ΕΛΑΣ για κύκλωμα κοκαΐνης: Μέχρι και 80.000 δολάρια η αξία του κάθε κιλού

Στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης σε Ελλάδα και Εκουαδόρ προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, με τον επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, Κώστα Παναγιωτόπουλο, να στέκεται στον κρίσιμο ρόλο που επιτελούν οι συνεργασίες μεταξύ των χωρών.

«Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση που επέφερε ισχυρό πλήγμα σε κυκλώματα ναρκωτικών με διεθνικό χαρακτήρα. Έχει μεγάλη σημασία αυτή η επιτυχία γιατί δείχνει ότι η συνεργασία διαφόρων χωρών μπορεί να επιφέρει σπουδαία αποτελέσματα στον διαρκή αγώνα για την εξάρθρωση διεθνικών κυκλωμάτων ναρκωτικών, που είναι η μάστιγα της σύγχρονης εποχής», ανέφερε σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η αξία του κάθε κιλού κοκαΐνης, από τα 382 που κατασχέθηκαν συνολικά, εντός ιστιοφόρου στο Εκουαδόρ, φτάνει στην Αυστραλία μέχρι και τα 80 χιλιάδες δολάρια το κιλό η αγορά». Σύμφωνα, μάλιστα, με την εκτίμηση της Αστυνομίας τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν το ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Έως τώρα έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα δύο Έλληνες, 63 και 42 ετών, που διατηρούν επιχειρήσεις στα νότια προάστια, καθώς και ένας 41χρονος Αλβανός, ενώ στο Εκουαδόρ έχουν γίνει συνολικά οκτώ συλλήψεις. Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο ένας από τους τελευταίους συλληφθέντες στο Εκουαδόρ, να είναι αδελφός του 41χρονου Αλβανού.

«Μία σημαντική επιτυχία»

«Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με τις ομόλογες Αρχές των ΗΠΑ (DEA) και του Εκουαδόρ κατάφεραν να σημειώσουν μία σημαντική επιτυχία, εξαρθρώνοντας εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείτο στην μεταφορά, μέσω θαλάσσης, μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική σε διάφορα σημεία της υφηλίου», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γιώργος Κανέλλος, κατά τη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης στη ΓΑΔΑ, ενώ πρόσθεσε πως είχε μεταβεί στο Εκουαδόρ αξιωματικός της Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

Σημειώνεται, ότι εκτός από τα 382 κιλά κοκαΐνης, μέσα στο ιστιοφόρο «Sunset», στο Εκουαδόρ, που ήταν ειδικά διαμορφωμένο για τη μεταφορά ναρκωτικών, βρέθηκαν ακόμη και κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- στην Ελλάδα ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, μια συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, διακόσια είκοσι τρία φυσίγγια και δύο ζυγαριές ακριβείας.

Σε βάρος των τριών συλληφθέντων, στην Ελλάδα, οι οποίοι οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του νόμου περί όπλων, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, σε πρώτη φάση, αποκαλύφθηκε η δράση διεθνικού κυκλώματος μεταφοράς ναρκωτικών δια θαλάσσης, με ιστιοπλοϊκά σκάφη, με έδρα τον Ισημερινό. Τα μέλη του κυκλώματος στη λατινοαμερικάνικη χώρα είχαν συνεργούς και στην Ελλάδα, που αναλάμβαναν τη διαδικασία του εφοδιασμού των σκαφών με βοηθητικούς χώρους και εξαρτήματα αναγκαία για την πλεύση τους, καθώς και με την ανεύρεση πληρωμάτων

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα στη χώρα μας, ο 63χρονος Έλληνας και ο 41χρονος αλλοδαπός, ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, την οργάνωση, τη χρηματοδότηση και τη μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με ιστιοπλοϊκό σκάφος μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Άμεσος συνεργάτης τους ήταν ο 42χρονος Έλληνας, ο οποίος είχε αναλάβει τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς.

Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται για την αποκάλυψη και άλλων πτυχών της

 

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα