Συναγερμός και από την Αμερικανική πρεσβεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Έντεκα θάνατοι και 107 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2018 έως και 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Με μια ανακοίνωση η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προειδοποιεί τους πολίτες της για τους κινδύνους από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση με την οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ημερομηνία (23 Αυγούστου 2018:

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας ιός που προέρχεται από τα κουνούπια με επιδημίες να ξεσπούν στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές τους κόσμου το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή επιδημία αλλά η πλειοψηφία των ανθρώπων (80%) που μπορεί να προσβληθούν δεν έχουν συμπτώματα.

Από το 20% των ασθενών που θα εμφανίσουν συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσουν κάτι σαν ελαφριά γρίπη με ένα ποσοστό κάτω του 1% να επαρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Αυτές οι επιπλοκές συνήθως εμφανίζονται σε άτομα πάνω από 70 ετών ή έχουν πολύ χαμηλό ανοσοποιητικό. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ούτε και ειδική θεραπεία.

– Πάρτε προληπτικά μέτρα όπως χρήση αντικουνουπικών όταν είστε σε εξωτερικό χώρο. Φορέστε μακριά ρούχα, κλείστε πόρτες και παράθυρα, χρησιμοποιείστε σίτες, μην αφήνετε στάσιμα νερά (π.χ. στις γλάστρες μετά το πότισμα), κουρέψτε το γρασίδι και τους θάμνους.

– Παρακολουθείτε τα τοπικά ΜΜΕ για περισσότερες λεπτομέρειες».

Σημειώνεται ότι κατά τη φετινή περίοδο 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εθνικό σχέδιο δράσης ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Ανησυχία για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Στους 11 οι νεκροί. 6 την τελευταία εβδομάδα

Περισσότερες πληροφορίες για τον Ιο του Δυτικού Νείλου στο keelpno.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα