Οι καπνοί από τον Κάλαμο έφτασαν στις ακτές της Κρήτης το πρωί της Δευτέρας

Εικόνα απόλυτης καταστροφής παρουσίαζαν τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Κάλαμος και ο Βαρνάβας στον οποίο έφτασε το μέτωπο που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής και συνεχίζει ανεξέλεγκα το καταστροφικό της έργο.

«Καίγονται τα πάντα»… Αυτή η τραγική δήλωση της προέδρου της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπίας Ασημακοπούλου λίγο πριν από τις 6 π.μ. είναι δυστυχώς χαρακτηριστική της κατάστασης.

Η φωτιά πήρε τεράστιες διαστάσεις το απόγευμα της Κυριακής. Ξέσπασε σε μια πευκόφυτη περιοχή του Καλάμου με πολλές κατοικίες, την ώρα που ήταν πια αργά να συνδράμουν εναέρια μέσα με αποτέλεσμα το πύρινο μέτωπο να επεκταθεί προς τον νότο.

Από την πυρκαγιά, σύμφωνα με τον δήμαρχου Ωρωπού, κάηκαν σπίτια, χωρίς να είναι σαφές πόσα, ενώ κινδυνεύουν και άλλα που βρίσκονται μέσα σε πυκνή βλάστηση.

Μαρτυρίες του ΣΚΑΙ έκαναν λόγο για εκκενώσεις σπιτιών τα οποία βρίσκονται στο μέτωπο της πυρκαγιάς, με τους ιδιοκτήτες τους να τρέχουν να σωθούν την τελευταία στιγμή. Παράλληλα κάτοικοι κατήγγειλαν ότι η πίεση του νερού ήταν χαμηλή με συνέπεια να μην μπορούν να υπερασπιστούν τα σπίτια τους από τις φλόγες.

Οπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, πολλές από τις ελπίδες εναποτέθηκαν στην αλλαγή του καιρού και στη μείωση της έντασης των ανέμων. Η ΕΜΥ ανέφερε ότι οι βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης πέντε μποφόρ, θα ενισχυθούν στα 6 μποφόρ προτού κοπάσουν κατά το απόγευμα της Δευτέρας. Ενδεικτικό της κατάστασης η δορυφορική εικόνα με τον καπνό από τις πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική να φτάνουν ως την Κρήτη!

Λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν προληπτικά δύο κατασκηνώσεις, η «Αναγέννηση» και η «Κίντερλαντ» και τα παιδιά απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 16:00 στην περιοχή κοντά στους Αγίους Αποστόλους. Λόγω των ισχυρών ανέμων έφτασε να περικυκλώσει το χωριό του Καλάμου, όπου ζουν 4.000 άνθρωποι, και εξαπλώθηκε πρώτα προς το Καπανδρίτι και έπειτα προς τον Βαρνάβα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιστρατεύτηκαν 36 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 9 εθελοντικά οχήματα και τρία ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας. Ο δήμαρχος Ωρωπού έκανε όμως μέσω του ΣΚΑΪ έκκληση για περισσότερα οχήματα στο σημείο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα