Καίγονται για 4η μέρα τα Κύθηρα. Από θαύμα σώθηκε η ιστορική Μονή Μυρτιδιώτισσας

Δραματικές είναι οι εικόνες από το πύρινο μέτωπο στα Κύθηρα που κατακαίει για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα το νησί.

Στο νοτιοδυτικό μέτωπο των Κυθήρων, στην περιοχή της Ιεράς Μονής Μυρτιδίων, εστιάζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για να γίνει εφικτός ο έλεγχος της μεγάλης πυρκαγιάς, που οδήγησε στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο νησί.

Από θαύμα γλίτωσε η Ι.Μ. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Mάλιστα όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ  δήμαρχος Ευστράτιος Χαρχαλάκης, προσπέρασε την Ι.Μ. της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, χωρίς οι φλόγες να την αγγίξουν. Είναι η δεύτερη φορά που η Μονή γλιτώνει από πυρκαγιά.

Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

Μόλις νύχτωσε, αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, ενώ αναμένεται να πέσουν σε ένταση οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στο νησί, και να διευκολυνθεί έτσι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στο νησί επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, που έχουν φτάσει απο όλη την Ελλάδα.

Συγκλονιστικές εικόνες από drone καταγράφουν την τεράστια έκταση της καταστροφής από την πύρινη λαίλαπα που έχει πλήξει το νησί

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης το μεγαλύτερο μέρος του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα έχει οριοθετηθεί.

Σε εξέλιξη παραμένει, όπως είπε, ένα μέτωπο κοντά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, προς την Ιερά Μονή Μυρτιδίων, χωρίς όμως να κινδυνεύει το μοναστήρι.

Ο κ. Καπάκης τόνισε πως αυτή τη στιγμή ανασυντάσσονται όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για να στρέψουν τις προσπάθειες στην οριοθέτηση και αυτού του μετώπου της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται πως η μονή έχει εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για τρίτη ημέρα στα Κύθηρα, πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Την αισιοδοξία του ότι τη Δευτέρα θα είναι μια καλύτερη ημέρα για τα Κύθηρα, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος έχει μεταβεί στο νησί ως επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου.

«Πιστεύουμε ότι με την κινητοποίηση όλων των πεζοπόρων τμημάτων που υπάρχουν και είναι πάρα πολύ αυξημένη η παρουσία τους, θα έχουμε ένα ευτυχές αποτέλεσμα, και με το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας, με την έλευση των εναέριων μέσων, θα ολοκληρωθεί η κατάσβεση» ανέφερε ο κ. Αποστόλου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τα βίντεο, που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο facebook ο χρήστης Δημήτριος Κυριακόπουλος, συγκλονίζουν.

 

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι των οικισμών Μυλοπόταμος, Αραιοί και Φράτσια, που είχαν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους, έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστρ. Χαρχαλάκης, ένας πυροσβέστης αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού. Ο κ. Χαρχαλάκης τόνισε ότι εκτός από την Πυροσβεστική υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν και τα συνεργεία της ΔΕΗ, ώστε να μη μείνει πολλές ώρες χωρίς ρεύμα το νησί, παρόλο που είχαν καεί οι κολώνες μέσης τάσης.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι σε κατοίκους και τουρίστες επικράτησε ψυχραιμία και δεν σημειώθηκαν αναχωρήσεις ή ακυρώσεις κρατήσεων.

Την ίδια στιγμή στο νησί χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα για αντιμετώπιση της φωτιάς, ακόμη και αγροτικά αυτοκίνητα, τα οποία μετέφεραν υδροφόρες.

Σε άλλες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Χαρχαλάκης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μαύρη μέρα» για τα Κύθηρα, ενώ είπε ότι από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα πρασίνου. Όπως ανέφερε, πρόκειται είτε για πυκνό δάσος, είτε για δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης.

Μάλιστα, ο κ. Χαρχαλάκης σημείωσε ότι κάηκε και ένα μέρος που είχε καεί πριν από μερικά χρόνια και στο οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη φυσική αναδάσωση.

Παρέμβαση του πρωθυπουργού για την πυρκαγιά

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε χθες σειρά τηλεφωνικών επαφών, ζητώντας την όσο το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε το Σάββατο στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκανε γνωστό με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα