Κως: Ανάστατοι κάτοικοι και τουρίστες με τους 2 ισχυρούς μετασεισμούς. Βίντεο

Οι δύο ισχυροί μετασεισμοι 4.4. ριχτερ και 4.6 ριχτερ που σημειώθηκαν στις 8.09 το βράδυ του Σαββατου και 16 λεπτά αργότερα σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναστατωσαν τους κατοίκους και τους τουρίστες του νησιού που εκφραζουν φοβους για τσουναμι. Σύμφωνα με τη βρετανικη express οι κατοικοι και οι τουριστες εσπευσαν στο κεντρο της πλατειας μακρια απο τα χαλασματα...

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο πρωτος σεισμός ήταν έντασης 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται περίπου 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω,νότια της Αλικαρνασσού κοντά στις τουρκικές ακτές, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Όσο για το επίκεντρο του σεισμού, εντοπίζεται στα 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού.

 

 

Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κεφάλου.

"Το κακό είναι εν προκειμένω πως η μετασεισμική ακολουθία θα είναι έντονη και θα κρατήσει αρκετούς μήνες. Για την ώρα έχουν σημειωθεί εκατοντάδες μετασεισμοί απλά αναφέρονται οι μεγαλύτεροι. Οι πρώτες δυο - τρεις βδομάδες θα είναι πιο έντονες. Κάποιοι από αυτούς που θα σημειωθούν θα πλησιάσουν το μέγεθος του 6." αυτά είχε τονίσει μεταξύ άλλων μιλώντας την Παρασκευή στο Ραδιόφωνο 24/7 ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος προειδοποιώντας για τη μετασεισμική ακολουθία.

Σε αυτοκίνητα, εκκλησίες και πάρκα κοιμήθηκαν οι κάτοικοι στην Κω

Σε αυτοκίνητα, προαύλια εκκλησιών και παιδικές χαρές πέρασαν το βράδυ της Παρασκευής κάτοικοι και τουρίστες στην Κω φοβούμενοι έναν νέο μεγάλο σεισμό.

Με σεντόνια, κουβέρτες ακόμη και με στρώματα θαλάσσης προσπάθησαν να βολευτούν όπως-όπως, για να περάσει η δύσκολη νύχτα. Δείτε βίντεο στο τέλος

Η στιγμή του σεισμού των 4,4 Ρίχτερ στην Κω

Ο σεισμός των 4,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε πριν από λίγο την Κω, σημειώθηκε τη στιγμή που ο ρεπόρτερ του Star βρισκόταν στον "αέρα" του κεντρικού δελτίου και έδινε το ρεπορτάζ του από την επίσκεψη του Δανού πρίγκιπα και της οικογένειας του στο νησί.

«Παναγιώτη τώρα έχει σεισμό. Δεν ήταν ένας μικρός σεισμός, είχε και βουητό», είπε ο ρεπόρτερ του Star στον παρουσιαστή με την κάμερα να καταγράφει τις αστραπιαίες κινήσεις των ανθρώπων που βρίσκονταν πίσω από τον δημοσιογράφο. Δείτε το βίντεο του Star:

Λέκκας: Μικρό περιθώριο για ισχυρούς μετασεισμούς

Για την μετασεισμική δραστηριότητα, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο νησί είναι η μη λειτουργία του λιμένα, η οποία πρόκειται να αντιμετωπιστεί με την αρχική απόδοση ενός μικρού κομματιού.

Επεσήμανε ότι η κανονικότητα έχει επιστρέψει στην Κω, ενώ όπως τόνισε από τα εκατοντάδες σύγχρονα κτίρια που υπάρχουν στο νησί, μόνο 3 έχουν υποστεί ζημιές.

Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε «θετική» την μετασεισμική δραστηριότητα, ενώ τόνισε πως το συγκεκριμένο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί σχεδόν σε όλο το μήκος του, αφήνοντας πολύ μικρό περιθώριο για ισχυρούς μετασεισμούς. Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ:


Κρίσιμη η κατάσταση για δύο τραυματίες

Σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσκομείου Ηρακλείου νοσηλεύονται δύο από τους τέσσερις τραυματίες από τον φονικό σεισμό, που είχαν διακομιστεί στην Κρήτη.

Πρόκειται για δύο άνδρες, έναν Σουηδό 21 ετών και έναν 23χρονο  Νορβηγό, οι οποίοι βρίσκονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, με τον πρώτο να φέρει πολλαπλά κατάγματα και τον δεύτερο να έχει υποστεί ακρωτηριάσεις και στα δύο πόδια του.

Ερωτήματα για το μοιραίο μπαρ

Ερωτήματα προκαλεί η κατάρρευση του μοιραίου κτιρίου, στο οποίο στεγαζόταν το μπαρ  White Corner στην Κω, από τον ισχυρό σεισμό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ατόμων, ενός Τούρκου και ενός Σουηδού.

Οι συγγενείς του πρώτου έχουν ήδη φτάσει στο νησί προκειμένου να παραλάβουν τη σορό του 39χρονου Σινάν Κούρτογλου.

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθούν να νοσηλεύονται στην εντατική του ΠΑΓΝΗ δύο από τους 4 τραυματίες που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Το μπαρ στην οδό Ναυκλήρου, αποτελούνταν από λιθοδομή χωρίς ενισχυμένη τοιχοποιία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Πληροφορίες από Real, news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα