Η Αφρικανική σκόνη έπνιξε την Κρήτη - Δέκα φορές πάνω από το όριο

Η Αφρικανική σκόνη έπνιξε την Κρήτη - Δέκα φορές πάνω από το όριο

Δεν υπήρχε αυτό που έζησε η Κρήτη το απόγευμα της Πέμπτης 22 Μαρτίου. Θα το θυμάται για καιρό αυτό το...κόκκινο πέπλο επιστημονικής φαντασίας, που έμοιαζε να είναι βγαλμένο από το φίλτρο ενός φακού...

Από την έξαρση του φαινομένου μέχρι και τις 8 το βράδυ προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα 17 άτομα στο νοσοκομείο Ηρακλείου , 4 στο νοσοκομείο Χανίων και 4 στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Δέκα φορές πάνω από τα όρια τα αιωρούμενα σωματίδια

«Υπάρχει μια κίνηση στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών και δεν γνωρίζουμε σε ποιο αριθμό θα φτάσει αυτή η κίνηση. Αυτό το πράγμα δεν το θυμάμαι να έχει ξαναγίνει σε αυτή την έκταση και πρέπει να είναι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από δέκα φορές από τα φυσιολογικά», δήλωσε ο Νίκος Τζανακάκης, διευθυντής Πνευμονολγικής Πανεπιστημιακής κλινικής του ΠΑΓΝΗ .

«Είναι επικίνδυνο υπό την έννοια ότι είναι σωματίδια τα οποία προκαλούν ερεθισμό στους πνεύμονες και στους βλεννογόνους της μύτης και των ματιών . Σε ευαίσθητα άτομα τα οποία μπορεί να έχουν βροχικό άσθμα και κυρίως τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων και αυτό που λέμε παρόξυνση του άσθματος .Αυτό μπορεί να οδηγήσει το άτομο στο νοσοκομείο , να αυξήσει τα φάρμακα και γενικότερα αυτή η παρόξυνση είναι δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή αν δεν ελεγχθεί«, πρόσθεσε.

«Επίσης κινδυνεύουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως οι ηλικιωμένοι .Αυτοί που έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια δηλαδή η νόσος του καπνίσματος , είναι σίγουρο ότι κάποιοι από αυτούς θα αυξηθούν τα συμπτώματά τους και οι πιο βαριά από αυτούς οδηγούνται στο νοσοκομείο», ανέφερε ο κ.Τζανακάκης.

Και κατέληξε: «Εγώ προτείνω να μην κυκλοφορούν με μάσκα αλλά να περιοριστούν στο ελάχιστο η φυσική δραστηριότητα των ανθρώπων αυτών και κυρίως των παιδιών που έχουν βροχικό άσθμα και να μην αθλούνται σε ανοικτούς χώρους. Ιδιαιτέρως αυτοί που έχουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα».

Τώρα που καθαρίζει ο ουρανός έμεινε η σκόνη και...οι αναμνηστικές φωτογραφίες που έβγαλαν με μάσκες!

 

cretalive - protothema

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα