Στο έλεος της Μέδουσας η χώρα. Ποιες περιοχές θα πλήξει σήμερα η κακοκαιρία

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα εν μέσω καλοκαιρού, με τα προβλήματα από τις ισχυρές καταιγίδες και τις χαλαζοπτώσεις να είναι μεγάλα σε αρκετές περιοχές.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται και σήμερα με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ισχυρά αναμένονται τα φαινόμενα, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, των νησιών του Βορείου Αιγαίου, της Θεσσαλίας, των Σποράδων καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς. Οι ισχυρές καταιγίδες συνοδεύονται στις περιοχές αυτές από θυελλώδεις ανέμους, ενώ η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα.

Επίσης, καταιγίδες προβλέπεται να σημειωθούν και στην Αττική. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το πρωί της Τρίτης.

Στο πέρασμα της η «Μέδουσα», όπως έχει ονομαστεί το φαινόμενο, προκάλεσε πλημμύρες, φωτιές από κεραυνούς, αλλά και καταστροφές σε κτήρια και καλλιέργειες.

Το βράδυ ήταν βροχερό… παντού! Στην Αττική, το ξημέρωμα δυσκολεύεται να έρθει, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί ο ουρανός είναι γεμάτος από μαύρα απειλητικά σύννεφα. Και το βράδυ άλλωστε έβρεξε σε πολλές περιοχές. Χαρακτηριστική η εικόνα στου Ζωγράφου, όπου οι δρόμοι έγιναν… ποτάμια!

Και φυσικά δεν ήταν μόνο η περιοχή του Ζωγράφου που επλήγη από ισχυρή βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πάντως, η Πυροσβεστική δεν έχει δεχτεί κλήσεις για απάντληση υδάτων στην Αττική.

 

“Άσπρισε” το Μέτσοβο

Ενδεικτικές της κακοκαιρίας που πλήττει τη δυτική χώρα είναι οι εικόνες από το Μέτσοβο . Οι στέγες άσπρισαν από το χαλάζι, προβλήματα προκλήθηκαν σε δρόμους μέσα στο χωριό.

Καλλιέργειες καταστράφηκαν στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Την οργή της “Μέδουσας” γνώρισαν και τα ορεινά του νομού Ιωαννίνων, τμήμα της περιοχής του Ζαγορίου και της Λάκκας Σουλίου.

“Πνίγηκε” η Λάρισα

Αρκετές κλήσεις για πλημμυρισμένα φρεάτια σε δρόμους της Λάρισας δέχθηκαν η πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και η δημοτική επιχείρηση ΔΕΥΑΛ λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, ενώ αρκετοί δρόμοι της πόλης έχουν πλημμυρίσει από τη μεγάλη ποσότητα νερού.

Λόγω των κεραυνών άρχισαν και οι διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας λόγω κεραυνών, ενώ στα παράλια του δήμου Αγιάς σημειώθηκαν και κάποιες βραχοπτώσεις κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

Χαλάζι και έλλειψη ορατότητας ταλαιπώρησαν τους οδηγούς στην Πατρών - Πύργου, όπου εξαιτίας της ισχυρής χαλαζόπτωσης αναγκάστηκαν να σταματήσουν καθώς δεν... έβλεπαν και μοιραία έκλεισε η Εθνική στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας.

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε την πόλη της Πάτρας

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε την πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη περιοχή. Κύριο χαρακτηριστικό των ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν η έντονη βροχόπτωση, η συνεχής πτώση κεραυνών αλλά και χαλαζόπτωση κατά μήκος της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου στο ύψος της κάτω Αχαγιάς. Προς στιγμή διεκόπη η κυκλοφορία καθώς οι οδηγοί δεν είχαν καθόλου ορατότητα. Η κίνηση των οχημάτων κατά μήκος της Πατρών-Πύργου στο συγκεκριμένο σημείο γινόταν με «βήμα σημειωτόν», ενώ προς διευκόλυνση των οδηγών έσπευσαν οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προβλήματα σε πολλά σημεία της Πάτρας αλλά και την ευρύτερη αυτής περιοχή προκάλεσε το κύμα κακοκαιρία που σαρώνει από το απόγευμα τη Δυτική Ελλάδα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί κλήσεις για άντληση υδάτων στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Πύργου στο ύψος των Βραχναιίκων στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου. Στο σημείο υπάρχει συσσώρευση υδάτων ενώ υπάρχουν και φερτά υλικά.

Προβλήματα με πτώσεις δέντρων έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Καστελόκαμπου, ενώ η πυροσβεστική έχει κληθεί και επέμβει για άντληση υδάτων και στην περιοχή του Ρίου, όπως γράφει το patrastimes.gr.

Λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης και των κεραυνών που πέφτουν προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε μετασχηματιστές της ΔΕΗ στη διασταύρωση των οδών Ανθείας και Ακτή Δυμαίων.

Ανεξέλεγκτο φέρι μποτ στο Ρίο: Κόπηκαν οι κάβοι του. Παρέσυρε 15 σκάφη

Απεγκλωβισμός ζευγαριού στο Κιάτο, λόγω της κακοκαιρίας

Έπεσε τζαμαρία στο κολυμβητήριο εν ώρα αγώνων

Υποχώρησε μεγάλη τζαμαρία στο κλειστό κολυμβητήριο ΠΕΠΑΝΟΣ στην Πάτρα ενώ ήταν  σε εξέλιξη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης. Η κατασκευή με σίδερα και τζάμια, κατέρρευσε στην πίσω πλευρά των εγκαταστάσεων, όπου βρίσκεται η βοηθητική πισίνα και γίνονται οι καταδύσεις.

Ευτυχώς,  ουδείς άνθρωπος κινδύνευσε.  Μόνο δύο αυτοκίνητα υπέστησαν υλικές ζημιές όταν το κομμάτι που αποκολλήθηκε έπεσε πάνω στα οχήματα. Όπως εξήγησε στο tempo24.gr ο πρόεδρος του ΠΕΑΚ Νίκος Κανελάκης , λόγω της κακοκαιρίας, ένα δυνατό ρεύμα αέρα "χτύπησε" τις εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η μεγάλη τζαμαρία.

Ζημιές σε δέντρα με αρκετά σπασμένα κλαδιά και στο Αντίρριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Nafpaktia news.gr. Από την σφοδρή βροχόπτωση πλημμύρισε στο ύψος του κυκλικού κόμβου ενώ από τον αέρα μετακινήθηκαν πινακίδες.

Προβλήματα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Μικροπροβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση η οποία έπληξε τη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Κυριακής.

Η κακοκαιρία προκάλεσε συσσώρευση υδάτων σε γήπεδο στην περιοχή της Τριανδρίας, με το νερό εν συνεχεία να πλημμυρίζει τμήμα του οδοστρώματος.

Σε ορισμένες περιοχές, στις Σέρρες, όπως το Χριστός αλλά και στην Αναγέννηση, τα προβλήματα ήταν πολύ έντονα. Αυλές σπιτιών, δρόμοι και χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνη με τις ζημιές που έχουν προκληθεί να είναι τεράστιες.

 

Μεγάλες ζημιές στην Πτολεμαΐδα

Μεγάλες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν χθες και στην Πτολεμαΐδα. Με το φως της ημέρας αποκαλύφθηκαν τα σημάδια καταστροφής που άφησε πίσω της η χθεσινή έντονη βροχόπτωση.

Υπόγεια πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ δέντρα έπεσαν από τους ισχυρούς ανέμους. Η πυροσβεστική δέχθηκε κατά τις βραδινές ώρες 42 κλήσεις για άντληση υδάτων και τέσσερις κλήσεις για κοπές δέντρων.

Φωτιά στη Δυτική Αχαΐα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση λίγα λεπτά μετά τις 6:30 το απόγευμα στη θέση Κρίνος της Δυτικής Αχαΐας.

Η φωτιά ξέσπασε μετά από πτώση κεραυνών κοντά σε σπίτια που βρίσκονται στον οικισμό «Μπούκουρα».

Στο σημείο βρέθηκαν 7 οχήματα της Πυροσβεστικής με 15 άνδρες.

Φωτιά από κεραυνό στην Λακκόπετρα Αχαΐας

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής στη θέση «Μαύρη Μύτη» στη Λακκόπετρα Αχαΐας.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε μετά από την πτώση κεραυνών σε δασική έκταση.

Στο σημείο έσπευσαν 4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 10 άντρες.

Στο Αγρίνιο οι βροχές συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι σύμφωνα με το agriniotimes.gr παρασέρνουν ότι βρουν στο διάβα τους ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε αγροτικές καλλιέργειες

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού καιρού

Συνεχίζεται το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και σήμερα, με το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας να ''βουλιάζει'' από τις έντονες βροχοπτώσεις. Ήδη η ''Μέδουσα'' έχει ''επισκεφτεί'' πολλές περιοχές της Ελλάδας φέρνοντας μαζί της καταιγίδες, χαλάζι και αλλεπάλληλους κεραυνούς, ενώ από την Δευτέρα τα χαράματα έρχεται και η... σειρά της Αθήνας

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ποειδοποιεί μέσα από τη σελίδα του στο Facebook τους κατοίκους της Αττικής να προετοιμάζονται για το πέρασμα ισχυρών καταιγίδων, και κάνει λόγο για «σπάνια για την εποχή κακοκαιρία», που θα πλήξει κατά διαστήματα τις περισσότερες περιοχές των Επτανήσων, της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και του βόρειου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, οι περιοχές που θα επηρεαστούν σήμερα περισσότερο είναι οι:

- Κεντρική, ανατολική και νότια Θεσσαλία
- Χαλκιδική
- Σποράδες
- Εύβοια
- Τμήματα της κεντρικής και βορειοανατολικής Στερεάς (κυρίως Ευρυτανία, Φωκίδα, Βοιωτία και Φθιώτιδα)

Αναλυτική πρόγνωση καιροού από την ΕΜΥ για την Δευτέρα

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στο Ιόνιο, τα Ηπειρωτιά τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και πιναθόν στα νησιά των Βορείων Κυκλάδων. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ στα δυτικά. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Μακεδονία-Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 5 με 7 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς. Στην Δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά Ελλάδα, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα
Άνεμοι: Βόρειοι, βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Κυκλαδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στα βορειότερα νησιά των Κυκλάδων.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 4 με 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 4 με 6 μποφόρ και στα βόρεια 7 με 8 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς κελσίου.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίσες, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές,. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 5 με 7 μποφόρ 
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς κελσίου.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα