Πυρετώδεις ετοιμασίες για το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών την Κυριακή

Πυρετώδεις ετοιμασίες για το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών την Κυριακή

Πρόσκληση σε όλους τους Έλληνες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται στο Σύνταγμα, την Κυριακή απευθύνει η Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες και στην οποία επαναλαμβάνεται η πρόταση για δημοψήφισμα.

Η ανακοίνωση της Παμμακεδονικής, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος π.Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, για το συλλαλητήριο σχετικά με το Σκοπιανό  έχει ως εξής:

Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗΣ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των Πανελλήνων στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 και δηλώνει ότι στο παραμικρό δεν εκφράζει την ψυχή του Έλληνα η μεθόδευση της Κυβέρνησης σχετικά με την λεγομένη «Συμφωνία των Πρεσπών». Αν έχει αντίθετη εκτίμηση δεν έχει παρά να την φέρει σε δημοψήφισμα!

Η υποτιθέμενη «Συμφωνία των Πρεσπών» σχετικά με την ονομασία, και τα λοιπά παρελκόμενα, του γειτονικού κράτους των Σκοπίων μετά την υπογραφή από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο εμπλεκομένων χωρών περισσότερα προβλήματα αποκάλυψε παρά έλυσε όπως διατεινόταν. Η ερμηνεία όλων των επιμάχων σημείων από την πλευρά των Σκοπίων, στο διάστημα που διέρρευσε, δείχνει πιο ζοφερό μέλλον προοιωνίζεται στην λεγομένη Συμφωνία σε βάρος της Ελλάδος.

Μία ευκαιριακή και πλασματική οριακή πλειοψηφία στην Βουλή προκειμένου να υπερψηφίσει την Συμφωνία αναδεικνύει το άγχος της επιβολής μίας ξενόφερτης εφεύρεσης για ένα θέμα τόσο καυτό και σοβαρό για την Ελλάδα. Και μόνο οι πανηγυρισμοί των διάφορων ξένων Υπουργών Εξωτερικών δείχνει πόσο κακή και μειωτική για την Ελλάδα είναι η «Συμφωνία».

Επειδή, λοιπόν, «η ευχή δεν αλλάζει τίποτα, αλλά η απόφαση τα αλλάζει όλα» γιαυτό καλούμε τους Έλληνες όπου γης να βροντοφωνάξουν ΟΧΙ στην επιχειρούμενη επικύρωση της «Συμφωνία των Πρεσπών».

Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα

Για τη Βόρεια Ελλάδα, σε σχέση με τα περυσινά συλλαλητήρια, αισθητή είναι η κινητοποίηση όχι μόνο συλλογικών φορέων, αλλά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήμων και τοπικών Μητροπόλεων, ώστε ο κόσμος να πάει στην Αθήνα και να διαδηλώσει.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κλιμακώνει τις πρωτοβουλίες του κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, και μάλιστα ξεκίνησε καμπάνια στα social media και στο Ίντερνετ, με το σύνθημα: Respect the Truth (Σεβασμός στην Αλήθεια), με στόχο να μην κυρωθεί η συμφωνία.

Επίσης, 22 μητροπολίτες της Βόρειας Ελλάδας, ζήτησαν με επιστολή τους προς κυβέρνηση και βουλευτές να μην προχωρήσουν στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας πως είναι «αντίθετες στην ιστορική αλήθεια για την ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας».

Στο συλλαλητήριο και το Αγιο Ορος

Την αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε για ακόμα μία φορά η η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους.

Μάλιστα με ανακοίνωσή της αναφέρει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει των ελληνικό λαό και να προχωρήσει σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Μάλιστα ανακοινώνεται πως εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους θα κατέβουν στην Αθήνα την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Συλλαλητήριο για την Μακεδονία.

Η ανακοίνωση:

Η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους εν συνεχεία της από 26ης Ιουνίου 2018 ανακοινώσεως αυτής, με την οποία είχε εκφρασθεί η αντίθεσίς της προς την υπογραφείσα Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την επικείμενη κατάθεση της Συμφωνίας προς ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζει εκ νέου ότι το Άγιον Όρος θεωρεί ως περιφρόνηση της ιστορίας και της αληθείας την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσης» και «μακεδονικής εθνικότητος» υπό της Ελληνικής Πολιτείας εις το γειτονικό Κράτος.

Ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να σεβασθεί την βούληση του Ελληνικού λαού προχωρώντας εις την δειξαγωγή δημοψηφίσματος προ της κυρώσεως τής Συμφωνίας, δεδομένου ότι με αυτήν παραχωρείται το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας εις γειτονικό έθνος με όλες τις συνέπειες τούτου. Επομένως θα πρέπει οπωσδήποτε να εκφρασθεί ο Ελληνικός λαός.

Επίσης η Ιερά Κοινότης απεφάσισε να αποστείλει εκπροσώπους της εις την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία διοργανώνεται εις Αθήνας την ερχομένη Κυριακή, 20ή Ιανουαρίου, ενώνοντας την φωνή του Αγίου Όρους με την φωνή των Ελλήνων κατά της σχεδιαζομένης κυρώσεως της Συμφωνίας.

Δεόμενοι προς τον Θεόν και προς την προστάτιδα του Αγιωνύμου Τόπου Κυρίαν Θεοτόκον να διαφυλάττουν το Γένος μας, ποιούμεν υστάτην έκκλησιν προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έστω και κατά την εσχάτην στιγμήν, να μην προχωρήσουν εις την κύρωση της Συμφωνίας, προ της διενεργείας δημοψηφίσματος.

Αντισυγκέντρωση από αντιεξουσιαστές

Στο μεταξύ τις τελευταίες ώρες έχει σημάνει «συναγερμός» στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ καθώς έγινε γνωστό ότι αντιεξουσιαστές και ομάδες αριστεριστών καλούν, την Κυριακή, σε αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια.

«Καμμία συμμετοχή, Καμμία ανοχή στα εθνικιστικά συλλαλητήρια» αναφέρουν στο αφισάκι που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο Athens indymedia και άλλες ιστοσελίδες αντιεξουσιαστικού περιεχομένου.

Οι αντιεξουσιαστές δίνουν «ραντεβού» στις 13:00, στα Προπύλαια, ενώ το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στο Σύνταγμα, έχει προγραμματιστεί για τις 14:00.

etypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα