Το συλλαλητήριο πνίγηκε στα χημικά. Συγκρούσεις, μαχαιρώματα και λιποθυμίες

Το συλλαλητήριο πνίγηκε στα χημικά. Συγκρούσεις, μαχαιρώματα και λιποθυμίες

Πλήθος κόσμου, κρατώντας ελληνικές σημαίες καθώς και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, προσήλθε από το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσει ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας «την απόσυρσή της καθώς και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος»

Ωστόσο το μεγάλο συλλαλητήριο αμαυρώθηκε και ουσιαστικά διαλύθηκε νωρίς το μεσημέρι από σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν κουκουλοφόροι και την εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ.

Μάχες  σώμα με σώμα σημειώθηκαν αρχικά έξω από την Βουλή από την πλευρά του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη μεταξύ μικρής ομάδας ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και αστυνομικών.

Κάποιοι ανέβηκαν στα σκαλιά της Βουλής μέχρι το σημείο που είχαν κάνει φραγμό τα ΜΑΤ και πέταξαν καπνογόνα και μπογιές στους Αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Τα επεισόδια πήραν μεγαλύτερη έκταση στη συνέχεια με δεκάδες κουκουλοφόρους να επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις με φωτοβολίδες, καδρόνια, πέτρες και μολότοφ.

Η εκτεταμένη χρήση χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ προκάλεσε ασφυξία σε μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών, ανάμεσά τους παιδιά και μεγάλης ηλικίας άνθρωποι. Μάλιστα οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια» άνοιξαν τις πόρτες προκειμένου να μεταφερθούν εντός του κτηρίου και να απομακρυνθούν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα.

Από τα επεισόδια έγιναν 12 προσαγωγές εκ των οποίων οι 7 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. 

Τραυματίες αστυνομικοί και διαδηλωτές

Στο νοσοκομείο Σωτηρία μεταφέρθηκαν 4 άτομα από το συλλαλητήριο με ελαφρά δύσπνοια, ενώ σε δεκάδες άλλα χρειάστηκε να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες γύρω από την πλατεία Συντάγματος. 

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ τραυματίστηκαν 25 αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Επίθεση με μαχαίρι

Ένας άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο άνδρας δέχθηκε μαχαιριές στα πόδια από αγνώστους, οι οποίοι του έκαψαν και την μοτοσικλέτα.

Το αιματηρό περιστατικό έγινε στην διασταύρωση των οδών Σόλωνος και Ασκληπιού, στα Εξάρχεια.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας είχε μαζί του μια ελληνική σημαία και εξετάζεται εάν αυτή ήταν η αφορμή για να δεχθεί την επίθεση, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έφερε κάποια διακριτικά στο κράνος ή στα ρούχα του, τα οποία αποτέλεσαν "κόκκινο πανί" για αντιεξουσιαστές που κινούνταν στην περιοχή, μετά το τέλος της αντισυγκέντρωσης - κόντρα στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία - που πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές, αριστερές οργανώσεις και αντιφασίστες στα Προπύλαια.

Μάλιστα, αφού διαλύθηκε η αντισυγκέντρωση και καθώς ομάδα όσων μετείχαν σε αυτήν κινήθηκε προς την περιοχή των Εξαρχείων, προκαλώντας ζημιές σε οχήματα, μεταξύ άλλων και πυρπολώντας ένα αυτοκίνητο, όπως έγινε και με την μηχανή του άνδρα που μαχαιρώθηκε.

Τραυματίες φωτορεπόρτερ

Επίθεση δέχτηκε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ο φωτορεπόρτερ Κωστής Νταντάμης, όταν ομάδα αγνώστων άρχισε να τον κλωτσάει, και να τον χτυπάει με ρόπαλα. Ο φωτορεπόρτερ φέρει τραύματα στο κεφάλι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Επιπλέον οι άγνωστοι του έκλεψαν και τον φωτογραφικό εξοπλισμό του.

Μου φώναζαν φέρε την κάμερα, δεν την έδωσα και άρχισαν να με χτυπούν και να με βαράνε. Ξεκίνησαν γύρω στα 2-3 άτομα και μετά μαζεύτηκαν κι άλλοι. Μου έκλεψαν τον εξοπλισμό», καταγγέλλει ο φωτορεπόρτερ.

Επίθεση δέχθηκε και συνεργείο της ΕΡΤ. Στην ανακοίνωση της δημόσιας τηλεόρασης αναφέρονται τα εξής:

«Βίαιη επίθεση από ακραία στοιχεία δέχτηκε συνεργείο της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη που εκείνη την ώρα κάλυπτε τα γεγονότα.

Η ΕΡΤ καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση, η οποία αποτελεί ευθεία βολή στη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται. Αντιθέτως, αυτά τα φαινόμενα ενδυναμώνουν τη βούλησή τους να παρέχουν αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες».

Μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο

Μεγάλη ήταν ανταπόκριση πολιτών από όλη την χώρα στο συλλαλητήριο «Για την Μακεδονία» στο Σύνταγμα, μία ημέρα μετά την κατάθεση από την Κυβέρνηση στην Βουλή, προς κύρωση, της Συμφωνίας των Πρεσπών, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων και ενώ η πολιτική αντιπαράθεση έχει χτυπήσει "κόκκινο".

Απο τα ξημερώματα έφτασαν στην Αθήνα πολίτες από όλη την Ελλάδα, που ταξίδεψαν με πλοία και λεωφορεία.

Η αστυνομία επισήμως «είδε» 60.000 διαδηλωτές

«Από ώρα 14:00 σήμερα (20-01-2019) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εξήντα χιλιάδων (60.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, οι εκτιμήσεις των επικεφαλής της οποίας είναι σημαντικά χαμηλότερες σχετικά με τους υπολογισμούς των διοργανωτών για τους πολίτες που έδωσαν το "παρών" στο Σύνταγμα.

Όπως αναφέρεται, χωρίς να δίνεται απάντηση στις καταγγελίες για παρεμπόδιση πολλών πολιτών και λεωφορείων να φθάσουν στο κέντρο της Αθήνας, «η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης».

«Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική (326) λεωφορεία, από τα οποία (253) από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, (71) από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και (2) από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης», καταλήγει η ανακοίνωση, ενώ οι εκτιμήσεις των διοργανωτών του συλλαλητηρίου για τον αριθμό των λεωφορείων που είχε προγραμματιστεί να μεταφέρουν πολίτες από όλη την χώρα έκαναν λόγο για 3.000 λεωφορεία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα