Ζάκυνθος: Στάχτη εγιναν σπίτια και καταστήματα. Απομακρύθηκαν οχήματα με τουρίστες

Σε μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες, προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.

Πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή.

Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.

Παράλληλα, δείτε εικόνες από την πυρκαγιά της Αναφωνήτριας στη Ζάκυνθο από ύψος 6.000 ποδιών. Οπως αναφέρουν μάρτυρες, υπάρχουν ήδη ζημιές σε τουριστικά καταστήματα περιφερειακά του χωριού.

Από το μεσημέρι ο οικισμός εχει μετατραπεί σε πύρινη κόλαση. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή χειροτερεύουν ολοένα την κατάσταση. Οι φλόγες έκαψαν τα πρώτα σπίτια του χωριού και έχουν μετατρέψει σε στάχτες καταστήματα και εστιατόρια με τις αναφορές για εκρήξεις από τις μπουκάλες υγραερίου να διαδέχονται η μία την άλλη.

Οι φλόγες έχουν κυκλώσει το μοναστήρι της Αναφωνήτριας εκεί όπου ο Άγιος Διονύσιος ασκήτεψε και συγχώρεσε το φονιά του αδελφού του.

Στον οικισμό επικρατεί πανικός. Από τη μια άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους να κλαίνε και από την άλλη οι υπόλοιποι να πακετάρουν τα πράγματά τους και να τρέχουν να σωθούν.
Στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, βρίσκονται πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με δέκα άντρες και δύο υδροφόρες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα καναντέρ, ένα πετζετέλ ενώ αναμένεται και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ.

Δυστυχώς, οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν σήμερα στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Οι φλόγες στην Αναφωνήτρια ξεπερνούν σε ύψος τα 10 μέτρα. ώρα 17.00

Στο νησί μαίνονται άλλα τρία μέτωπα με δυσκολότερο αυτό σε χαμηλή βλάστηση στις Άνω Βολίμες.

Ρόδος: Φωτιά αυτή την ώρα ανάμεσα σε Βάτι και Προφύλια

Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου Ιωαννίνων

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις 11.00 το πρωί στις παρυφές του Δήμου Ιωαννιτών, κοντά στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου.

Η φωτιά καίει δασική έκταση και στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 10 πυροσβεστικά οχήματα με 26 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις δύο καναντέρ.

Η πυρκαγιά κινείται σε διαφορετικά μέτωπα προς τα χωριά των Δήμων Δωδώνης και Ζίτσας.

Αργά το μεσημέρι πλησίασε τα πρώτα σπίτια στο Ασβεστοχώρι, όμως πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής απότρεψαν την επέκτασή της στον οικισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, αναμένεται σε λίγο στο έργο της πυρόσβεσης να επιχειρήσουν από αέρος και τέσσερα αεροσκάφη πετζετέλ.

Η εικόνα από τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο 24ωρο

Από τις 6 το πρωί χθες έως τις 6 σήμερα εκδηλώθηκαν 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω πυρκαγιές και συγκεκριμένα:

1. H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στις 25/08/2017 στις 09:53 στους Ταξιάρχες Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 23 άτομα πεζοπόρο, από αέρος συνδράμουν 3 Α/Φ PZL, 1 Α/Φ Canadair και 1 Ε/Π Chinook, τα οποία εάν χρειαστεί θα ενισχυθούν.

2. H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση, στις 25/08/2017 και ώρα 11:51 στην περιοχή Κακή Βίγλα Σαλαμίνας. Είναι οριοθετημένη, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 7 άτομα πεζοπόρο και 2 ιδιωτικά βυτιοφόρα.

3. H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στις 25/08/2017 ,  14:27 στην περιοχή Σαντομέρι Αχαΐας. Είναι οριοθετημένη, με εστίες εντός της καμένης έκτασης, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 2 ΟΤΑ.

4. H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δάσος, στις 25/08/2017 , 16:45 στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Αχαΐας. Είναι οριοθετημένη, με εστίες εντός της καμένης έκτασης, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 2 ιδιωτικά βυτιοφόρα και 1 μηχάνημα.

5. H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στις 26/08/2017, 00:55 στην περιοχή Άγιοι Θεόδωροι Μεγαλόπολης. Για την κατάσβεση της επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο και από αέρος συνδράμουν 5 Α/Φ PZL, 2 Α/Φ Canadair.

Σε εξέλιξη, αλλά χωρίς ενεργό μέτωπο βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν:

• στις 25/08/2017 , 15:10 στην περιοχή Αγαλάς Ζακύνθου
• στις 25/08/2017, 21:19 στην περιοχή Αργάσι Ζακύνθου

imerazante

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα