Έβρος: Επέστρεψαν στην πατρίδα τους οι Τούρκοι στρατιωτικοί. Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

Έβρος: Επέστρεψαν στην πατρίδα τους οι Τούρκοι στρατιωτικοί. Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

Στην Τουρκία είναι ήδη οι δυο στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Εβρο καθώς είχαν περάσει τα σύνορα. 

Το περιστατικό σημειώθηκε στις στις 11.30 το πρωί της Κυριακές άνδρες ελληνικής περιπόλου στον Έβρο και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ των χωριών Φέρρες και Πόρος. Η ομάδα των Τούρκων στρατιωτικών αποτελούνταν από τέσσερις άνδρες, οι δύο εκ των οποίων πρόλαβαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ενώ οι άλλοι δύο  δύο, ένας λοχίας και ένας αξιωματικός του τουρκικού στρατού δεν τα κατάφεραν και συνελήφθησαν.

Πηγές του ΥΠΕΘΑ, ανέφεραν στον ALPHA ότι οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί έχασαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν στο ελληνικό έδαφος, τονίζοντας ότι στα όπλα τους δεν είχαν καν πυρομαχικά.

Αμέσως ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις σε ανώτατο επίπεδο και λίγο μετά τις 18.30 οι δύο Τούρκοι συλληφθέντες επεστράφησαν στην τουρκική πλευρά.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, που εξ αρχής είχε επισημάνει ότι ετοιμάζεται η άμεση επιστροφή τους στην Τουρκία, ενεργοποιήθηκε η ελληνοτουρκική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων σε τοπικό επίπεδο, η οποία χρόνια τώρα επιλύει με αμοιβαίες εξηγήσεις παρόμοια θέματα. Έτσι συμφωνήθηκε να επιστρέψουν οι δυο συλληφθέντες στρατιωτικοί στην Τουρκία και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με στρατιωτικό τζιπ έφτασαν στην γέφυρα των Κήπων, όπου και παρέδωσαν σε τουρκική αντιπροσωπεία τον έφεδρο ανθυπολοχαγό και τον λοχία.

Πηγές του πάντως διαψεύδουν την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Στις καταθέσεις τους οι τούρκοι στρατιωτικοί υποστήριξαν ότι ο πρώτος έχασε τον προσανατολισμό του και χάθηκε με αποτέλεσμα να βρεθεί σε ελληνικό έδαφος. Ο δεύτερος ισχυρίστηκε ότι έψαχνε τον πρώτο.

Η υπόθεση «παίζει» πρώτο θέμα και στα τουρκικά μέσα σύμφωνα με τα οποία και οι Τούρκοι στρατιωτικοί έκαναν έρευνα για μετανάστες στα σύνορα.

Το περιστατικό θυμίζει σε πολλά την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη σε παρόμοιο περιστατικό, οι οποίοι παρέμειναν φυλακισμένοι για πέντε και πλέον μήνες και αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι στις 14 Αυγούστου από τις τουρκικές αρχές.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

Με ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού έκανε γνωστά όλα όσα συνέβησαν το πρωί με τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς που βρέθηκαν εντός ελληνικού εδάφους. Στην ανακοίνωσή του το ΓΕΣ υπογραμμίζει, επίσης, πως οι δύο στρατιωτικοί παραδόθηκαν στην Τουρκία.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΣ:

«Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 11:00, στην Περιοχή Ευθύνης της 12 Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), πλησίον του χωρίου Φέρες, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους, εντοπίστηκε από ελληνική περίπολο, Τούρκος έφεδρος υπαξιωματικός, φέροντας τον ατομικό οπλισμό του άνευ πυρομαχικών. Περί τις 14:00, εντοπίστηκε στην ίδια περίπου περιοχή και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός), ο οποίος δεν έφερε οπλισμό, ούτε πυρομαχικά.

Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους. Στους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Διαπιστώθηκε η υψηλή ετοιμότητα, η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, καθώς και η σωστή λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου. Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30.

Για το θέμα επικοινώνησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Συνταγματάρχης (ΤΘ) Μιχαήλ Ψαρομιχαλάκης

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΣ».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα