Το Μάτι θα μπορούσε να εκκενωθεί σε 30 με 45΄ - Θα είχαν σωθεί ζωές

Το Μάτι θα μπορούσε να εκκενωθεί σε 30 με 45΄ - Θα είχαν σωθεί ζωές

Αν είχε δοθεί έγκαιρα εντολή εκκένωσης για το Μάτι και το Νέο Βουτζά θα είχαν σωθεί ζωές, είπε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης Κώστας Συνολάκης, που παρουσίασε χθες σχετικό πόρισμα.

Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι συνέταξε το πόρισμα μελετώντας το αμερικανικό και το ιαπωνικό μοντέλο.

Συμφώνα με την μελέτη, που διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα της ΝΔ, η απομάκρυνση των κατοίκων, με τα πόδια, από το Νέο Βουτζά και το Μάτι προς τη Μαραθώνος και την ακτή, θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα από 57 έως 83 λεπτά.

Μόνο το Μάτι μέσα σε 30 με 45 λεπτά θα μπορούσε να είχε εκκενωθεί αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, που όμως δε δόθηκε ποτέ είπε ο κ. Συνολάκης.

Όπως είπε οι αρμόδιες υπηρεσίες ήξεραν 4 ημέρες πριν για την ιδιαιτερότητα των ανέμων που θα έπνεαν εκείνη τη μέρα στην περιοχή.

Τόνισε πως όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε με κατοίκους, του είπαν ότι δεν είχαν ενημέρωση και είχαν την αίσθηση ότι η φωτιά δε θα περνούσε ποτέ τη Μαραθώνος.

Ο κ. Συνολάκης σημείωσε ότι η ρυμοτομία της περιοχής δεν είναι δικαιολογία για την τραγωδία και διευκρίνισε ότι στη μελέτη του δεν μπήκε στο θέμα της απόδοσης ευθυνών σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει από την εισαγγελική έρευνα 

 

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα