Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία. Απειλήθηκαν σπίτια

Εφιαλτικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι αρκετών περιοχών στην Ηλεία, εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε την Κυριακή κοντά στο χωριό Σκιλλουντία και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την φωτιά σε χαράδρα, λίγο έξω από τον οικισμό της Σκιλλουντίας, ενώ στη Φρίξα σταμάτησε εκεί που υπάρχει η ζώνη πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική.

Μέχρι και αυτή την ώρα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στα μέτωπα της πυρκαγιάς εκτός από τη Σκιλλουντία και στις περιοχές Φρίξα και Καλυβάκια, προκειμένου να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων, γεγονός που βοηθά το έργο των πυροσβεστών, ώστε να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα.

Στο μεταξύ, νέα πυρκαγιά ξέσπασε σε δυο μέτωπα στην περιοχή Σπιάντζα του ίδιου νομού.

Το νέα μέτωπα στη Σπιάντζα κατακαίνε δασική έκταση, καλαμιές και χαμηλή βλάστηση ενώ ξεδιπλώνονται με ταχύτητα λόγω των δυνατών ανέμων. Δεν απειλούν αυτή την στιγμή κατοικημένη περιοχή, αλλά προκαλούν τεράστιο πρόβλημα καθώς αναγκάζουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης που μάχονται στην Σκιλλουντία να διασπαστούν.

Η Σκιλλουντία, κοντά στα Κρέστενα, βυθίστηκε στο σκοτάδι και οι κάτοικοί της απομακρύνθηκαν καθώς περικυκλώθηκε από τη φωτιά.

Μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία

Σε τρία μέτωπα μαίνεται η φωτιά στην περιοχή Φρίξα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων στην Ηλεία, ενώ στη γειτονική Αρχαία Ολυμπία έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, υπό τον φόβο επέκτασης της φωτιάς.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρετστένων Διονύσης Μπαλιούκος, «τα μέτωπα της φωτιάς καίνε στις περιοχές Φρίξα, Σκιλλουντία και Καλυβάκια, που βρίσκεται απέναντι από την Αρχαία Ολυμπία».

Όπως πρόσθεσε, «πριν από λίγο οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν τη φωτιά λίγο έξω από τον οικισμό της Σκιλλουντίας, ενώ στη Φρίξα έχει σταματήσει εκεί που υπάρχει η ζώνη προστασίας από την Πυροσβεστική».

Συμπληρώνει ωστόσο ότι «αυτό που μας ανησυχεί είναι οι ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις.»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς δηλώνει ότι «η φωτιά είναι ορατή από εδώ, αλλά είναι μακριά».

Όμως σημειώνει ότι «εμείς είμαστε σε επιφυλακή, διότι πνέουν ισχυροί άνεμοι και γι’ αυτό, τόσο ο δήμος, όσο και η Πυροσβεστική έχουν λάβει τ’ απαραίτητα μέτρα».

Και προσθέτει πως «υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές στην Ολυμπιακή Ακαδημία και στον αρχαιολογικό χώρο για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς».

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ το έργο τους συνδράμουν μηχανήματα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, καθώς και ιδιωτικό βυτιοφόρο.

Καλύτερη η εικόνα στην Αρκαδία

Την ίδια στιγμή, μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 14:20 στην Ποταμιά Φαλαισίας, στο νομό Αρκαδίας, με την τελευταία πληροφόρηση, ωστόσο, από την Πυροσβεστική να αναφέρει πως το έργο της κατάσβεσης είναι αποτελεσματικό.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν 14 οχήματα με 38 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα εννέα ατόμων και δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα.

cnn.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα