Δεκάδες φωτιές διαδέχθηκαν τον τετραήμερο καύσωνα. Τα μέτωπα

Δεκάδες φωτιές διαδέχθηκαν τον τετραήμερο καύσωνα που έπληξε όλη τη χώρα.

Η ξηρασία που επικράτησε τα τελευταία 24ωρα, σε συνδυασμό με τους ανέμους, σε πολλές περιπτώσεις ισχυρούς, που ακολούθησαν, δημιούργησαν τις συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών σε πολλές περιοχές, κυρίως της Νότιας και Κεντρικής Ελλάδας.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 20:00 της Δευτέρας στην περιοχή Κοκκάλα του δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.

Τα νέα μέτωπα

Τις τελευταίες ώρες ξέσπασαν πυρκαγιές τόσο στα Μέγαρα, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, όσο και στην Πάτρα, κοντά στο πανεπιστήμιο, αλλά και στην Κέρκυρα.

Μικρότερα μέτωπα υπάρχουν στο Αγρίνιο και στη Μεσσηνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, είχαν ξεσπάσει συνολικά πάνω από 50 πυρκαγιές.

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Πανόραμα Μεγάρων

Υπό έλεγχο τέθηκε το βράδυ της Δευτέρας η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε δασική έκταση στα Μέγαρα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Πανόραμα και το πύρινο μέτωπο έφτασε σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο επιχείρησαν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Τις εναέριες δυνάμεις ενίσχυσαν τρία ελικόπτερα και δύο καναντέρ που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Σε ύφεση η φωτιά στην περιοχή Μαγούλα του Κάτω Καστριτσίου στην Πάτρα

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή Μαγούλα, του Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τα πρώτα σπίτια της περιοχής, όπως και από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Φωτιές και στην Κέρκυρα

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στη Νότια Κέρκυρα, στις περιοχή Αργυράδες, κοντά στο Χαλκούνα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιόνιων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, η φωτιά που εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, κατάφερε να τυλίξει στις φλόγες της περίπου είκοσι στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Στον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, δύο τύπου καναντέρ και δύο τύπου πετζετέλ.

Στο σημείο παραμένουν τέσσερις υδροφόρες, τρία οχήματα του δήμου και δώδεκα πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τους δυνατούς ανέμους για να κατασβήσουν τη φωτιά.

Ακόμα, μαίνεται φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Αλευροπάρι στην Κέρκυρα.

Πυρκαγιά στο Ηράκλειο Κρήτης

Φωτιά έκαψε δασική έκταση στον Άγιο Θωμά Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην κατάσβεση επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και ένα ελικόπτερο.

Πυρκαγιά στον Αποκόρωνα Χανίων

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα σε χαράδρα κοντά στην περιοχή Εξώπολη στο Καλαμίτσι Αποκορώνου, όπως αναφέρει το cretalive.gr

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση και πήρε διαστάσεις λόγω των ανέμων, ενώ βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές.Η φωτιά έκαψε χορτολιβαδική έκταση ενώ ευτυχώς δεν απειλήθηκε οικισμός

Ευτυχώς ωστόσο δεν απειλήθηκε οικισμός της περιοχής.

Στην περιοχή επιχειρούν ακόμα 10 πυροσβεστικά οχήματα, 26 άτομα προσωπικό και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ τη μάχη της κατάσβεσης συνέδραμε και το Πυροσβεστικό ελικόπτερο, που απογειώθηκε από το Ακρωτήρι.

Το έργο των πυροσβεστών έκαναν εξαιρετικά δύσκολο, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, οι φλόγες καίνε δασική και γεωργική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τις Βρύσες και τα Χανιά, ενώ στη μάχη για την κατάσβεσή της συνέδραμε και το πυροσβεστικό ελικόπτερο, η συνδρομή του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μη επέκταση της.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις οποίες συντονίζει επί τόπου ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννης Μαραγκάκης, παρέμειναν στο σημείο σ' όλη τη διάρκεια της νύχτας καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλές ενεργές μικροεστίες.

Εκτός από το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές της ομάδας έκτακτων αναγκών του δήμου Αποκόρωνα και χωματουργικό μηχάνημα, ενώ σε επιφυλακή είναι και η υπηρεσία ύδρευσης του δήμου.

Σε συνεχή κινητοποίηση η περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

«Η Περιφέρεια Αττικής, παραμένοντας σε ετοιμότητα για τρίτη συνεχή μέρα, συνέδραμε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε δασικές περιοχές στο Άνω Σούλι Μαραθώνα και στο Πανόραμα Μεγάρων», αναφέρει δελτίο Τύπου της περιφέρειας Αττικής.

«Ειδικότερα, κατόπιν αιτήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Περιφέρεια Αττικής μέσω της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας διέθεσε τέσσερα (4) υδροφόρα οχήματα (δύο ανά συμβάν) για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Και στα δύο ανωτέρω σημεία μετέβησαν στελέχη της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, για την υποβοήθηση του έργου των δυνάμεων κατάσβεσης», αναφέρει ακόμα η περιφέρεια Αττικής.

Επίσης, προσθέτει «η περιφέρεια Αττικής συνιστά στους πολίτες ιδιαίτερη προσοχή και για τα επόμενα 24ωρα, λόγω των καιρικών συνθηκών (άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες) που θα συνεχίσουν να επικρατούν. Για περισσότερες οδηγίες, πληροφορίες και ανακοινώσεις επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας:

http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=7394&catid=451&Itemid=374

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 213-2063501, 504, 807, 210-6993404 Fax: 213-2063513 Ε-mail: [email protected]

Facebook page Περιφέρεια Αττικής: https://www.facebook.com/PerifereiaAttikis/ Twitter: @perattikis».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα