Φωτιά στην Ιεράπετρα. Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στα Καμένα Βούρλα

Ένα νέο μέτωπο φωτιάς, αυτή τη φορά στους Αρμένους Ρεθύμνου, ξέσπασε αργά το μεσημέρι, έχοντας κάψει μέχρι στιγμής 5 στρέμματα γεωργικής έκτασης. Δεν απειλούνται σπίτια και η πυροσβεστική δύναμη που επιχειρεί στην περιοχή (τρία Πυροσβεστικά οχήματα με 8 πυροσβέστες) έχει καταφέρει να θέσει τη φωτιά σε μερικό έλεγχο.

Πολύωρη μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να ελέγξουν την πυρκαγιά στο Στόμιο Ιεράπετρας, η οποία εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα, έχοντας μέχρι στιγμής κάψει 20 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 20 στρέμματα καλαμιώνων. Αυτή την ώρα επιχειρούν εννέα πυροσβεστικά οχήματα με είκοσι πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην προσπάθεια συμβάλλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με το συντονιστικό της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχουν φόβοι για κατοικίες, ενώ ζημιές έχουν υποστεί μικρός αριθμός θερμοκηπίων. Ωστόσο, λόγω των ισχυρών ανέμων αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες.

Την ίδια ώρα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή στα Καμένα Βούρλα τέθηκε υπό έλεγχο. Οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στα σπίτια δημιουργώντας πανικό στους κατοίκους, ενώ υπήρξε διακοπή του ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή των Καμ. Βούρλων και του Αγίου Κων/νου.

Φωτιά στα Τζουμέρκα

Φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Θεοδώριανα του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 2 αεροσκάφη Canadair.

Τα tweet της Πυροσβεστικής για τις σημερινες πυρκαγιές:

 

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Λαμία και Κορωπί

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή στα Καμένα Βούρλα. Οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στα σπίτια δημιουργώντας πανικό στους κατοίκους, ενώ υπήρξε διακοπή του ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή των Καμ. Βούρλων και του Αγίου Κων/νου.

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν τα δύο PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας, 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 7 πυροσβεστικά οχήματα από τη Λαμία, τον 'Αγιο Κωνσταντίνο και την Αταλάντη, όπως επίσης και μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου.

Ήδη αυτή τη στιγμή το μέτωπο έχει περιοριστεί και το μεγαλύτερο μέρος της έχει τεθεί υπό έλεγχο και είναι θέμα χρόνου πλέον να υπάρξει πλήρης κατάσβεση καθώς δεν υπάρχουν δυνατοί άνεμοι στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές σε σπίτια παρά το γεγονός ότι η φωτιά βρέθηκε πολύ κοντά τους.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στη Βύλιζα Κορωπίου, η οποία εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 10 το πρωί σε περιοχή πάνω από τον οικισμό και καίει χαμηλή βλάστηση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί, ενώ αποχώρησαν τα τρία ελικόπτερα που έκαναν ρίψεις νερού μέχρι πριν από λίγη ώρα.

Παραμένουν όμως ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς είναι δύσκολο να σβήσουν μια συγκεκριμένη εστία στον λόφο, γιατί δεν μπορούν να πλησιάσουν τα οχήματα.

Συνολικά επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και 11 οχήματα των δήμων και της Περιφέρειας και 6 εθελοντικά.
Tags:

Όπως φαίνεται στις εικόνες, η φωτιά έχει κάψει μεγάλες δασικές εκτάσεις.

Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρο.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις κυρίως στην Δυτική Ελλάδα, Ιόνια και Πελοπόννησο, καθώς από το μεσημέρι προβλέπονται ισχυροί άνεμοι, με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς να είναι πολύ υψηλός και σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δίνει δείκτη κινδύνου 4 για τους νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και στα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Ζάκυνθο.

Υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) προβλέπεται για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Μαγνησίας, Πιερίας, Ημαθίας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, 'Αρτας, Αργολίδας και στα νησιά Κύθηρα, Κρήτη, Χίο, Σάμο, Ικαρία και στα Δωδεκάνησα.

Με τα δεδομένα αυτά, ενισχύονται από την Δυτική Ελλάδα και την Θεσσαλία οι δυνάμεις για την πυρκαγιά στο Καταστάρι Ζακύνθου, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη στην κορυφογραμμή του όρους Βραχίωνα, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο και να μην υπάρξει κίνδυνος επέκτασης της.

Στο μέτωπο των πυρκαγιών, όπως έγινε γνωστό από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου και συγκεκριμένα από ώρα 06:00 της 11-08-2017 έως 06:00 της 12-08-2017, εκδηλώθηκαν 46 δασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων οι περισσότερες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.

Από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στην Καισαριανή, στο Τσεκούρι της Πάργας, στα Αμπέλια Αγρινίου, στο Μαζαράκι Ηλείας και στην Πρέβεζα, ενώ έχει κατασβεστεί η πυρκαγιά στο Δίλοφο Φαρσάλων.

Σημειώνεται ότι για την πυρκαγιά στην περιοχή Σκαμνούλα στην Πρέβεζα, συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ο Κ.Η. του Σ. 52 ετών, για πυρκαγιά από αμέλεια σε αγροτική έκταση, συνέπεια εκτέλεσης εργασιών με χρήση τροχού κοπής.

Σε ύφεση, ή οριοθετημένες, χωρίς να εμπνέουν ανησυχίες είναι οι πυρκαγιές στα Κύθηρα, (όπου χτες αποδεσμεύτηκαν και άλλες πολλές δυνάμεις), στις Μαριές Ζακύνθου, στο Νεοχώρι Γορτυνίας και στο Βροντερό Φλώρινας.

Οι δύο πυρκαγιές, που εισήλθαν χτες από την Αλβανία στις περιοχές Παλαμπάς και Λημέρι στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, βρίσκονται σε εξέλιξη και επιχειρούν συνολικά 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 5 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από την Πυροσβεστική υπενθυμίζεται στους πολίτες σε κάθε περίπτωση πυρκαγιάς ή έκτακτης ανάγκης να ειδοποιούν αμέσως στον αριθμό κλήσης 199.

Σε εξέλιξη φωτιά στη Νάξο

Φωτιά ξέσπασε το πρωί σε ορεινή περιοχή, μεταξύ Σκαδού και Μέσης, και συγκεκριμένα στην περιοχή Αγίου Γρηγορίου στη Νάξο.

Στην περιοχή επιχειρούν 5 οχήματα της Πυροσβεστικής με 14 άνδρες.

Όπως αναφέρει το cycladesvoice.gr, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή η φωτιά έφτασε μέχρι την περιοχή Ανέφαμα. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν καεί 50 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ από την φωτιά δεν κινδυνεύουν κατοικίες.

Τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα