Έβρος: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών - O ρόλος των δύο αστυνομικών

Έβρος: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών - O ρόλος των δύο αστυνομικών

Υπηρεσιακές πληροφορίες σε ιδιώτη διοχέτευαν οι δύο αστυνομικοί που υπηρετούσαν στη συνοριοφυλακή στην περιοχή του Έβρου, ώστε η εγκληματική οργάνωση να διακινεί -με το αζημίωτο, φυσικά- πρόσφυγες και μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, «οπως πρόεκυψε από την έρευνα η δράση της εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2018, υπό τη διεύθυνση αλλοδαπού, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Τουρκία.

Ο παραπάνω διευθύνων την εγκληματική οργάνωση αλλοδαπός, μέσω πληροφοριών που του εξασφάλιζε ο ιδιώτης συλληφθείς, καθοδηγούσε τα λοιπά μέλη της οργάνωσης σχετικά με τις ώρες, τον τόπο και τον τρόπο διακίνησης των αλλοδαπών, μέσω του ποταμού Έβρου.

Ο ιδιώτης συλληφθείς αντλούσε, έναντι αμοιβής, την πληροφόρηση από τους δυο συλληφθέντες αστυνομικούς, οι οποίοι λόγω της ιδιότητας τους και της απασχόλησης τους σε τοπική υπηρεσία συνοριακής φύλαξης είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες υπηρεσιακού και επιχειρησιακού χαρακτήρα και παράλληλα ήταν άριστοι γνώστες της γεωμορφολογίας και των τοπικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής.»

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης διακριβώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα και στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

• (7) ηλεκτρονικές συσκευές tablet και (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptop),

• (29) συσκευές κινητών τηλεφώνων και (3) κάρτες αποθήκευσης δεδομένων,

• (8) κάρτες SIM και (4) φορητές μονάδες αποθήκευσης,

• (21) βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων διαφόρων τραπεζών

• (18) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων

• δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας,

• (2) κεντρικές μονάδες σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή,

• (2) φορητοί πομποδέκτες, και

• φορητός ασύρματος και επιτραπέζιος πομποδέκτης.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, που σχηματίστηκε για την υπόθεση, περιλαμβάνει τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διευκόλυνσης εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, της διευκόλυνσης μεταφοράς κατ’ επάγγελμα, της δωροληψίας υπαλλήλου, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου κ.λπ. αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στην αρμόδια Εισαγγελία Πλημμελειοδικών.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

 

topontiki