Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της παγωνιάς τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Φλώρινας, και του δήμου Αμυνταίου, με αποφάσεις των δημάρχων, θα παραμείνουν κλειστά.

Επίσης, στον δήμο Σερβίων Βελβεντού στις δημοτικές ενότητες Καμβουνίων και Λιβαδερού τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν, ενώ στις δημοτικές ενότητες Σερβίων και Βελβεντού τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 10.15 π.μ. Ακόμη, στον δήμο Εορδαίας τα σχολεία θα ξεκινήσουν με μια ώρα καθυστέρηση.

Οι παιδικοί σταθμοί στους παραπάνω δήμους θα λειτουργήσουν κανονικά.

Από το βράδυ της Τρίτης πυκνό χιόνι πέφτει σε Λαμία, Δομοκό και Καρπενήσι, με τον υδράργυρο να πλησιάζει τους 0 βαθμούς, όπως μεταδίδουν το lamiareport.gr και το iLamia.gr

Εξαιτίας της κακοκαιρίας στην εθνική οδό Λαμίας-Καρδίτσας, “δίπλωσε” φορτηγό και αρκετά οχήματα “κόλλησαν” για αρκετή ώρα στο σημείο. Σε επιφυλακή βρίσκονται τα εκχιονιστικά στην εθνική οδό Λαμίας-Καρπενησίου.

Ισχυρή χιονοθύελλα και στην εθνική οδό Τρικάλων-Γρεβενών. Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr η κίνηση των οχημάτων γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία, λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος, αλλά και κυρίως λόγω περιορισμένης ορατότητας. Χιονίζει επίσης σε όλα τα ορεινά της επαρχίας Καλαμπάκας, καθώς και από το ύψος του Περτουλίου και πάνω.

Σάρωσαν οι άνεμοι στη Λάρισα: Ξήλωσαν δέντρα και στέγες - Έπεσε κολόνα

Προβλήματα υπάρχουν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων

Προβλήματα προκαλούν από τα ξημερώματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι ισχυροί άνεμοι που πλέουν στα πελάγη, οι οποίοι κατά τόπους σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνουν ακόμη και τα 9 Μποφόρ.

Κλειστές είναι οι γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες και Μαρμάρι. Κλειστή είναι επίσης η γραμμή Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Σε ισχύ τέθηκε απαγορευτικό απόπλου και στο λιμάνι του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι ακόμη οι γραμμές Καβάλα-Πρίνος, Καβάλα-Λιμένας Θάσου, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό θα είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σίφνος: Η προσπάθεια πλοίου να δέσει στο λιμάνι εν μέσω θυελλωδών ανέμων

Αναλυτικά ο καιρός από την ΕΜΥ για την Τετάρτη:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές στα βόρεια και ανατολικά τις πρώτες πρωινές ώρες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στην Πάρνηθα (ενδεικτικό υψόμετρο 1.000 μέτρα). Από τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέχρι το απόγευμα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Βόρειοι, βορειοανατολικοί 6-8 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις.

Ανεμοι: Βόρειοι, βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι, βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες 7-8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα νοτιά, οπού θα σημειωθούν τοπικές βροχές, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5-6 μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο 7-8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 4-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες στα ορεινά, βαθμιαία όμως από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέχρι το απόγευμα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Βόρειοι- βορειοανατολικοί 5-7 μποφόρ και στα ανατολικά και νοτιά 8-9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια κατά τόπους 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Ανεμοι: Βόρειοι, βορειοανατολικοί 5-7 μποφόρ και στα δυτικά 8-9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από τις μεσημβρινές ώρες στα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.

Ανεμοι: Στα βόρεια, βορειοανατολικοί 8-9 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Στα νότια, ανατολικοί- νοτιοανατολικοί 5-7 μποφόρ, στρεφόμενοι το απόγευμα σε βόρειους- βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

 Ο καιρός αύριο Πέμπτη 14-03-2019

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα, λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τις βραδινές ώρες στην ανατολική νησιωτική χώρα μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 ενισχυόμενοι στο Ιόνιο το απόγευμα σε 7 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 στο Αιγαίο τοπικά 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο, αλλά τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα