Πλημμύρες, κατολισθήσεις και εκκενώσεις σπιτιών στην Ηλεία

Πλημμύρες, κατολισθήσεις και εκκενώσεις σπιτιών στην Ηλεία

Η κακοκαιρία έφερε εικόνες καταστροφής και πλημμυρισμένες εκτάσεις στην Ηλεία. Κατολίσθηση απείλησε σπίτια που εκκενώθηκαν. Οι ιδιοκτήτες διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία. Τόνοι πορτοκαλιού που μάζεψαν οι παραγωγοί πλέον επιπλέουν σε πλημμυρισμένα κτήματα. Αγρότες και κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν απροστάτευτοι και ξεσπούν μπροστά στην κάμερα.

Βυθισμένοι στην απελπισία είναι οι καλλιεργητές σε Μακρίσια και Καλυβάκια αλλά και ευρύτερα στον Κάμπο του Αλφειού στην Ηλεία. Πέρα από την αναμενόμενη καταστροφή στις καλλιέργεις που βρίσκονται μέσα στην ζώνη της κοίτης του ποταμού, η εικόνα που επικρατεί πίσω από τα αναχώματα στα αγροκτήματα είναι αποκαρδιωτική.

Οι αγρότες πέρα από την παραγωγή που χάθηκε εκφράζουν φόβους και για το φυτικό κεφάλαιο που παραμένει εδώ και εβδομάδες κάτω από το νερό και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τις ημέρες που έρχονται καθώς ακολουθεί νέα κακοκαιρία με βροχές απο την Δευτέρα. Παράπονα υπάρχουν και για κάποια σημεία του ποταμού που έχουν μείνει χωρίς προστασία από αντιπλημμυρικό έργο.

Συνολικά ζητείται παρέμβαση που θα δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα, είτε με καθαρισμό στην ενεργή κοίτη του ποταμού, είτε με ενίσχυση των ανχωμάτων. Να σημειώσουμε πως τμήμα του δρόμου που οδηγεί από τα Μακρίσια προς τα Καλυβάκια έχει καλυφθεί από τα νερά του ποταμού, λόγω της αντιστοφής που δημιουργείται στο σημείο και τα παρακείμενα χωράφια έχουν νερό στο ίδιο ύψος με τη στάθμη του ποταμού…

Εκκενώθηκαν σπίτια μετά από κατολίσθηση

Συναγερμός έχει σημάνει στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων μετά τη σοβαρή κατολίθηση βράχων που συνέβη το απόγευμα τους Σαββάτου (26-01-2019), στον οικισμό Μύλοι Φαναρίου Ανδρίτσαινας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το απόγευμα, μεγάλοι βράχοι κύλησαν από την πλαγιά και απειλήθηκαν δύο σπίτια. Άμεσα δόθηκε η εντολή εκκένωσης των δύο σπιτιών, ενώ σε επεγρύπνηση βρίσκεται όλος ο οικισμός για την εξέλιξη του φαινομένου.

Οι κάτοικοι των δύο σπιτιών μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο όπου θα παραμείνουν έως ότου εξεταστεί η κατάσταση στον οικισμό, από γεωλόγους που ήδη έχουν ενημερωθεί και αναμένεται να επισκεφθούν την περιοχή.

Κάμπος Αλφειού: Τα πορτοκάλια επιπλέουν πίσω από τα αναχώματα

Τραγική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι πορτοκαλεώνες στον κάμπο του Αλφειού σε Μακρίσια και Καλυβάκια.

Τόνοι πορτοκαλιού που δεν πρόλαβαν οι παραγωγοί να μαζέψουν επιπλέουν στα πλημμυρισμένα κτήματα της περιοχής.

Μάλιστα στις περιπτώσεις που υπάρχει ροή του νερού πίσω από τα αναχώματα όπως στις θέσεις “Ποτόκια” και “Αγκώνα” τα πορτοκάλια παρασύρονται σε μεγάλη απόσταση και “στριμώχνονται” σε καλαμιώνες.

 ilialive.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κοινωνία

-
Σχολιάστε το άρθρο: