Μέχρι τα τέλη Απριλίου πρέπει να αποφυλακιστούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου το αργότερο, οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, αφού λήγει το ανώτατο όριο της διοικητικής τους κράτησης.

Όπως αναφέρουν οι συνήγοροί τους, οι 8 αξιωματικοί, οι οποίοι αυτομόλησαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία στις 16 Ιουλίου 2016 και ζήτησαν πολιτικό άσυλο, δεν μπορούν να παραμείνουν κρατούμενοι πάνω από 18 μήνες.

Η εξέλιξη αυτή θα έρθει την ώρα που δύο Έλληνες στρατιώτες είναι κρατούμενοι σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, με την τουρκική δικαιοσύνη να απορρίπτει συνεχώς τα αιτήματα των δικηγόρων τους για την απελευθέρωσή τους.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, εμμέσως πλην σαφώς με δηλώσεις του έθεσε θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους, αδιαφορώντας πλήρως για την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία.

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από τη Σύνοδο της Βάρνας, όπου Γιούνκερ και Τουσκ επιτακτικά του ζήτησαν να επέμβει για την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, ο Ερντογάν είπε:

«Εκείνοι που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας είναι ακόμη στην Ελλάδα. Εμείς όταν τους ζητήσαμε δεν μας τους έδωσαν. Αυτοί που δεν βγάζουν άχνα γι’ αυτό το θέμα λένε ότι πρέπει να αφεθούν αμέσως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί».

Κυβέρνηση και διεθνής διπλωματία παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, με την αγωνία των οικογενειών των δύο στρατιωτικών να κορυφώνεται, όσο δεν δίνεται μια λύση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα